10 preparate delicioase din bucătăria indoneziană pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

Data actualizării: Data publicării:
Nasi Goreng orez
Nasi Goreng

O călătorie în Indonezia nu este completă dacă nu încerci cel puțin câteva dintre delicioasele preparate tradiționale, gătite cu condimente exotice, după rețete vechi, știute doar de localnici. Mâncarea este una dintre modalitățile prin care poți înțelege mai bine cultura indoneziană, așa că dacă ajungi prin acest colț de lume, iată preparate pe care nu trebuie să le ratezi:

1. Satay-ul indonezian

Satay sunt un fel de frigărui cu carne, gătite deasupra unor cărbuni încinși și servite cu Ketupat, un fel de chiftele din orez, și sos de alune. Este o mâncare tradițională pe care o vei găsi adeseori la tarabele de street food și unul dintre cele mai apreciate preparate pentru cei cărora le face savoarea cărnii bine condimentate și suculente.

Satay
Satay

2. Rendang de vită

Acest preparat este originar din Padang, din insula Sumatra, și este celebru pentru iuțeala sa, dar și pentru aroma deosebită dată de condimentele cu care este gătit. Rendang-ul este un fel de carne de vită gătită la cuptor, la foc mic, astfel încât carnea să rămână fragedă, și servită cu un sos de curry foarte iute.

Rendang
Rendang

3. Orez prăjit cu fructe de mare

Orezul prăjit în stil indonezian este un preparat atât de delicios încât și-a făcut loc și în restaurantele internaționale din Europa sau SUA. Este un fel de mâncare versatil, care poate fi servit simplu, amestecat cu legume, cu carne de vită, carne de pui, cu ouă prăjite sau cu fructe de mare, fără să își piardă din savoare. Ce deosebește însă orezul prăjit în stil indonezian de celelalte tipuri de orez din bucătăria asiatică este condimentarea potrivită cu un sos de soia cu o consistență vâscoasă, amestecat cu morcov ras, castraveciori murați și acar, o murătură specifică sudului Asiei. Nasi Goreng, denumirea locală a orezului prăjit, este considerat mâncarea tradițională națională a Indoneziei.

Nasi Goreng orez
Nasi Goreng

4. Nasi Rawon

Nssi Rawon este un preparat făcut cu carne de vită, originar din estul Javei. Carnea este preparată precum tocănița, însă are un gust unic, iar sosul capătă o culoare neagră, dată de nucile care intră în compoziția rețetei. Acest fel de mâncare este servit adeseori cu un bol de orez și un ou fiert, tăiat pe jumătate.

nasi ranwon
Nasi Rawon

5. Sop Buntut sau Supa de coada vacii

Originile unui Oxtail Soup ca la carte rămân încă necunoscute: se crede că a fost inventată în Londra, însă indonezienii au propria lor rețetă după care prepară această supă al cărei ingredient-vedetă este...coada de vacă. Este un preparat sănătos și ușor, cu multe legume, printre care roșii, morcovi și pătrunjel. Carnea de vită este prăjită în stil barbecue și amestecată apoi cu supa, ceea ce îi dă o aromă de grătar delicioasă, cu o urmă de afumătură.\

Sop Buntut
Sop Buntut

6. Siomay

Foarte multe dintre preparatele indoneziene de tip street food conțin un sos de alune, care le dă o aromă deosebită. Siomay este versiunea indoneziană a preparatului chinez Dim Sum și este preparat sub forma unor găluște umplute cu diverse ingrediente. Foarte populare sunt găluștele cu pește, servite cu cartofi preparați la abur, varză, ouă și sos de alune. Dacă vrei să guști un Siomay autentic, îți recomandăm să nu îl comanzi la restaurant, ci să îl cumperi de la una dintre tarabele pe biciclete din Indonezia.

Siomay
Siomay

7. Indomie

Indomie costă aproximativ 25 de cenți pe porție și este un preparat atât de sațios și de gustos încât vei vrea să îți iei și pentru acasă câteva porții. Indomie nu sunt altceva decât tăiețeii indonezieni instant, pe care îi poți prepara foarte ușor, opărindu-i cu apă fierbinte. Există tăieței cu aromă de creveți, de legume sau de vită și îi poți servi cu carne tocată de vită încinsă în Wok sau simpli, ornamentați cu puțină verdeață.

indomie taietei
Indomie

8. Nasi Uduk

O altă mâncare tradițională în Indonezia este Nasi Uduk, un preparat pe bază de orez fiert în lapte de cocos și servit alături de pui prăjit, tempe (niște chiftele de soia), omletă, ceapă prăjită, anșoa și decorată cu nuci și sambal, un sos iute preparat din ardei chilli.

Nasi uduk
Nasi Uduk

9. Martabak dulce

Dacă îți plac clătitele învelite în ciocolată, umplute cu cremă, totul într-un blat pufos, prin care sunt pierdute bucățele de alune sau nuci, atunci Martabak îți va satisface cu siguranță pofta de dulce. Un lucru interesant despre acest desert este că nu îl vei găsi disponbil la vânzare decât pe înserat. Poți alege singur toppingurile cu care îl vrei servit: alune, ciocolată sau brânză, pentru cei care preferă un preparat sărat.

Martabak
Martabak

10. Pempek

Pempek sau empek-empek este un preparat pe bază de pește și tapioca, o specialitate din sudul Sumatrei. Pempek vine într-o gamă diversă de forme și mărimi pe porție. Cel mai popular tip de servire este kapal selam (submarin, în traducere liberă), în care preparatul este servit cu un ou în mijloc, cu pudră de creveți pe deasupra. Nu uita să ceri și un bol mic de cuka, un sos închis la culoare, preparat din oțet balsamic, pudră iute de chilli și zahăr.

Pempek
Pempek

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri