Jurnal extern
prezentat de Ioana Ţigănilă
Cu 200 de ani în urmă, Chile începea lupta pentru independenţă faţă de Spania, odată cu restul Americii Latine. Astăzi, Republica Chile este una din ţările cu cea mai stabilă economie, puţin afectată de criza financiară.
Patagonia, Insula Paştelui, deşertul Atacama - pe toate le putem găsi în Chile, împreună cu sute de vulcani, printre care câţiva încă activi. Suprafaţa ţării este de trei ori cât a României, dar populaţia, mai mică decât a ţării noastre. Cu toate acestea, Chile are una din cele mai puternice şi sănătoase economii ale lumii. Ţara de la antipozi este a treia din lume la producţia de cupru şi cel mai mare exportator de somon.
Însă dincolo de natură şi performanţe economice, Chile este cunoscut şi pentru perioada dictaturii militare, care a durat 17 ani. În 1973, generalul Augusto Pinochet l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Salvador Allende. În cursul perioadei care a urmat, trei mii de oameni au fost executaţi sau au dispărut. În paralel cu aceasta, economia a fost stabilizată, iar locuitorii au cunoscut o creştere spectaculoasă a nivelului de trai. Din această cauză, personalitatea generalului Pinochet, decedat în 2006, este pînă astăzi controversată în Chile. Din 1990, presedinţii ţării au fost aleşi democratic.
Despre semnificația zilei naționale a republicii Chile și relațiile dintre ţările noastre am stat de vorbă cu ambasadorul Republicii Chile la București, Excelența Sa Maria Bernales.