Purtătorul de cuvânt al BOR:  Patriarhia nu recunoaște taxele de înmormântare

24 Minute

„Am văzut videoclipul şi neputând spune că pot vorbi de o apreciere generală. Pot spune percepţia personală, reacţiile provocate şi de mesajul unui cântec cu versuri mai mult sau mai puţin naive, mi s-au părut dispoporţionate.

A polarizat idei cum nimeni nu s-ar fi aşteptat. S-a creat o făşie între susţinătorii proiectului şi cei care de curând nu apreciau acest proiect. Personal cred că respingerea unui asemnea proiect se datorează unei insuficiente cunoaşteri, e un reflex să respingi ceva ce nu cunoşti.

Patriarhia inclusiv trebuie să-l facă mai bine cunoscut. Polarizarea e datorată, ca şi altele, de absenţa unei culturi a dialogului.

Ține de naivitate să aduci în discuţie preferinţele lui Dumnezeu. Este un gen de naivitate simpatică, vorbim de artişti, poeţi, Mircea Cărtărescu - un om valoros... aceşti oameni cred că au aderat sincer la acest mesaj. Nu supectez nicio idee, nu cred că au livrat un mesaj anticreştin ... e o eroare să cataloghezi un cântec ca acesta anticreştin.

Nu sunt cunoscute utilităţile unui asemenea proiect. E o necesitate liturgică - actuala biserică a catedralei de pe Dealul Mitropoliei, este neîncăpătoare. Este o necesitate de ordin public, în această viitoare Catedrală sunt prevăzute lucruri importante - muzeu al creştinismului, parc de șase mii de ha, creşte numărul zonelor verzi...

Nu putem vorbi de preferinţe divine, dar o catedrală naţională nu poate fi construită nici din lemn şi nici mică. Aş recomanda moderaţie şi discernământ şi deplor gesturi precum arderea unei cărţi în semn de protest. A fost un gest barbar, are o încărcăture negativă, încât devine dezgustător. Cultura dialogului e absolut necesară.

Eu m-am gândit să vorbim cu cei din trupa Taxi, dar n-am făcut-o încă, dar ar fi oportună o întâlnire cu aceşti oameni, cred în ideea unei intâlniri cu cei care s-au implicat la modul sincer într-un asemenea videoclip.

Nu s-a reacţionat considerând că un comunicat oficial de presă ar fi fost disproporţionat. Mă gândesc la asta şi sper să reuşesc să fac o astfel de întâlnire. Sper să fac o asemenea întâlnire, ar fi bine, dacă ar fi acolo, să vadă catedrala şi să-şi reconsidere opțiunea.

Acum câțiva ani, prin 2011, s-a aproximat o suma de 100 de milioane de euro pentru construirea catedralei, aceasta suma este exagerata. S-a dovedit a fi exagerată. 80 de mil de euro, atât va costa.  S-au cheltuit aproape jumătate, 40 de milioane de euro până acum, 70% din suma cheltuită a provenit prin secretariatul de stat - bani publcii, restul donaţii.

În ultimele zile au crescut foarte mult donaţiile oferite de site - 15 mii de lei pe zi. Au crescut donaţiile pentru proiect în urma difuzării acestui clip. De foarte multe ori au crescut donaţiile.

Eu insumi, la început nu apreciam corect, influenţat de lumea intelectuală, avem impresia că s-ar putea ca lucrurile să fie discutabile. Astă era curentul de opinie. Mi-am dat seama că cei care sunt împotriva proiectului sunt cei care nu cunosc, va fi un centru de diagnostic şi tratament, iar pelenirii sunt de obicei oameni sărmani.

Patriarhia a cerut un spaţiu, a fost mereu schimbat, s-a oferit acest loc. Asocierea cu Casa Poporului nu este fericită. Din cei 40 de milioane, 60% se intorc la stat prin plata salariilor, sunt sute de oameni ce lucrează acolo. Nu s-a intrerupt nicio zi lucrarile la acest proiect. Anul 2018, un an de răscruce pentru noi, anul în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea statului român modern și se dorește in 2018 sființirea Catedralei.

În toamna asta, în septembrei va fi o întâlnire a tinerilor creştini și va avea loc prima liturgie acolo. Anul acesta Guvernul a zis 0 lei pentru acest proiect, nu ştiu cum vor arăta lucrurile. De 6 luni nu s-a mai primit nicio sumă, înţeleg că la Primăria Capitalei se vorbea, dar nu ştiu, dar partea importantă pe care se bazează sunt donaţiile.

Dincolo de parteneritul firesc care funcționează între stat si culte, e un proiect asumat de statul român de acum 130 de ani.
Știm că donaţiile reflectă gradul de prosperitate, dar deşi bănuţul văduvei este puţin, sunt donaţii, dar nu este suficient.

Nu as vorbi despre profit, din cate stiu acest centru de diagnostic si tratament va fi la dispozitia oamenilor fara venituri, nu putem vorbi de o clinica privata in care platesti si mergi sa faci mai repede analizele, este vorba de destinație filantropică.

Sunt zone care aduc venituri, de la simplele taxe până la vânzarea lumânărilor. Nu există în Patriarhie taxe pentru înmormântare, unde se cere, nu neg că nu sunt preoţi care cer, dar nu există taxe oficiale. Taxa pentru botez şi cununie sunt lăsate la latitudinea consiliilor patriarhale. Corul presupune costuri, taxa este construită din aceste cheltuieli și să oferă chitanţe pentru ele.

Scutite de impozit sunt doar obiectele liturgice, care sunt făcute în interior Bisericii, iar biserica plăteşte taxe dacă inchiriază un imobil. Chitanţa dovedeşte plata sumei, este necesară şi oricine dă chitanţă.

În legătură cu scutirea de taxe, în toată Uniunea Europeană, cultele religioase sunt scutite de plata impozitelor. Salariu unui preot este 65% de la stat, restul din contribuțiile bisericii, dar aproximativ trei mii de preoţi nu iau nimic de la stat.

În România sunt aproximativ 16400 de bisericii, dintre care doar 13000 sunt biserici parohiale, restul sunt capele de cimitir, de spital. Nu sunt prea multe sau prea puţine, poate sunteţi la curent cu asta. 59% aparţin Bisericii Ortodoxe Române, deşi are 87% din populaţie ortodoxă.

Sunt controale de la Curtea de Conturi, s-au făcut publice lucrurile astea. BOR este expusă oricărui control, nu ştiu de nicio ocultare.

Există in ultimii ani o apropriere între Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică. Nu sunt neînţelegeri majore... cred în acest dialog şi în aproierea bisericilor. Se vorbește și de o vizită a Papei. Bisericile se pot întâlni unde sunt mai multe puncte comune decât divergente.

Eu şi Patriarhia pe care o reprezint nu ne opunem construirii unui lăcaş de cult religios recunoscut de stat. Repercursiunile estimate de unii sunt discutabile. Poziția oficială a BOR este firească, relaţia este firescă, nu te poţi opune. O mega moschee poate e prea mult, o moschee e necesară.”

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat la Digi24 că mesajul cântecului trupei Taxi este țintit asupra unui proiect, dar nu sunt cunoscute utilitățile constuirii Catedralei Neamului. Acesta susține că au crescut donațiile pentru construirea Catedralei după difuzarea în spațiul public a cântecului-manifest. De altfel, a fost adusă în discuție și suma reală pentru construirea Catedralei și punctul de vedere al Patriarhiei asupra construirii unei moschei în România. 

Alte Recomandări