5 rețete exotice delicioase, pe care le poți prepara în mai puțin de 30 de minute

Data publicării:
orez picant
Foto: Sbhutterstock

Mâncarea indoneziană este recunoscută pentru gustul său excepțional și aroma dată de condimentele exotice. Există numeroase preparate foarte simplu de gătit, dar delicioase, care sunt gata în doar câteva zeci de minute și pentru care nu îți trebuie nici priceperea unui bucătar profesionist. Iată cum te poți bucura de gustul mâncărurilor indoneziene, chiar la tine acasă:

1. Orez indonezian picant

orez picant
Foto: Sbhutterstock

Orezul este unul dintre felurile de bază în bucătăria asiatică, iar Indonezia nu face excepție. Îl poți servi alăuri de o porție de carne de pui, vită sau porc, dar și simplu, cu legume. Pentru a-i da însă o aromă deosebită, iată o rețetă care va fi cu siguranță pe placul celor care preferă mâncărurile picante sau puternic condimentate:

Ingrediente necesare: două linguri de ulei, 1 ceapă mare tocată mărunt, 1 conservă de ardei chilly verzi, jumătate de linguriță de turmeric, un praf de scorțișoară, 200 de grame de orez alb, jumătate de litru de supă de pui, 2 linguri de apă, 1 frunză de dafin, un praf de piper cayenne, un praz tocat mărunt.

Mod de preparare: Încălzește uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și prăjește-o până devine ușor transparentă, apoi adaugă turmericul și scorțișoara. Pune orezul în tigaie și amestecă timp de două minute. Adaugă apoi supa de pui, apa, dafinul și piperul. Lasă amestecul să dea în clocot, micșorează flacăra aragazului, acoperă tigaia cu un capac și gătește orezul până când lichidul este absorbit complet sau în jur de 20 de minute. Presară prazul pe deasupra, înainte de servire.

2. Creveți picanți cu fasole verde și ardei roșu

creveti
Foto: Shutterstock

Această rețetă este gata în 13 minute și e foarte ușor de preparat, chiar și de cei fără prea multă experiență în bucătărie.

Ingrediente: 500 de grame de creveți mari, decorticați, 2 linguri de vin alb sec, 100 de grame de fasole verde proaspătă, o ceașcă de alune, 2 cepe mici, roșii, 2 căței de usturoi pisați mărunt, 1 ardei gras roșu, tăiat julienne.

Ingrediente pentru glazură: 1 ceașcă de supă de pui, 1 lingură de sos de stridii, 1 lingură de sos de pește, 1 lingură de zahăr, piper, 2 linguri de sos de chilli, 1 lingură de sirop de porumb.

Mod de preparare: Clătește creveții cu apă rece, apoi usucă-i tamponând ușor cu un prosop. Pune creveții într-un bol, adaugă vinul, acoperă cu un capac și lasă-i în frigider timp de două ore.

Într-un castron cu apă clocotită și puțină sare adaugă fasolea verde la fiert și amestecă timp de 3-4 minute. Clătește fasolea cu apă rece, apoi taie boabele pe diagonală.

Într-o tigaie Wok, încinge ulei și adaugă apoi creveții, pe care trebuie să îi prăjești timp de 1-2 minute. Într-o altă tigaie, prăjește ceapa, usturoiul și ardeiul gras timp de 1-2 minute. Adaugă fasolea și amestecă pentru alte 30 de secunde. Amestecul trebuie apoi turnat în Wok, peste creveți, și amestecat până când se incorporează și se întărește.

3. Salată indoneziană de castraveți

shutterstock_134030810
Foto: Shutterstock

Salata de castraveți poate fi servită drept garnitură la un fel principal de mâncare, dar poate fi și o gustare delicioasă și săracă în calorii.

Ingrediente: 2 castraveți, 2 linguri de zahăr brun, 1 lingură de pastă de chilli, 2 linguri de suc de lămâie, 1 ceapă verde tăiată mărunt, sare, piper alb.

Mod de preparare: Decojește castraveții, taie-i pe jumătate și îndepărtează semințele, apoi taie-i în cuburi mari. Amestecă restul de ingrediente și pune totul la frigider pentru cel puțin jumătate de oră. Se potrivește după gust cu mai multă sare, piper sau suc de lămâie.

4. Satay indonezian de pui

Satay-ul se referă mai degrabă la modul de preparare al unui fel de mâncare decât la un preparat anume din bucătăria indoneziană. Satay-ul seamănă cu frigăruile de la noi, doar că, de regulă, carnea este prăjită deasupra unor cărbuni încinși, care îi dau o aromă unică. Asta nu înseamnă că nu poți prepara un satay delicios și acasă, mai ales dacă ai la îndemână condimentele potrivite.

Ingrediente: jumătate de cană de unt de arahide neîndulcit, jumătate de cană de apă, o ceașcă de sos de soia, 4 căței de usturoi pisați, 3 lingurițe de suc de lămâie, 2 linguri de zahăr brun, un praf de ghimbir, jumătate de lingură de fulgi de ardei roșu iute, 4 bucăți de piept de pui dezosat, 1 fir de praz tocat mărunt.

Mod de preparare: Într-o tigaie mare amestecă untul de arahide, apa, sosul de soia, usturoiul, sucul de lămâie, zahărul brun, ghimbirul și ardeiul roșu și gătește-le împreună la foc mediu, pentru un minut.

Răcește sosul și scoate bucățelele mai mari de usturoi din el, apoi împarte lichidul în două. Taie pieptul de pui în fâșii egale. Dacă folosești bețe din bambus pentru frigărui, acestea trebuie ținute în apă timp de 20-30 de minute, înainte de a fi folosite.

Pune frigăruile de pui pe grătarul stropit cu puțin ulei de măsline și gătește-le pentru 6-8 minute, având grijă să le întorci o singură dată. Sosul trebuie aplicat pe frigărui cu o perie de gătit, în timp ce frigăruile se prăjesc. Restul de sos rămas poate fi decorat cu prazul tocat și servit alături de frigărui.

5. Salată de mango

salata de mango
Foto: Shutterstock

Mango este un fruct pe care indonezienii adoră să îl includă în diverse preparate, nu numai în deserturi. Iată o rețetă extrem de simplă pentru o salată gustoasă, proaspătă și răcoritoare:

Ingrediente: 2 fructe de mango coapte bine, un sfert de ceapă roșie, tăiată subțire, jumătate de ardei gras roșu, tăiat julienne, 1 lime, sucul de la o lămâie, coriandru proaspăt

Mod de preparare: Decojește fructele de mango și taie-le cubulețe, apoi amestecă-le cu restul ingredientelor. Durează doar 10 minute să faci această salată de mango și o poți servi simplă sau alături de un alt fel de mâncare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri