Traian Băsescu, la 24 de minute: Cred că aș fi fost primit prost dacă aș fi mers în Piața...

24 Minute

Claudiu Pândaru: Bună ziua!

Traian Băsescu: Bine v-am regăsit, dar în alt loc de muncă.

Claudiu Pândaru: În ultimele zile am asistat la o ieșire în stradă a oamenilor pentru a cere normalitate.

Traian Băsescu: Eu aș analiza primele două zile ale Străzii, cu „S” mare, când în București au fost 30.000-40.000 de oameni. Nu e valabil pentru ultimele zile. În primele două zile au ieșit zeci de mii de oameni care nu au cerut un leu de la stat. Nu au cerut creșteri salariale, ajutoare sociale. Au cerut doar să se modernizeze. A fost pentru prima dată o reacție a clasei de mijloc. Declanșator a fost ce s-a întâmplat la club.

Claudiu Pândaru: De ce spuneți asta?

Traian Băsescu: Au început să vină tot mai puțini oameni și parcă s-a pierdut coerența mesajului. Eu am postat pe Facebook o listă de solicitări, preluate în primele 2-3 zile. Erau de bun-simț. Se cereau 300 de parlamentari, alegerea primarilor în două tururi, depolitizarea administrației. Lucruri pe care Parlamentul le poate face ușor, fără să cheltuie bani. 

Claudiu Pândaru: O curiozitate personală. Cum credeți că ați fi fost dvs. primit în piață în primele două zile?

Traian Băsescu: Prost. Respingerea pentru orice politician a fost netă. Piața a refuzat și să își desemneze lideri, dar și-a strigat și scris mesajele.

Claudiu Pândaru: Există oricum o diferență în analiză și realitatea de fapt.

Traian Băsescu: Acei oameni - arhitecți, ingineri, care lucrează la multinaționale - au spus ce au avut de spus.

Claudiu Pândaru: Vă simțiți parte a eșecului oamenilor politici?

Traian Băsescu: Categoric da! Însă am regăsit în ceea ce dorea strada exact neîmplinirile mele. Eu am inițiat referendum pentru 300 de parlamentari, a refuzat Parlamentul. Eu am vrut depolitizarea administrațiilor, și n-am reușit.

Claudiu Pândaru: Și dvs. ați fost șeful partidului care a fost la guvernare...

Traian Băsescu: Tipul ăsta de reproș... nu îl mai accept. Eu vorbesc de perioada când am fost președinte. În mod real nu am mai condus partidul din decembrie 2004. Am influențat guvernul.

Claudiu Pândaru: Ați influențat destul de mult.

Traian Băsescu: Da, dar nu am putut să îi conving să facem 300 de parlamentari, să modificăm Constituția.

Claudiu Pândaru: Avem oameni din clasa de mijloc care nu au ieșit să ceară măriri salariale. Au cerut normalitate. Avem, la capătul celălalt, tot clasa politică. Sunt partidele, actualul președinte. Cum au reacționat partidele?

Traian Băsescu: În stilul lor, s-au pitit. Eu am spus aseară într-o emisiune. Ce vedem acum în piață nu mai sperie pe nimeni. Clasa politică a fost speriată în primele două zile. Ei sunt acum în așteptarea reacției.

Claudiu Pândaru: Primele reacții... și-a dat demisia Victor Ponta, domnul Piedone. Aia a fost prima reacție. Ce ar trebui să urmeze?

Traian Băsescu: Reacție pozitivă la solicitările strigate în stradă. Astăzi s-au înregistrat deja proiectele MP. Săptămâna această se va lucra la legea depolitizării administrației. Sunt alte lucruri care țin de alte partide. Schimbarea lui Ciorbea, care s-a dovedit a fi slugarnic, nu vrea să deranjeze. Trebuie o decizie a PSD.

Tot depus de MP e proiectul noii legi a sănătății. Ce am văzut în ultimele zile arată că avem nevoie de legi moderne.

Claudiu Pândaru: Vă luați în serios rolul de președinte MP.

Traian Băsescu: Sunt neîmplinirile mele. Acum vedem într-o situație de criză... oricât devotament ar avea medicii, sistemul are nevoie de modernizare. E de pe vremea lui Stalin.

Claudiu Pândaru: V-aș contrazice. În anumite domenii, funcționează.

Traian Băsescu: Eu vorbesc de sistemul de organizare. Cât timp medicul e funcționar public, avem ceva la cap. Medicul e un liberal, trebuie plătit pentru ce face. Am trăit în Austria experiența facturii pentru medic, pentru asistente, pentru cazare.

Claudiu Pândaru: Credeți că aveți șanse reale, la locale, să candidați și să câștigați primăria Capitalei?

Traian Băsescu: Să clarific ceva: Nu mai vreau nimic pentru mine în politică. Cel mai mare obiectiv ar fi ca în 2016 MP să ajungă un partid credibil, care să obțina 15-20%.

Claudiu Pândaru: Veți funcționa ca o locomotivă pentru MP?

Traian Băsescu: Nu mai am cum. Atâția ani de politică te erodează. Pot funcționa ca partener.

Claudiu Pândaru: Intenționați să candidați la Primăria Capitalei?

Traian Băsescu: Nu. Nici pentru primăria Capitalei, nici pe vreo listă. Nu exclud să fac ce trebuie. Cred că la un moment dat va trebui să îl las pe Eugen Tomac președinte, nu președinte executiv. Mi-am socotit anii de muncă - sunt 44 de ani și cinci luni. Parcă aș vrea să trăiesc mai relaxat.

Claudiu Pândaru: Spuneați că nu credeți că ați fi fost primit bine în piață. În condițiile în care un om politic are astfel de probeleme de imagine, mai poate pretinde că are legitimitate?

Traian Băsescu: De la 18 ani în sus ești responsabil pentru faptele tale. Deocamdată fratele meu a câștigat procesul de șantaj. Eu vă pot garanta că fratele meu nu a luat bani, dar asta trebuie să constate Justiția. Doamna Udrea e egală, dpdv al șanselor de a fi sau nu coruptă, cu toți cei care au fost în jurul meu și sunt anchetați.

Claudiu Pândaru: Sunt mulți? 

Traian Băsescu: Și da și nu. Nu am văzut pe nimeni de la Antena3 când a fost condamnat Voiculescu, pentru că ne-a fost șef, să își dea demisia. Nu văd niciun ziarist de la România TV smulgându-și părul și spunând și eu sunt vinovat pentru ce a făcut patronul. Suntem majori și responsabili pentru faptele noastre.

Claudiu Pândaru: Într-o declarație publică, am văzut un atac la adresa ambasadei... 

Traian Băsescu: A ambasadorului... Nu un atac, o observație.

Claudiu Pândaru: E prima. Până anul trecut îi considerați parteneri. 

Traian Băsescu: Și acum îi consider la fel. M-a deranjat ușurința cu care a dat semnalul că putem sta în continuare în stradă. Eu cred că și domnia sa a văzut scăderea în intensitate, a putut să analizeze că reacția reală a fost în primele zile, nu în ultimele zile când piața se penibilizează. Aseară erau sub o mie. O continuare, o stimulare la a se continua ce a fost în primele zile e greșită. Guvernul a căzut, suntem într-o zonă de instabilitate, Ucraina, Moldova - nici Bulgaria nu se simte bine. A venit timpul politicului, să revenim la o atmosferă de calm și rațiune.

Un reprezentant al unei țări de asemenea calibru, pe care o prețuim, să încerce să stimuleze rămânerea în piață, e greșit. Președintele a spus abia aseară, după ambasador.

Claudiu Pândaru: Să discutăm puțin despre soluțiile politice. Până la soluții pe termen lung...

Traian Băsescu: E pe termen scurt.

Claudiu Pândaru: Pe termen scurt președintele României trebuie să numească un nou premier. În momentul de față par a fi două variante, în realitate sunt trei. 

Traian Băsescu: Cea mai bună soluție, după mine, are și un nume: Cioloș. Nu e nici tehnocrat nici apolitic. A dovedit capacitate de negociere formidabilă.

Claudiu Pândaru: Poate fi considerat tehnocrat? 

Traian Băsescu: Un profesionist bun politician. Nu avem foarte mulți care în Parlamentul European să negocieze și să i se voteze reforma agricolă.

Claudiu Pândaru: Cine ar trebui să facă parte din cabine? 

Traian Băsescu: Cabinetul ar trebui să fie politic. Vă dați seama ce înseamnă să negociezi cu 27 de țări? Cred că Cioloș e o variantă ideală.

Claudiu Pândaru: Ați avut o discuție cu Cioloș zilele astea?

Traian Băsescu: Nu. Nu am vorbit cu el, însă știu ce poate. Cred că un om cu experiența lui poate aduce o plus valoare enormă. E un om care a fost cinci ani comisar european.

Claudiu Pândaru: De ce nu alegeri anticipate? 

Traian Băsescu: Am avea aceleași rezultate ca acum. Nu sunt partide noi capabile să intre în lupta politică.

