Sari la conținut

Colectiv. „Puteau fi mai puține victime”

Nereguli grave în cazul intervenţiei de după tragedia Colectiv, arată un raport al Corpului de Control al premierului. Spitalele de urgenţă nu erau suficient pregătite – și suficient de curate - pentru primirea pacienţilor arşi, echipele de intervenţie nu au fost eficient coordonate. Dacă ar fi fost respectate toate normele, ar fi fost, cu siguranță, mai puține victime, a spus șeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, la emisiunea „24 de minute”, pe www.digi24.ro.

„Spitalele nu aveau rigoarea necesară unui spital. Curățenia de spital nu era cea care ar trebui să fie. În aceste spitale, situația infecțiilor nosocomiale era lăsată într-o parte, nu se făceau verificările care de rigoare. Ulterior s-a văzut că în spitalele respective existau bacterii suficient de grave încât să provoace decesul acestor persoane”, a spus Valentin Mircea.

Dacă Direcțiile de Sănătate Publică și-ar fi făcut treaba, „cu siguranță ar fi fost mai puține victime. Într-adevăr, au fost răniți într-o situație deosebită, cum au punctat și medicii, dar nu toți cei din Colectiv aveau răni atât de grave încât decesul lor să fie o chestiune foarte probabilă”, a adăugat el.

Raportul mai arată că România are structuri diferite, gestionate de două ministere diferite, dar care au atribuții asemănătoare.

Am recomandat o unificare a acestor structuri, de altfel este și în curs acest proces”, a spus Valentin Mircea.

Este firesc să ai mai multe structuri – Ambulanță, SMURD, spitale, numai că trebuie să se afle sub o coordonare unică, ceea ce se întâmplă de altfel în marile urgențe, cum a fost și la Colectiv. Acolo, DSU preia controlul, dar nu și în situația altor urgențe. Unitățile de primiri urgențe din spitale deservesc tot felul de urgențe, unele nu neapărat reale. Sunt o interfață a spitalului cu publicul și orice pacient care nu se simte bine vine aici, ceea ce este o problemă în sine pentru că blochează capacitatea acestor unități în caz de intervenție reală, a explicat șeful Corpului de control.

Sursa: Digi24

 

Pe aceeași temă