Franţa susţine că UE ar trebui să impună un embargo asupra Turciei după ofensiva acesteia împotriva kurzilor

Data actualizării: Data publicării:
tancuri turcesti in ofensiva din nordul siriei
Turcia îşi continuă ofensiva în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde, în ciuda opoziţiei aliaţilor săi europeni FOTO: Defne Karadeniz/Getty Images

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a suținut, în cadrul unei declarații emise luni, că Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri în vederea opririi ofensivei Turciei din Siria și să ia în considerare impunerea embargoului pe exportul de arme către Ankara, relatează agenția Reuters, citat de MEDIAFAX.

În cadrul aceleiași declarații, emise luni, înaintea unei întâlniri de la Luxemburg cu omologii săi europeni, ministrul francez de Externe, a reiterat impactul major pe care demersul Turciei îl are asupra populațiilor locale și rolul pe care Statele Unite ar trebui să îl asume în rezolvarea conflictului de la granița turco-siriană.

„Ofensiva este pe cale să cauzeze dezastre umanitare serioase”; „Franța se așteaptă de la această întâlnire (...) la solicitări specifice de încheiere a ofensivei, (...) o poziție fermă asupra exporturilor de arme către Turcia (...) și ca Statele Unite să organizeze o întâlnire a coaliției internaționale împotriva Statului Islamic”, a declarat Le Drian pentru reporteri.

Franța și Germania au comunicat decizia privind oprirea exporturilor de armament către Turcia, iar Statele Unite au anunțat impunerea de sancțiuni economice asupra statului turc.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri