Marilena Preda Sânc: Arta e libertate şi grijă pentru ceilalţi
Puternică, atentă, directă, implicată - așa arată Marilena Preda Sânc în lucrările sale de artă plastică. Este profesor la Universitatea Națională de Arte din București. A donat una dintre cele mai frumoase tablouri ale sale pentru Crucea Roșie în campania umanitară "Frumuseţea salvează lumea" sprijinită de Digi24. Tabloul "Peisaj urban II" va fi scos la licitația Artmark din 2 iulie pentru alimente şi medicamente.
Valoarea lucrărilor Marilenei Preda Sânc a fost recunoscută internaţional încă din anii '80. Profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, a pictat în rezidenţe artistice la Viena şi New York. Lucrările sale - ulei pe pânză sau acrilic pe pânză, desenele, operele video şi new-media, instalaţiile plastice - se găsesc în muzee: Muzeul de Artă Contemporană de la Bucureşti, în colecţiile celebrului muzeu Albertina de la Viena sau Muzeul Arhitecturi de la Liubliana.
Marilena Preda Sânc ne-a primit în atelierul său din Centrul Vechi al Bucureştiului. O zi cu ploaie mohorâtă - încă o zi marcată de precauţii contra pandemiei de covid 19 - a explodat în culori vii. Mai întâi un refugiu, apoi o cascadă de impresii şi treptat... răspunsurile. Unele surprinzătoare, cum ar fi pictatul direct cu degetele în ambianţa unei opere din care nu lipsesc rigoarea matematică şi o anumită ordine a lumii.
„Pictura e gestuală, machieristă, nu mai timp să te gândeşti ce dimensiune de pensulă sau de cuţit ar merge, şi îţi foloseşti şi degetele. E o anumită stare care te obligă să nu mai faci lucrurile atât de raţional, stări pe care le ai în faţa unui desen în creion, care reclamă o anumită rigoare”, explică Marilena Preda Sânc.
Presată la debut cenzura comunistă, artista ştie exact cât de valoroasă este libertatea.
Elena Tănase: Dacă ar fi să alegeţi trei cuvinte, trei concepte care definesc opera dvs., care ar fi aceste cuvinte?
Marilena Preda Sânc: Libertate, etică şi sacru. Ceva ce ţine de sacru.
Cât despre proiectul umanitar "Frumuseţea salvează lumea", da, frumuseţea salvează lumea, crede Marilena Preda Sânc, pentru că artele vizuale îi fac pe oameni mai buni. Opera de artă e de natură să creeze o legătură misterioasă între artist şi privitor. Cu o singură condiţie, atrage ea atenţia, privitorul să îşi ofere sieşi un strop de timp.
„Vă spun sincer că întotdeauna mi-a plăcut să stau în expoziţii sau în muzee şi să-i urmăresc pe ceilalţi, să îi urmăresc pe vizitatori. Mi-am dat seama că acest spaţiu vizual, cultural, este benefic pentru ei. Şi din această cauză, Susţin că educaţia prin artă, prin artele vizuale este o educaţie complexă şi nuanţată. Şi chiar publicul beneficiază de o experienţă transferabilă, transdiciplinară care le poate fi utilă, în alte dimensiuni ale existenţei lor. Şi e o creştere spirituală", ne împărtăşeşte artista.
Elena Tănase: Este meditaţie, este culoare, ce este această experienţă în faţa unui tablou?
Marilena Preda Sânc: E un moment în care te opreşti. E un moment în care te opreşti din alergare, din mers, te opreşti din toate gândurile tale. Și plonjezi, te imersezi în această nouă lume pe care ţi-o propune artistul, cu care începi să empatizezi, dacă ai acest moment de răgaz, de respiro. când se produce acest schimb, aproape energetic, şi lucrul acesta te îmbogăţeşte spiritual.
Lucrarea ce urmează să fie licitată pe 2 iulie în beneficiul programelor de Cruce Roşie din România era deja pregătită. Am vrut să o vedem. Se numeşte "Peisaj Urban II" şi face parte dintr-o serie aparent abstractă care pendulează între arhitectură şi natură, adică între construcţiile create de om şi universul natural.
„Pot fi peisaje citadine sau peisaje naturale, sunt construcţii mentale în care omul se regăseşte într-o metafizică a locuirii. Este un spaţiu creat de reflexie. şi cromatica este o cromatică, cromatica nu este bazată pe disonanţă, este o cromatică care să-ţi permită să reflectezi asupra structurii compoziţionale, asupra acestui peisaj imaginar”, spune autoarea.
Lucrările Marilenei Preda Sânc sunt extrem de diverse. Montajele şi instalaţiile surprinzătoare şi generatoare de dispute şi întrebări în lumea artelor, adică exact ceea ce îşi poate dori un artist.
Elena Tănase: De ce aţi ales să donaţi pentru Crucea Roşie "Peisaj Citadin" şi nu altă lucrare?
Marilena Preda Sânc: Este o serie care îmi este dragă, m-am gîndit că "Peisaj urban II" este o lucrare reprezentativă pentru creaţia mea artistică, este o lucrare de maturitate şi mi-am dorit ca pentru acest moment să particip cu ceva care mă reprezintă.
24 de artişti au donat câte o lucrare de artă contemporană pentru Crucea Roşie. Digi24 vi le prezintă, iar licitaţia Artmark din 2 iulie va transforma lucrările în bani pentru alimente şi medicamente. Trăim cu griji din cauza pandemiei. Dar ne-am amintit ce contează: Să avem grijă unii de alţii!
Editor web: Liviu Cojan
- Etichete:
- licitatie
- donatie
- pictor
- crucea rosie
- artmark
- marilena preda sanc
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News