Sari la conținut

Pastila de limbă - 1 martie 2015

1 martie 2015 - „A CERE SCUZE”. Săptămâna trecută, Radu Paraschivescu a evocat o discuţie în contradictoriu pe care o avuseseră cândva Robert Turcescu şi Cristian Tudor Popescu. Ei bine, s-au încurcat borcanele. Avocatul formei corecte a adjectivului „grizonant”, a fost Robert Turcescu, iar cel în eroare, CTP. Radu Paraschivescu își cere scuze lui Robert. Confuzia e cu atât mai neplăcută cu cât victima ei se poartă întotdeauna frumos cu limba română.

Introducerea pe care Radu Paraschivescu o face în această emisiune se leagă de subiectul „Pastilei” de astăzi. Fiindcă vorbește despre o expresie pe care foarte mulţi vorbitori ai limbii române - la drept vorbind, cei mai mulţi - o consideră corectă. Este vorba despre „cerutul scuzelor”, un lucru pe care, politicoşi cum suntem, îl facem oriunde şi oricând: când călcăm pe cineva pe picior în troleibuz, când vărsăm cafea pe faţa de masă a gazdei sau când întârziem la o întâlnire.

Cu toată dezolarea, Radu Paraschivescu vă dă o veste proastă: formula „a cere scuze”, aşa cum o folosim de obicei, este incorectă, chiar dacă a înşelat vigilenţa câtorva dicţionare şi s-a furişat în paginile lor.