Militanții kurzi din Siria au plecat din orașul Ras al-Ain, lăsând Turcia să preia controlul

Data actualizării: Data publicării:
ras al ain - hurriet

Liderii kurzilor sirieni au anunțat duminică evacuarea orașului Ras al-Ain, de la granița cu Turcia, ca urmare a angajamentului asumat de Ankara de a opri temporar ofensiva din Siria, în schimbul eliberării zonei de frontieră de prezența elementului kurd, informează Mediafax.

Oficiali ai militanților kurzi au transmis că a avut loc evacuarea orașului Ras al-Ain, acesta fiind lăsat sub controlul forțelor turce.

Ministerul turc al Apărării a confirmat, duminică după-amiază, că orașul a fost evacuat. Un convoi format din 86 de vehicule care transporta membri ai Forțelor Democratice Siriene (SDF), entitate kurdă, și alți civili răniți se îndrepta către sud și se afla la o distanța mai mare de 30 de kilometri, reprezentând „zona de securitate” pe care autoritățile de la Ankara și-au propus să o instituie prin intermediul ofensivei „Izvorul Păcii”.

„Noi nu mai avem niciun militant în oraș”, a informat Kino Gabriel, purtător de cuvânt al formațiunii kurde. Alți militanți rămân însă instalați în orașele siriene Kobane și al-Darbasiahcadrul, din interiorul „zonei de securitate”, conform declarațiilor activiștilor kurzi.

Ostilitățile din cadrul campaniei începute în urmă cu 11 zile de forțele turce în Siria au fost suspendate joi, în urma negocierilor dintre vicepreședintele american Mike Pence și președintele turc Recep Tayyp Erdogan.

Până în prezent, ambele state s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului temporar. Erdogan a transmis sâmbătă că forțele turce le vor distruge pe cele kurde dacă acestea nu se vor retrage la timp.

Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în pofida armistiţiului anunţat, armata turcă a continuat vineri bombardamentele în Siria, atacând obiective din zonele Bab al-Kheir, situată la periferia orăşelului Ras al-Ain. Cel puţin 14 civili au fost ucişi, a transmis OSDO.

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde și ar avea de gând să-i aducă aici pe refugiații sirieni care se află în Turcia.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri