Sari la conținut

Șeful Corpului de control al premierului: Nu există un conflict cu Raed Arafat, a fost mai multă agitație în media

Șeful Corpului de control al Guvernului, invitat la emisiunea „24 de minute” de la Digi24, a explicat de ce nu a dorit să vorbească despre raportul referitor la incendiul de la Colectiv, care l-a determinat pe secretarul de stat Raed Arafat să răspundă cu un contraraport.

Nu există un conflict cu Raed Arafat, susține Valentin Mircea, era firesc să răspundă, l-am rugat să răspundă, a precizat el la Digi24. Și DSU, și celelalte instituții implicate... și au început să trimită și ceilalți răspunsurile către Guvern cu privire la acest raport, a spus Valentin Mircea. Se lucrează, nu stă nimeni, se lucrează, pentru ca într-o săptămână-două să avem un plan de acțiuni pentru ce înseamnă un Sistem Național de Urgență, a spus Valentin Mircea.

„Am fost transparenți, și noi, și celelalte instituții, dar în acest moment, lucrăm și va fi un răspuns la nivel de Guvern, Corpul de control practic și-a încheiat misiunea”, a precizat Valentin Mircea.

Întrebat dacă va exista sau nu un raport final, Valentin Mircea a arătat că raportul Corpului de control este un act de informare a primului-ministru și o analiză completă, în baza informațiilor primite până în momentul redactării lui de la diversele instituții. „Final o să fie Planul de acțiuni, a spus șeful Corpului de control. Actul de informare declanșează un proces, a fost o primă fază, cu constatări în baza celor comunicate de părțile implicate, faza a doua înseamnă această analiză – și dorim să ținem lucrurile într-un cadru închis, pentru a discuta cât se poate de colegial și de constructiv – urmând ca în etapa a treia, faza finală, să fie elaborat un plan de acțiuni, de măsuri concrete de îndeplinit pe termen scurt-mediu-lung, pentru niște intervenții de urgență”, a explicat oficialul guvernamental.

Raportul Corpului de control nu va fi modificat, el este încheiat, este complet, raportul este o etapă într-un proces, raportul nu duce el însuși, fiind un act de informare, la obligații directe, a precizat Valentin Mircea. „Menirea raportului este de a sugera anumite modificări, pentru că într-adevăr, nu există cea mai bună expertiză la nivelul unui Corp de control”, a adăugat el.

„A fost mai mare agitație în media, nu există conflicte între autoritățile publice. Există poziții – și e firesc să fie – există puncte de vedere, pe care le respectăm. Nimeni n-a pus pe masă un document și n-a spus: E adevărul absolut”, a punctat Valentin Mircea.

Raportul nu vorbește despre corupție, pentru că există în curs anchete penale. Am fost în contact cu Parchetul numai pentru a stabili linia până la care putem merge, a mai explicat el.

„Nu e vorba de conflicte, de certuri, e vorba de idei și de un plan care să salveze cât mai multe vieți în viitor”, a insistat șeful Corpului de control al Guvernului.


Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” găsiți AICI.