Sari la conținut

Oboseala cronică, afecțiune biologică, nu psihologică

8 martie 2015. Oboseala cronică este o afecţiune biologică şi nu psihologică, aşa cum s-a crezut până acum. Descoperirea a fost făcută de specialiştii Universităţii Americane din Columbia. Maladia poate fi diagnosticată cu ajutorul unor markeri ai sângelui. Studiul a fost făcut pe 298 de bolnavi şi 348 de persoane sănătoase. În România peste 40 de mii de oameni suferă de acest sindrom. 

124 de femei diagnosticate cu cancer de sân care au suferit mastectomii au beneficiat de proteze mamare gratuite. Programul a fost iniţiat anul trecut în luna aprilie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Anul acesta bugetul prevăzut este de peste 1 milion de euro, adică alte 800 de paciente vor fi operate. Programul este derulat în 20 de centre din Bucureşti şi din ţară. 

Peste 3.500.000 de carduri de sănătate au fost activate până în acest moment. Serviciul poate fi activat dacă mergeţi la medicul de familie sau la orice cabinet de medicină primară, spital sau ambulatoriu. Cardul de sănătate va fi obligatoriu de la 1 mai. Până atunci poate fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale.