Sari la conținut

Raed Arafat, la „24 de minute”: Nu sunt lipit de scaun. Îmi fac treaba pentru că îmi place, când nu mai e nevoie de mine plec

Raed Arafat: Am ajuns la 56 de decedaţi. Ultimul era aşteptat, chiar dacă gradul de arsuri era mic. Erau altele acolo. Bilanțul include şi cei decedaţi şi cei din primă fază.

Victimele au avut mai multe agresiuni simultane. Arsură, gaze, arsură internă şi la unii agresiunea mecanică. Au fost călcaţi - au fracturi de coaste. Aceste tipuri îngreunează mult operaţiunile medicale şi pot reduce şansele. Dacă ai avea 40% arsuri, ai o şansă mare să supraviețuiești.

Acum începe valul direct din cauza arsurilor extrene, infecţii care sunt aproape inevitabile după o perioadă, stări de septicemie şi care duc la decese. Mai avem unii critici cu arsuri interne. Nu va fi un val în masă, e posibil să pierdem şi în ţară şi afară. Acolo s-au transportat şi cazuri grave. E mai posibil să facem câte un transfer individual, in rest, situația este echilibrată.

Claudiu Pândaru: Să ne întoarcem puțin la ce s-a întâmplat la Colectiv. Aveți ceva să reproșați, dvs. în calitate de coordonator, sau părților implicate?

Raed Arafat: Aici avem și problema cu deținătorii. Nu știu ce au declarat, e în mâna procurorilor. Dacă funcționa foarte bine putea să nu ajungem aici. Prevenire 100% nu există însă.

Intervenția la astfel de situație nu se calculează în termeni obișnuiți. E un accident grav, cu foc, s-a activat un plan roșu pentru el. Vedeți că în primele 11 minute a sosit prima ambulanță, apoi de la SMURD, apoi ambulanțe, SMURD. Ambulanțele nu stau în București libere. O să vedeți o creștere și apoi o stabilizare.

Claudiu Pândaru: Ambulanțe private? 

Raed Arafat: Nu. E simplu. Toate informațiile că am refuzat sunt false. Ambulanțele private și-au făcut treaba lor. Noi aveam nevoie de mașini private să facă ce nu mai făceau față ambulanțele publice. La fața locului am adus ambulanțe ce au adus echipamente standardizate.

Tot sectorul a lucrat, inclusiv privații - noi prin lege îi chemăm. Astea sunt speculații, există în lege, au fost folosiți conform legislației. Pe lângă cele 57 de ambulanțe am putut mobiliza mașinile mari, trei la număr, dotate cu câte patru tărgi fiecare. Au fost folosite și mașini particulare și taxiuri. Nicio țară nu îți garantează că vei avea câte o ambulanță pentru fiecare victimă. Aici dacă vedeți ce s-a întâmplat - numărul creștea. Ce s-a întâmplat la noi se putea întâmpla în fiecare țară.

Dacă se întâmpla în 2008, nu mai departe, înainte de modernizarea UPU...

Noi am zis să fie duși la toate spitalele care pot primi urgențe. Asta ne-a permis ca ce nu se stabilizează, să se stabilizeze acolo. Apo am început reechilibrarea - am obținut locuri în spitale care nu primesc urgențe dar au chirurgi esteticieni. Unele spitale - am început să scoatem bolnavi.

Claudiu Pândaru: Practic ați făcut un triaj.

Raed Arafat: Un triaj secundar.

Noi am zis - situația e puțin depășită, va fi presiune pe medici. Apoi a doua, a treia zi au început discuțiile despre transfer.

Claudiu Pândaru: Asta s-a întâmplat în București. 

Raed Arafat: La Brașov dacă se întâmpla - se schimba planul. Reacția noastră a fost așa: au fost mobilizate tot din Brașov, mobilizat Covasna, pregătiti Mureș și Prahova.

Claudiu Pândaru: Unde-i duceați? 

Raed Arafat: În acest caz îi aduceam la București.

Claudiu Pândaru: Aveau acești oameni din București, dacă se întâmpla în Brașov, aceleași șanse de supraviețuire?

Raed Arafat: La Brașov nu ai cum să ai aceeași forță de intervenție ca la București. O țară trebuie să învețe să devină cu sistemul flexibil să se miște oriunde trebuie.

Claudiu Pândaru: Puneți-vă în pielea unui om care vine dintr-un județ unde nu e... și el plătește aceleași taxe. 

Raed Arafat: Vei avea un timp mai lung pe timpii de reacție când vin din altă parte. Gândiți-vă că e și aspectul riscurilor. Lăsând la o parte ce s-a întâmplat în Brașov. Dacă luăm riscurile, un oraș de 2,5 milioane are riscuri mai mari decât un oraș cu 300.000.

Claudiu Pândaru: Cinci județe care au probleme? 

Raed Arafat: Județul Vaslui are problemă de capacitate, dar e lângă el Iașiul care se mobilizează rapid. Sălaj, dar Clujul e aproape, Oradea e aproape.

Situația de ieri. Prima fază de intervenție a fost cu resurse proprii. Puțină lume a spus, noi am trimis o mașină pentru multiple victime de la București care a venit înapoi cu șase victime. Trebuie să învățăm să reacționăm.

Brăila - Galați se compensează. Caraș Severin, când a fost cazul vine Timișoara și compensează.

Avem 13 unități mobile de unități primiri urgențe. 16 mașini de multiple victime au fost până acum, acum sunt 44.

Claudiu Pândaru: Ar fi oportun ca cei din aceste județe să facă presiuni către autoritățile locale pentru a cește capacitățile. 

Raed Arafat: Presiunile vor duce la soluții improvizate. Autoritățile vor spune - bine, am presiuni, mai plătesc eu două ambulanțe de la cineva. Când intri pe soluții locale care nu iau în context ce se întâmplă...

Claudiu Pândaru: În a doua etapă descriați forțele implicate. Ați discutat cu celelalte părți implicate, de la pompieri - cei ce trebuiau să dea avizul.

Raed Arafat: Departamentul are sub el în coordonare și pompierii. Normal că s-a discutat. Noi de la începutul anului, și dovada există, nu aveam posibilitatea impunerii, mai ales închiderii. Legislația s-a închis. Am început să închidem fără să ținem cont de cine sună. De fapt acum nu mai sună.

Eu sunt convins că dacă mergeam acum 2 luni și închideam discoteci că au prea mulți oameni, ne sărea toată lumea în cap. Acum nu mai zice nimeni nimic.

Am fost acuzați că am adus oameni fără experiență la ISU. Nu e adevărat.

Noi acum avem pompieri, dacă sunt probleme se discută.

Claudiu Pândaru: Există și corupție în sistem.

Raed Arafat: Pe partea de prevenire nu pot exclude aceste apecte. Încerc să rezolvăm, să nu mai existe niciun semn de întrebare.

Claudiu Pândaru: Fac apel la sinceritatea celor ce privesc emisiunea. Ați mai fost în această situație. Credeți că următorul ministru de interne vă va păstra?

Raed Arafat: Este dreptul oricui să zică vreau sau nu vreau. Nu sunt lipit de scaun. Îmi fac treaba pentru că îmi place, când nu mai e nevoie de mine plec.

Ministrul nominalizat e un om cu care am lucrat. Vine cineva care știe sistemul, nu cred să fie probleme.