Claudiu Pândaru: Gabriel Oprea. 

Traian Băsescu: Până la accidentul în care a murit motociclistul a fost o reacție de non combat. Modul cum s-a comportat acolo m-a dezgustat.

Claudiu Pândaru: L-ați reevaluat din nou.

Traian Băsescu: Mi-a fost extrem de util când.... El a fost ministru al apărării și a fost un om decent, dar ministerul apărării nu are posibilitățile...

Claudiu Pândaru: Nu ați știut?

Traian Băsescu: Mulți mă întreabă... Ori te ocupi de treburi de politică națională ori faci treburi de primar.

Claudiu Pândaru: Gabriel Oprea a devenit nefrecventabil? 

Traian Băsescu: Așa cred. După ce nu a oprit mașina să dea un ajutor acelui subofițer, dacă putea, m-a întors pe dos. Eu am oprit mașina să iau un câine pe care îl lovise altcineva.

Claudiu Pândaru: Domnul Victor Ponta? 

Traian Băsescu: A făcut o mișcare bună plecând. Dacă va câștiga în instanță va reveni extrem de puternic.

Claudiu Pândaru: Dragnea?

Traian Băsescu: Dacă va trebui să comercializeze partidul, o va face. Ce-i va cere domnul Iohannis, aia va face.

Claudiu Pândaru: E așa bună relația, sau dependența?

Traian Băsescu: Dependența. Ei sunt defecți, încă mai cred că președintele spune: „La ăsta îii faci dosar”.

Claudiu Pândaru: Domnul Dragnea...  

Traian Băsescu: Are iluzia că președintele poate face ceva care să prevină condamnare la Înalta Curte. El nu ține cont că niciun președinte nu se dă să facă intervenție, pentru că există riscul major să fie înregistrat. Nu înțelege că la Curtea Supremă e foarte greu ca judecătorii să facă pe placul politicului.

Claudiu Pândaru: Domnul Ion Iliescu? Situația juridiciă din dosarul Mineriadei. 

Traian Băsescu: Dosarul Mineriadei, nu numai la Kovesi, și la Nițu, i-am dat mandatul pentru că mi-a promis că adevărul Mineriadei să iasă la lumină. Am avut și întrebări punctuale. 

Claudiu Pândaru: Vorbiți de dosarul Revoluției.

Traian Băsescu: Nu cred că va putea rămâne închis, s-ar putea să avem surprize de la CEDO. În ce privește Mineriada, spun despre ea din ce am văzut la televizor. Nu știu care au fost mecanismele deciziei.

Acum, în ultima perioadă s-au dat înregistrări audio. Îl pun în situație dificilă pe domnul Iliescu.

Claudiu Pândaru: Ați vorbit în câteva rânduri despre binomul, așa cum a fost el numit, de alți participanți. Doamna Kovesi - vă pare rău că ați numit-o? 

Traian Băsescu: Nu. Dacă aș fi președinte i-aș mai da un mandat, dar cu o recomandare. Trebuie să te autocenzurezi puțin. Ai fost procuror general două mandate, chiar nu ai nicio răspundere? Doar ești la spectacol și constați ce coruptă e clasa politică?

Eu am lăsat să se construiască aceste instituții, dar nu vreau demagogie. Parcă vin peste mine oameni numiți de mine, niște Feți-Frumoși care vin să îmi dea lecții.

Claudiu Pândaru: Domnul Coldea e și el un Făt-Frumos? 

Traian Băsescu: L-am susținut de la gradul de maior.

Claudiu Pândaru: Ce rol a avut în povestea răpirii jurnaliștilor?

Traian Băsescu: Un rol important. A fost în echipa care a fost în Irak.

Claudiu Pândaru: De atunci l-ați susținut? 

Traian Băsescu: Da. Mi-a plăcut în ședințele de analiză, cum a colaborat cu ceilalți.

Claudiu Pândaru: Sunteți de acord cu Elena Udrea când spune că un control asupra politicului îl exercită Coldea și Kovesi? 

Traian Băsescu: Nu comentez. Dacă doamna Udrea are acest punct de vedere, trebuie luat în considerare. Eu am reținerile fostului șef de stat în a spune lucruri. Doamna Udrea are libertatea de a spune acest lucru, eu nu o contrazic.

Claudiu Pândaru: V-ați gândit, de când ați plecat de la Cotroceni, și au început anchetele, că ați putea fi luat cu mandat de acasă? 

Traian Băsescu: Nu.

Alte Recomandări

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate