Cei mai importanți trei candidați la prezidențiale se află în SUA
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Dan Barna, adică cei mai importanți trei candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie, se află zilele acestea în Statele Unite ale Americii. Șeful statului se află de marți până joi la New York, unde va conduce delegația României la a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în timp ce prim-ministrul a plecat duminică dimineață, cu o cursă de linie, urmând să aibă întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, dar și cu reprezentanții unor comunități evreiești. Iar marți dimineață, președintele USR a anunțat că va avea întâlniri oameni politici și de afaceri americani, dar și cu românii stabiliți peste ocean.
Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că premierul aprobase, conform procedurii, componența delegației României la ONU, respectiv delegația Președintelui Klaus Iohannis, din care Viorica Dăncilă nu face parte. Ulterior însă, șeful Guvernului, aflat în campanie electorală, și-a băgat în program participarea la anumite evenimente organizate în marja Adunării Generale a ONU.
Președintele Klaus Iohannis participă, potrivit agendei oficiale, marți, de la 16:00 (ora României) la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
De asemenea, Klaus Iohannis va fi prezent, de la 1:00 (ora României) la recepţia oferită de Uniunea Europeană în onoarea șefilor de delegații, iar de la 1:40 (ora României) va participa la recepţia tradiţională oferită de preşedintele SUA Donald Trump şi Prima Doamnă în onoarea șefilor de delegaţii.
Participarea președintelui Iohannis la a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU „va constitui o bună oportunitate pentru reiterarea angajamentului țării noastre față de guvernanța multilaterală în gestionarea principalelor provocări globale, precum și evidențierea rezultatelor înregistrate de România în favoarea multilateralismului pe durata exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
„Tema actualei sesiuni a Adunării Generale este stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educația calitativă, acțiune climatică și incluziune. Cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU debutează la 17 septembrie a.c. și are o durată de un an, segmentul de dezbateri generale la nivel înalt fiind cel mai important eveniment anual de diplomație multilaterală”, precizează sursa citată.
Klaus Iohannis, în calitate de șef al delegației României, va susține miercuri, 25 septembrie, și o declarație națională în plenul Adunării Generale, în a doua zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Președintele României va participa, de asemenea, la Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum) pe tema „Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”. Președintele Klaus Iohannis va susține tot miercuri, 25 septembrie a.c., o intervenție în cadrul sesiunii tematice ,,Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”, care se va desfășura între 15:00-16:00 (ora locală). Forumul este primul summit ONU dedicat Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după adoptarea Agendei 2030 în septembrie 2015. În cadrul Forumului, șefii delegațiilor naționale vor evalua progresele în implementarea Agendei 2030 și vor trasa coordonatele următorului ciclu de patru ani, crucial pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030”, se mai arată în comunicat.
„Participarea la Forum este o oportunitate pentru România de a prezenta progresele la nivel național în vederea implementării Agendei, inclusiv rolul regional asumat prin organizarea unor evenimente care să promoveze parteneriate regionale în acest scop. Totodată, vor fi prezentate experiența și bunele practici pentru a spori eficacitatea, responsabilitatea și caracterul participativ în realizarea progreselor la toate nivelurile privind îndeplinirea Agendei 2030”, mai transmite Administrația Prezidențială.
Programul președintelui mai cuprinde o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale ONU.
„Participarea la recepția de bun-venit oferită de Secretarul General al ONU în onoarea șefilor de delegații, la recepția oferită de Președintele Consiliului European, Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, precum și la recepția oferită de Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Președintele României va avea și o serie de întâlniri bilaterale, detalii despre acestea urmând să fie comunicate ulterior”, conchide sursa menționată.
Dăncilă, întâlniri cu vicepreședintele Pence și membri ai comunității evreiești
Și Viorica Dăncilă se află în Statele Unite. Premierul a plecat duminică dimineață spre SUA împreună cu ministrul Afacerilor Externe Ramona Mănescu, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, ministrul Apărării Gabriel Leș, ministrul Sănătății Sorina Pintea, ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu, dar și consilierul personal, Anton Pisaroglu.
Potrivit agendei oficiale prezentate de Executiv, vizita va avea loc între 22-28 septembrie 2019.
Astfel, luni, Dăncilă s-a întâlnit cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey și cu Ezra Friedlander, președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel.
Apoi a urmat întrevederea cu conducerea Băncii Mondiale pentru semnarea semnarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare.
Pentru premier a urmat întâlnirea cu președintele Consiliul de Administrație al AJC (American Jewish Committee) și participarea la un eveniment în marja Adunării Generale a ONU. Seara, Dăncilă a participat la „Gala Dinner” oferită de Arthur Schneier, rabinul șef al SUA, la Hotelul Pierre din New York.
Marți, premierul urmează să aibă o întrevedere cu secretarul general OCDE, Angel Gurria și cu James Richard Perry, secretar pentru energie.
Mâine, Viorica Dăncilă se va întâlni cu Mike Pence, vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, iar joi va avea o serie de întâlniri cu reprzentanți ai comunității evreiești.
Vineri, urmează întrevederea bilaterală cuAmina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU, apoi va avea două interviuri la ziarele New York Times și Wall Street Journal. Pe seară, premierul va avea o întâlnire cu comunitatea românească din New York.
Citește și
Dan Barna merge și el în SUA. Cu cine se întâlnește
Președintele USR a anunțat, marți dimineață, că se află în SUA. Dan Barna se va întoarce sâmbătă în țară.
„Zilele acestea sunt în Statele Unite ale Americii la invitația organizatorilor forumului Center for European Policy Analysis. Voi participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic și de business american, cu experți în politică externă și, evident, cu reprezentanți ai importantei diaspore românești din America de Nord”, a scris liderul USR, pe pagina de Facebook.
El a adăugat că se va folosi de această invitație „pentru a duce și dincolo de ocean mesajul pe care l-am adresat miilor de români cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni: România este parte a occidentului iar prosperitatea și securitatea sunt direct influențate de felul în care reușește să profite de această poziție”.
„Le voi spune interlocutorilor mei că parteneriatul strategic cu Statele Unite trebuie întărit, dublat de un parteneriat economic chiar mai strâns decât există acum, iar România va rămâne principalul prieten al Americii în regiune. La aproape 30 de ani de la Revoluție, în România nu există ezitări cu privire la direcția pe care trebuie să ne menținem. Iar asta se va vedea inclusiv în votul românilor”, mai arată Dan Barna în postare.
Redactor web: George Costiță
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News