Sari la conținut

Teologul Radu Preda, despre criza refugiaţilor: Viitorul sirienilor nu e în Europa

Papa Francisc, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Arhiepiscopul Ieronim al Greciei se întâlnesc cu cu refugiaţii din Lesbos la sfârşitul acestei săptămâni. Teologul Radu Preda consideră că acesta ar putea fi „un moment important ce poate deveni istoric” şi consideră că întâlnirea este un pas în direcţia bună.

Digi24 va trasmite pas cu pas ceea ce se va întampla la vizita istorică.

Radu Preda crede că întâlnirea trebuie privită printr-o dublă perspectivă: criza migranţilor şi unitatea creştinilor pentru că altfel „riscăm să nu înţelegem de ce acum apar ciupercile de neîncredere, de ce creşte naţionalismul, nu doar în bazinul mediteranean. (…) Este şi un moment de reechilibrare îcomunităţile ortodoxe. O astfel de întâlnire, mai puţin diplomatică,şi mai mult umanitară face bine”.

Papa Francisc s-a mai întâlnit cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dar nu şi cu Arhiepiscopul Ieronim al Greciei. Despre cel din urmă, Radu Preda afirmă că este „o figura carismatică pe care puţini o cunosc...de regulă noi ştim prea puţine despre backgroundul cult, religios şi social al ţărilor despre care dăm ştiri. Avem un jurnalism al vârfurilor de ştire care nu ajunge să vadă rădăcinile. Biserica greacă a trecut printr-o criză profundă odată cu declinul economiei. (...)Şi-a pus proprii bani la dispoziţia guvernului, a renunţat la pretenţii imobiliare, a acceptat să fie impozitate activităţile economice, a contribuit la un echilibru economico-social într-o ţarăfăcută praf de oamenii politici. Arhiepiscopul Ieronim al Greciei e un monah autentic”.

 „Venirea lui Papa Francisc pune presiune practică pe liderii politici”, consideră teologul. „Viitorul sirienilor nu e în Europa. Criza nu se rezolvă delocând milioane de oameni. Trebuie găsit un consens”, completează acesta.

Sirienii sunt percepuţi ca non-europeni şi mai nou, în lumina atentatelor, ca potenţiali terorişti, ceea ce e un vot de blam aplicat impotriva unei întregi comunităţi care nu face onoare Europei. Trebuie să înţelegem că ne aflam într-o menghină şi care a fost pusă în mişcare de o clasă politică europeană mediocră, incapabilă să înţeleagă că are de condus un continent mult mai nobil şi mai profund decât ambiţiile lor trecătoare”, a spus Radu Preda.

Despre întâlnirea Papei Francisc cu Patriarhul Ecumenic Bartolomen şi Arhiepiscopul Ieronim al Greciei, teologul subliniază că: "Acţiunea lor comună vrea să arate că e o dimensiunea etică şi practică a credinţei pe care o mărturisesc. Se poate şi o invitaţie la reciprocitate(...) Dincolo de dimensiunea intercreştină este o dimensiune interreligioasăpentru prima dată când nişte lideri atât de importanţi ai lumii creştine vor avea o masă de oameni de altă religie.