Sari la conținut

Pastila de limbă - 10 august 2014

10 august 2014. Există oameni - destul de mulţi, din păcate - care folosesc dicţionarul doar proptindu-l în uşă când e curent şi bate vântul prin casă. Altminteri, acest obiect greu, pătrăţos şi incomod rămâne în general nefolosit.

Într-un fel straniu, dicţionarul e genul de obiect care produce efecte şi când nu te-atingi de el. În acest caz, distanţa dintre ignorare şi ignoranţă se comprimă, iar căderea în ridicol a vorbitorului care nu crede în dicţionarism e însoţită de o bufnitură dizgraţioasă. Cu atât mai mult cu cât avem acum la dispoziţie şi variantele electronice de tip dexonline.

Sunt mulți vorbitori care, în perfectă necunoştinţă de cauză, conferă vocabulei „şansă” conotaţii negative. Cine are curiozitatea de-a se uita în dicţionar descoperă că „şansă” înseamnă „circumstanţă favorabilă, posibilitate de succes, de reuşită; noroc”.

Pe acelaşi palier al proastei întrebuinţări a cuvintelor se găsesc „datorită” şi „din cauza”, pe care teama de dicţionar a unora le face, în mod greşit, interşanjabile. Şi în acest caz lucrurile sunt (sau ar trebui să fie) limpezi. „Datorită” are o conotaţie pozitivă, „din cauza” are o conotaţie negativă.