24 de minute | 41.000 de sarcini din România nu sunt supravegheate

Exclusiv Online

Pe masa ministrului Sănătății a ajuns un proiect, realizat de Asociația de Moașe din România, pentru a combate mortalitatea infantilă. La acest capitol, România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană. În total, 41.000 de sarcini din România nu sunt supravegheate, adică 22% din totalul sarcinilor. Mai mult, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca doar 10 % din nașteri să fie realizate prin cezariană, în România procentul este 44%, iar la nivelul Capitalei de 70%. De asemenea, anual în România 19.000 de adolescente cu vârste între 12 și 19 ani aduc pe lume un copil, dintre care 4.000 au vârste între 12 și 15 ani. Urmăriți un interviu cu vicepreședinta Asociației Moașelor din România, Irina Popescu, despre măsurile care se iau pentru a stopa mortalitatea infantilă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Campania noastră a început în urmă cu două luni jumătate și grupul acesta de lucru va concretiza implementarea normelor pentru meseria de moașe, prin care ne ducem către scăderea mortalității infantile în România. Proiectul a ajuns în comisiile de avizare. Acest grup de lucru va elabora ghiduri în partea de obstetrică-fiziologică. Nu avem așa ceva. Ghidurile sunt mecanismul prin care practica e reglementată. Sunt cazuri în care primul consult e la naștere, vorbim de mediul rural unde cifrele de risc de mortalitate infantilă sunt triple față de urban. Moașa este pionul principal pentru îngrijirea pe teren. Ghidurile astea vor fi și pentru ceilalți îngrijitori: medicul de familie, medicul obstetrician”, a explicat Irina Popescu.

Dacă aceste proiect de lege va fi adoptat, moaștele ar urma să facă parteneriate cu medicii de familie sau medicii obstetricieni și să asigure îngrijirea la domiciliu în teritoriu, respectiv pentru femeile care din varii motive nu pot ajunge la medic pe parcursul sarcinii. De asemenea, moașele nu vor avea doar sarcina de a supraveghea sarcina ci și vor avea o importantă responsabilitate în ceea ce privește prevenția. Moașele pot face educație sexuală, educație pentru igiena personală și pentru un stil de viață sănătos. 

„Moașa oferă consultațiile lunare sau la șase săptămâni. Avem protocoale pentru îngrijire standardizată. Cele care nu pot ajunge în cabinete vor fi urmărite în teritoriu de moașe. Consultația durează 45 de minute, ăsta e standardul. Ne uităm și la partea emoțională, stil de viață, nivel de trai. 
Mai departe recomandăm analize sau recoltăm. Avem nevoie de contracte cu laboratoarele. Centralizăm rezultatele, comunicăm cu medicii, trebuie să avem în echipă și medici. Noi putem recomanda tratament cu limită, ce e patologic trece în îngrijirea medicului”, a explicat Irina Popescu. 

În România sunt doar 1000 de moașe, deși este ar fi nevoie de minim 5000 pentru a acoperi îngrijirea la nivel național. 

 

România se află pe locul I în Europa în privinţa mortalităţii infantile provocate de lipsa îngrijirii medicale în timpul sarcinii. Vor fi mai mulţi bani anul viitor pentru reducerea acestei drame? Invitata de astăzi de la „24 de minute" este unul dintre negociatorii de la Ministerul Sănătăţii din aceste zile - vicepreşedinta Asociaţiei Moaşelor din România, Irina Popescu.

Alte Recomandări