„Perspective catastrofale”. Vasile Ghețău: Stoparea declinului demografic nu mai este posibilă

Exclusiv Online

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Ghețău, avertizează că e nevoie de măsuri pe termen lung pentru a încetini ritmul de scădere a populației în România. Situația este atât de gravă, încât, chiar dacă fiecare familie ar avea doi copii, începând de anul viitor, declinul s-ar opri abia în 2075, explică el.

„Stoparea declinului demografic nu mai este posibilă, pentru că s-a deteriorat atât de mult structura demografică a populației, încât evoluțiile viitoare sunt previzibile”, a spus Vasile Ghețău la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a explicat că scăderea populației este „realmente enormă”, din cauza scăderii natalității, a mortalității în creștere și a migrației.

Nu se poate estima cum va evolua migrația în perioada următoare, deoarece aceasta este influențată de situația economică. Dar, chiar dacă românii nu mai pleacă din țară, rămân celelalte probleme grave.

„Mortalitatea a crescut. E determinată de ponderea persoanelor de 65 de ani și peste. Acolo sunt decesele, trei sferturi în fiecare an. Automat această populaţie va creşte, pentru că vin alte generații mai mari care ajung la 65 de ani și peste. Crescând dimensiunea acestei generații, numărul de decese creşte automat. Chiar dacă speranța de viață creşte”, a explicat Vasile Ghețău.

În opinia sa, cheia este redresarea natalității, dar pentru aceasta este nevoie de măsuri eficiente, gândite pe termen lung. Mai ales că în prezent nu există cercetări care să arate motivele pentru care unele cupluri nu vor să aibă copil și altele decid să se oprească la un singur copil.

Vasile Ghețău crede că indemnizația de creștere a copilului a fost „singura măsură generoasă luată vreodată în România”, în condițiile în care, pentru aproape 60% dintre beneficiare, indemnizația este mai mare decât venitul pe care îl aveau înainte de a naște.

Chiar dacă nu e convins de efectul pozitiv al eliminării plafonului indemnizației, în cazul familiilor cu venituri mari, Vasile Ghețău spune că „orice măsură economică ce vine în sprijinul familiilor cu copii, a mamei, trebuie salutată. Lucrurile sunt atât de grave că ceva trebuie întreprins”.

„Ar trebui ca, de la nivelul cel mai înalt, populația să fie informată asupra stării reale a demografiei României, a degradării, a situației actuale și a perspectivelor catastrofale”, a spus el.

„Ce se întâmplă de anul viitor, dacă fertilitatea ajunge la doi copii la o femeie? Populația va continua să scadă până în 2075. Aparent e incredibil. Deteriorarea structurii pe vârste are un preţ enorm. Cu doi copii la o femeie, scăderea ar fi lentă, în 2075 s-ar ajunge la 17,5 milioane și ar apărea semne de creştere naturală pozitivă, minimă, dar fermă. Iata care e costul. Nu se poate stopa declinul demografic. Trebuie să diminuăm dimensiunea și viteza, pentru că implicațiile economice, sociale să fie mai mici”, spune Vasile Ghețău.


 

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Ghețău, avertizează că e nevoie de măsuri pe termen lung pentru a încetini ritmul de scădere a populației în România. Situația este atât de gravă, încât, chiar dacă fiecare familie ar avea doi copii, începând de anul viitor, declinul s-ar opri abia în 2075, explică el.

Alte Recomandări