Sari la conținut

Nicușor Dan, la 24 de minute: Sper să strângem 200.000 de euro pentru alegerile la Primăria Capitalei

Florin Negruțiu: Ați fost și duminică seara și luni la protestele pentru demisia lui Gabriel Oprea. Ați fost organizator sau simplu protestatar?

Nicușor Dan: Simplu protestatar. Am fost acolo pentru că e o chestiune care ține de respectarea legii și de statul de drept.

Oamenii din jurul lui Oprea spun că în spatele celor care îi cer demisia este Soros. Cine e în spatele dvs.?

Sunt vreo 70.000 de oameni care m-au votat la primărie. Nu e nici Soros, nici partidele de Opoziție. În temeiul cărei legi avea nevoie de coloană? Oamenii au ieşit în stradă, şi eu printre ei, ca să penalizăm acest tip de comportament.

Protestele înțeleg că vor continua. Câți oameni credeți că vor ieși în stradă?

Nu știu să vă spun, nu sunt foarte optimist. Este și un jurnalist în greva foamei în fața Guvernului pe acest subiect. Este un scandal. 

De ce sunt oamenii atât de porniți împotriva lui Gabriel Oprea?

La domnul Oprea s-au adunat mai multe lucruri. A fost faptul că a ajuns general cu patru stele prin negocieri politice cu mai mulți președinți ai României, a ajuns om cu doctorat după ce a plagiat și nu numai, a coordonat mai multe teze de doctorat. E un om care vorbeste cu dificultate limba română. Domnul Oprea numai într-o societate șubredă cum este cea din România putea să ajungă vicepremier. 

De ce sunt polițiștii puși în această situație în care cară servietele politicienilor, gonesc prin oraș mânați din spate de politicieni?

Vina este din două direcții. Este o presiune care a fost pusă dintotdeauna de sus în jos și este și o lipsă de reacție a foarte multora din sistem. Fac multe lucruri despre care știu că sunt ilegale, dar dacă șeful le spune să le facă... Oamenii își riscă pozițiile dacă nu își ascultă șefii. Însă, atunci când comit o ilegalitate, ei au început să fie judecați pe bună dreptate. 

Vedem un vicepremier care folosește Poliția Rutieră în scop personal, potrivit martorilor. Cum scoatem Poliția din relația viciată cu politicienii?

Este o luptă pe care trebuie să o dea un număr întreg de oameni. De la polițistul care refuză să dea curs unui ordin ilegal. Unii refuză. 

Citeam o declarație a dvs. în are spuneați că Poliția Locală este o rușine...

Da. Mă refer la Poliția Locală din București. Am văzut - în special în domeniul construcțiilor ilegale - o complicitate între poliția locală și dezvoltatori imobiliari. Nu am văzut niciodată ca ei să oprească construcții fără panou de șantier, deși e în atribuția lor. Nu am văzut niciun lucru bun făcut de Poliția Locală, de la simplul fapt al aruncatului de coji de semințe.

Vreți să candidați la Primăria Capitalei. Cum vreți să rezolvați problema traficului?

De la a pune toate lucrurile în ordine, a avea un cadastru, o hartă online în care să ai toate rețelele, lista proprietăților municipalității, până la proiecte consistente. Șoseaua de Centură cu două benzi pe sens -  chiar dacă ea nu este în administrarea Bucureștiului și trebuie făcut contract cu CNADNR, rezolvat problema creșelor și grădinițelor...

Revenind la trafic. Cum scoateți zecile de mii de mașini din centrul orașului? Acum nu poți să mergi pe trotuare.

Trebuie descurajat traficul de tranzit pentru că el reprezintă 20% - 30%. Cine merge din Băneasa în Berceni nu se va gândi niciodată să o ia pe Șoseaua de Centură. Pentru problemele de trafic sunt două soluții: Șoseaua de Centură și Park & Ride, parcări pentru cei care vin din afara Bucureștiului. Să își lase mașinile în parcare și să ia metroul. 

Șoferii nu au unde să parcheze. A apărut o mafie a locurilor de parcare. Poliția locală nu face față.

Nu face față, nu și-a propus niciodată să facă față! În momentul în care avem un transport public funcțional putem să impunem oamenilor restricții de parcare pe trotuare, așa cum se întâmplă acum în centru orașului. Orașele care au rezolvat problema traficului nu au făcut parcări subterane în centru. Parcările ar trebui să fie în jurul inelului central de circulație, zona Ștefan cel Mare, Alba Iulia, ca să descurajeze intrarea mașinilor în centru. 

În ceea ce privește parcările în cartiere, asta este o problemă foarte grea. 

A fost publicat un sondaj IRES realizat în septembrie în care bucureștenii spun că ar vota la Primăria Capitalei un om cinstit, care să nu fie corupt și să știe să vorbească cu oamenii. Ce părere aveți?

Cu primele două sunt de acord. La ultima, depinde de percepția oamenilor. Eu sunt mai degrabă un tehnocrat decât un povestitor. 

În ce măsură arestarea lui Sorin Oprescu a schimbat ceva în decizia dvs. de a candida la Primăria Capitalei? 

Decizia este de la campania din 2012 și am spus de atunci că voi candida din nou. Și în 2013 am spus că voi face un partid ca să putem candida și la primăriile de sector.

A schimbat ceva în decizia dvs. arestarea lui Sorin Oprescu?

Schimbarea a fost că am anunțat mai repede candidatura. 

Care este cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o la campania din 2012 și pe care nu ați mai repeta-o?

Am alocat prea puțini bani din cei 50.000 de euro strânși de la oameni în campania online. 

Cât costă o campanie electorală?

Depinde. 50.000 de euro, cât a fost a mea, un milion, a lui Piedone, sau două milioane a lui Oprescu. De euro. Pentru un partid în formare, cum suntem noi, ca să ai notorietate, ca să poți să ajungi la oameni, o campanie ar costa câteva sute de mii de euro.

Cât ar costa să trimiteți câte o scrisoare, prin poștă, fiecărui locuitor al Bucureștiului?

10.000 de euro. 

Cât vă propuneți să strângeți anul viitor pentru campanie?

Sper să ajungem la 200.000 de euro. S-a schimbat legea finanțării în bine, însă permite inclusiv rambursarea de către stat a cheltuielilor făcute de partidele care fac 3% ulterior campaniei. 

Veți fi un partid care este brațul DNA în interiorul primăriei?

Vom sesiza tot ce este nelegal către instituțiile abilitate. Ce am făcut și până acum din exterior, vom face din interior. 

Puteți să îmi spuneți un nume pentru o primărie de sector?

Nu, pentru că ar fi incorect față de colegii mei și pentru că nu am luat încă o decizie.

Dacă ajungeți primar, în cât timp dărâmați Cathedral Plaza?

Primele șase luni cu siguranță.