În Germania se umflă o bulă speculativă

Data publicării:
chirii germania

După ani întregi fără scumpiri, preţurile locuinţelor din Germania au crescut cu 5 procente în prima jumătate a anului, un salt comparabil doar cu cel de la începutul anilor '90 când căderea zidului Berlinului alimenta un adevarat boom imobiliar. Scumpirea, mică după standardele europenilor, e de speriat în Germania fiindcă acolo piaţa imobiliară e în mod tradiţional foarte stabilă. În principal fiindcă oamenii nu prea cumpără case - doar 52% dintre germani sunt proprietari, comparativ cu 70% dintre europeni.

Apetenţa pentru statul în chirie însă începe să slăbească. Din cauza politicii banilor ieftini şi a dobânzilor la minime istorice practicate de Banca Centrală Europeană, nemţii au dat şi ei de gustul achiziţiilor de case.

Frenezia care urcă preţurile însă e generată mai mult de străini. Investitorii s-au pus pe cumpărat case în Germania din disperarea de a obţine randamente decente când în restul lumii până şi obligaţiunile au început să aducă pierderi. Interesul lor creşte preţurile, iar creşterea atrage alţi investitori care urcă la rândul lor preţurile, şi astfel scumpirile se autoalimentează.

Germania se îndreaptă către o bulă speculativă, spun economiştii de la Commerzbank. Preţurile locuinţelor s-au decuplat total de la realităţile economice. Scumpirire nu merg în tandem cu creşterea veniturilor, a inflaţiei, a nivelului de trai şi nici măcar a chiriilor. Dacă cumpărarea unei case e tot mai prohibitivă, chiria medie a rămas la nivelul anului 2000.

Există însă şi excepţii. În Berlin şi în oraşele universitare boom-ul preţurilor se simte inclusiv în piaţa de chirii. Anul trecut autorităţile din capitală au limitat prin lege chiriile pentru a ţine în frâu scumpirile de aproape 10% din anul anterior, însă oraşele universitare au înregistrat scumpiri duble sau chiar triple.

Piaţa imobiliară liniştită a Germaniei a scăpat de sub control şi deja apar paralele cu dezastrul din Statele Unite şi din Spania. O prăbuşire a preţurilor în Germania ar face însă mai puţine victime fiindcă oamenii nu sunt la fel de îndatoraţi.

Totuşi ţara ar putea fi deja în şah mat. Menţinerea dobânzilor la actualele minime are toate şansele să înmulţească achiziţiile de case pe credit, şi în perspectivă, când dobânzile vor creşte, scumpirea locuinţelor se va accelera, crede Commerzbank, întocmai pe scenariul din America. Acolo în 2003 deşi dobânzile erau minime preţurile creşteau şi au continuat să crească şi-n 2005 la ridicarea dobânzilor până în 2007 când piaţa s-a prăbuşit.

Ponderea proprietarilor de locuinţe

Germania 52.5%

Marea Britanie 64.8%

UE 70.1%

sursa: Eurostat  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri