10 lucruri mai puțin cunoscute despre Indonezia. Supererupția care a dus la formarea celui mai mare lac vulcanic din lume

Data actualizării: Data publicării:
jungla indonezia
FOTO: Shutterstock

Indonezia este una dintre cele mai bune țări de vizitat din Asia, mai ales pentru turiștii care vor să experimenteze o vacanță exotică, cultura asiatică și peisajele care îți taie respirația. Însă Indonezia înseamnă mult mai mult decât insule tropicale, temple și plaje sălbatice. Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre această fabuloasă țară asiatică.

jungla indonezia
FOTO: Shutterstock

1. Indonezia este a patra cea mai populată țară din lume, având aproximativ 262,7 milioane de locuitori, potrivit unui recensământ din 2016. Indonezia este depășită la acest capitol doar de China, India și Statele Unite ale Americii. Populația crește cu 1,9% în fiecare an, un procent considerabil mai mare decât cel al altor state din regiune.

2. Indonezia este cea mai populată țară de religie islamică. Multe insule și sate din Indonezia au fost vizitate de misionari și convertite la creștinism, însă credințele străvechi nu au dispărut complet, ci s-au contopit cu cele mai recente. De exemplu, s-au păstrat superstiții vechi și credința în existența spiritelor rele. O excepție este insula Bali, unde populația este predominant hindusă.

3. Indonezia are cel puțin 17.508 insule, potrivit CIA World Factbook, însă Institutul Național de Aeronautică și Spațiu a numărat cel puțin 18.307 insule, în 2002. În alte registre, numărul insulelor indoneziene variază de la 13.466 la 8.844.

4. În Papua, o provincie din estul Indoneziei, încă mai există triburi sălbatice. Cel puțin 44 din cele 107 triburi izolate din lume trăiesc în Indonezia. Unele familii de triburi încă păstrează „trofeele” umane ale bunicilor lor. Cu toate acestea, triburile nu se mai aventurează în afara zonelor pe care le dețin, așa cum se întâmpla în trecut.

5. Cel mai mare lac vulcanic din lume, Lacul Toba, se află în Sumatra. Erupția explozivă care a dus la formarea acestui lac a fost un dezastru catastrofic, care a dus la scăderea temperaturilor pe întreaga planetă, timp de 1.000 de ani, din cauza reziduurilor răspândite în atmosferă. Cea mai puternică erupție din istoria Terrei a avut loc în urmă cu 75.000 de ani, când vulcanul Toba a aruncat în atmosferă, cu o viteză imensă, o cantitate uriașă de cenușă. Norul de cenușă a ajuns inclusiv pe insula Ceylon, aflată la mii de kilometri distanță.

Catastrofa produsă de vulcanul Toba ar fi constat într-o iarnă vulcanică pe Terra, care a durat între 6 și 10 ani, și la o scădere a temperaturilor medii la nivel global, pe o perioadă de 1.000 de ani, iar omenirea a fost la un pas de dispariție, potrivit BBC News.

Erupția a fost de 100 de ori mai mare decât cea mai mare erupție din istoria recentă, cea a Muntelui Tambora, tot din Indonezia, care a avut efecte în toată emisfera nordică. Anul 1816 a rămas în istorie drept „anul în care nu a existat vară”.

6. O nouă insulă, Pulau Samosir, s-a format în centrul Lacului Toba, iar aici locuiește tribul Bataks. Insula a devenit populară printre turiștii dornici de aventuri nonconformiste.

7. Indonezia este singurul loc de pe pământ în care poți vedea în sălbăticie „dragonul Komodo”, o șopârlă uriașă. Cele mai populare insule pentru cei care vor să vadă creatura sunt Insula Rinca și Komodo. Amvele fac parte din provincia estică a Nusa Tenggara.

8. Sumatra este singurul alt loc, în afară de Borneo, unde poți vedea urangutani sălbatici. Parcul Național Gunung Leuser este cel mai bun loc pentru cei care vor să vadă animalele și este situat lângă satul Bukit Lawang.

9. Limba vorbită în Indonezia este foarte similară cu cea vorbită în Malaezia. Ambele au expresii și cuvinte comune și este destul de ușor pentru locuitorii celor două țări să se înțeleagă între ei.

10. În arhipelagul indonezian se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte. Numai în Papua există cel puțin 270 de dialecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri