Alegeri locale 2020. Ce atribuții are președintele de Consiliu Județean

Data actualizării: Data publicării:
buletin de vot bagat in urna la alegerile locale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale din 2020 vom putea vota direct președintele Consiliului Județean. În urmă cu 4 ani, acesta a fost ales dintre consilierii județeni, votați pe liste, chiar de către aceștia. Sistemul actual nu este însă unul nou.

Este important să facem cu atenție această alegere, pentru că președintele Consiliului Județean întocmește proiectul bugetului pe care îl și administrează. Urmărește modul de realizare a veniturilor şi propune Consiliului adoptarea măsurilor necesare pentru încasarea acestora. Tot el coordonează serviciile publice de interes județean și poate da dispoziții către primari, care sunt obligați să le îndeplinească la nivel local.

Un președinte de Consiliu Județean stabilește, cu aprobarea consilierilor, modul în care sunt organizate și funcționează instituțiile publice, precum și societățile sau regiile autonome de interes județean. Tot el numește sau revocă șefii acestor instituții, cum ar fi directorul unui spital. Astfel, de deciziile sale depinde buna funcționare a serviciilor de utilitate publică pe care le administrează, fie că vorbim de cele din domeniul sănătății, educației sau transportului, de exemplu.

În plus, Președintele Consiliului Județean poate să emită avize și autorizații necesare cetățenilor. El are și calitatea de vicepreședinte al Comitetului pentru Situații de Urgență Județean și, în situații de forță majoră, colaborează cu reprezentantul Guvernului. Totodată, răspunde în fața Consiliului Județean, căruia îi prezintă rapoarte cu privire la modul de îndeplinire a atribuțiilor sale.

Construirea sau reparea unui drum județean, construiea unei conducte de apă sau de gaz care ar trebui să ajungă la cetățenii județului poate depinde de implicarea președintelui Consiliului Județean. El este cel care trebuie să ia măsuri pentru realizarea investițiilor și controlul efectuării serviciilor publice care ne afecteză pe toți. 

Ce face președintele Consiliului Județean

- întocmește anual proiectul bugetului județean

- răspunde în fața alegătorilor de buna funcționare a administrației publice județene

- coordonează realizarea serviciilor publice şi de utilitate publică de interes județean

- numeşte sau revocă conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes județean

- emite avize, acorduri şi autorizații

- este vicepreședintele Comitetului pentru Situații de Urgență Județean.

27 septembrie este ziua în care îi alegem pe cei care vor gestiona banii comunității în care trăim pentru următorii patru ani. De ei depinde să avem apă caldă la robinet, dar și drumuri asflaltate, parcări, străzi curate și parcuri amenajate. Transportul în comun, școlile și spitatele sunt tot la mâna celor pe care îi vom vota la alegerile locale. Așa că mergi la vot și fii responsabil. Spală-te pe mâini 20 de secunde, dar nu te spăla pe mâini de următorii 4 ani!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri