Gunoiul, formă de relief în „România NEbunului simţ”

Data actualizării: Data publicării:
gunoi

PET-uri care plutesc pe lacuri. Pungi de plastic care acoperă orice petec de iarbă. E o imagine pe care o recunoaşteţi cu uşurinţă, nu-i aşa? Unii împăştie gunoaie oriunde. Un tablou devenit obişnuinţă la final de vacanţe. Mai ales vara. Cum se vede România NEbunului simţ după concedii?

Dana Gonț, jurnalist Digi24: Astăzi avem personaje negative şi personaje pozitive la România nebunului simţ. Primii sunt cei care s-au simţit bine în vacanţă şi nu le-a păsat de cei care vin în urma lor: au lăsat munţi urâţi de gunoaie după ei. Noroc cu personajele pozitive: voluntarii care au grijă să înlăture urmele nepăsării. Îi cunoaştem şi pe ei puţin mai târziu. Până atunci, să vedem ce trebuie să înfrunte.

Telespectatorii ne-au trimis imagini care ilustrează „România NEbunului simț”: covoare spălate printre blocuri la București, porumb ascuns în nisip pe litoral...

Sunt gunoaie, și nu numai în sezonul estival, pe Lacul Tăbăcăriei - cel situat lângă cel mai mare parc pentru copii din Constanța. Consider că este vina cetățenilor, fie că sunt turiști sau localnici, dar și a Primăriei, pentru că nu ia măsuri că curețe zona", spune Cristina. „Sunt mereu așa, în orașul betoanelor nu mai preocupă pe nimeni natura”, adaugă ea.

13 saci de gunoi a strâns un turist, în decurs de o oră, pe traseul de coborâre de la Cascada Urlătoarea, spre Buşteni. A făcut-o din proprie iniţiativă, cu grupul său, încercând să transmită câteva „gesturi de bun simţ". I-a încurajat şi pe ceilalţi turişti pe care i-a întâlnit pe traseu, distribuindu-le şi lor saci.  „Efectiv nu sunt suficiente coşuri şi pubele pentru colectarea deşeurilor în Buşteni, iar cele care sunt sunt pline-ochi, spune Laurențiu Perijoc.

Un turist aflat la Băile Olăneşti nu a putut să nu observe o mulţime de gunoaie în timpul unei drumeţii prin pădure, pe lângă albia râului Olăneşti. Coşurile de gunoi nu lipsesc cu desăvârşire, dar sunt rare, spune Daniel.

De la Cătălin Ardelean, din Sibiu, am primit următorul mesaj: „Imaginile pe care vi le trimit sunt de pe plaja Midia Năvodari. Deși sunt panouri care spun că accesul cu autovehicule este interzis pe plajă, cred ca erau, în momentul în care am făcut fotografiile, vreo 20 de mașini și rulote. Din păcate, nimeni nu a sunat la poliție”.


Gunoaie și la Bâlea Lac, unde pubelele de gunoi care dau pe dinafară. Fotografiile sunt din august și au fost trimise de Claudiu Solomon.

„Oriunde te duci, omul nu mai stă, îi e lene să meargă până la coşul de gunoi, de ce să merg până acolo când mai bine arunc aici şi am băgat un picior în nisip şi gata, nu se vede. Nu e chiar aşa! Foarte interesant este că noi, turiştii români, dacă mergem în altă parte nu facem aşa, pentru că suntem speriaţi de amenzi. Un pic şi autorităţiile sunt de vină”, este de părere Tiberiu Țuhașu, administrator de plajă.


„Trebuie să fie, precum sunt la occidentali, pe unde am fost şi am văzut, nişte sancţiuni atât de mari, încât românului să îi fie frică”, este punctul de vedere împărtășit și de un turist.

„Nu sunt tomberoane şi nu avem ce să facem. Dacă ştiam, ne dotam noi cu pungi ca să putem să punem gunoiul, dar, totuşi, presupunem că suntem o ţară civilizată, ar trebui, din loc în loc, să existe câte un tomberon ca să punem gunoaiele”, spune o familie care arunca gunoiul. Întrebată dacă nu este mai civilizat să le punem în pungi şi să le luăm acasă, răspunsul e: „Da, dar nu avem de unde să ştim şi nu avem pungi la noi. Dacă nu avem pungi unde să le lăsăm, în maşină?”.

Există și oameni care sunt pregătiți: „Îmi place țara, fac turism, mă bucur de locuri minunate, dar când găsesc locuri de genul ăsta mă întristează, toată ziua sunt cu pungile în buzunar, să nu dau pe jos, stau cu punga”, spune o turistă.

Urmăriţi materialul video de mai sus pentru a vedea cum explică Anca Maria Baniţă, de la ONG-ul „Let’s do it, Romania!”, acest comportament al unora dintre concetățeni.

Campania „România nebunului simţ” continuă cu episodul: „Pedepsiţi pentru fapte bune”. Vedem reacţii intolerabile ale unor oameni certaţi cu bunele maniere, în momentul în care sunt admonestaţi. Şi nu uitaţi: nu fiţi indiferenţi la lipsa de bun-simţ!

Câteva cifre care vorbesc de la sine:

Gunoaie pe plajă - anul 2016: 2.000 tone

Amendă deşeuri în ape: 1.500 de lei

Curăţenie: 5 zile, 1.400 000 de voluntari

Voluntariat: 5 zile, 2 467 000 saci de gunoi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Catedrala, Mântuirii și Neamului – cuvintele românilor din maghiară. Ce trebuie să știi despre...
Digi FM
MrBeast, 27 de milioane de vizualizări în 16 ore, la un clip filmat în Salina Turda. A stat 7 zile în...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
Newsweek
De ce sute de mii pensionari au luat pensie mai mică în octombrie? Casa de Pensii recunoaște
Digi FM
Viața unui român care s-a mutat în Noua Zeelandă. A ajuns acolo cu 450 $, acum are o fermă profitabilă
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul incredibil când un câine scapă din ghearele unui vultur pleșuv. Imaginile au devenit virale
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Jim Parsons a părăsit serialul „The Big Bang Theory”: „Eram pe marginea...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram