RAPORT DE ȚARĂ. Domul din Milano a fost reconstruit cu marmură de Rușchița
Marmură strălucitoare pe jos, coloane grandioase din același material nobil. Așa a fost construit o parte din Palatul Parlamentului. Și totul a pornit din munții Poiana Ruscă, din județul Caraș-Severin.
Extragerea marmurei de la Rușchița se face în terase de zece metri. O dată la două zile muncitorii desprind blocuri de marmură care ajung să cântărească și 800 de tone. Apoi cu un fir diamantat o taie în bucăți mai mici, care ajung la prelucrare.
Durează 45 de minte până e tăiat un bloc de marmură. Apoi, cu un utilaj care costă jumătate de milion de euro sunt duse de-o parte, sunt marcate și gata spre a fi livrate pe piață.
„Cu un utilaj care se numeste haveză se taie orizontal trei metri, după care, cu un utilaj care se numește foreză se execută o gaură verticală care se intersectează cu tăietura verticală. În urma intersectării celor două tăieturi, panoul respectiv se detașează din masiv”, explică Viorel Berindei, șeful exploatării de marmură.
Pereții rămân strălucitori și drepți, după cum a lucrat mâna omului. Întreaga exploatare se întinde pe 46 de hectare, mai exact doi munți. Unul dintre ei păstrează urmele muncii trecute. E ca o piramidă, deoarece tehnologia mai veche nu permitea extragerea blocurilor mari de marmură, iar pereții cândva albi s-au înnegrit o data cu trecerea anilor. Cariera cea nouă este încă la început, dar se lucrează de zor. Din această zonă pleacă materie primă în toată lumea.
„Marmura noastră a ajuns pretutindeni. De la Statele Unite, Canada, țările arabe, Japonia, peste tot. Este o marmură cristalină, mai dură decât Carrara, a cărei strălucire, lustru, se menține foarte bine în timp. Are o cromatică deosebită, pleacă de la alb, al gălbui, roz, porto, până la roz intens, cu desene spectaculoase, de orientări diferite, care îi conferă o particularitate. Este unică în lume. Fiecare bloc este unic. Poți să faci un desen, un design deosebit”, spune Felicia Samachisa, directorul general al carierei.
Se spune chiar că vulturul din Biroul Oval de la Casa Albă, unul dintre simbolurile americanilor, a fost sculptat și el tot în marmură albă extrasă de la Rușchița. Iar la începutul anilor '70, celebrul Dom din Milano a fost reconstruit cu marmura provenită de aici. Dar exploatarea de la Rușchița dă de muncă la sute de oameni.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Ovidiu lucrează la un momunent funerar. Cu o precizie de invidiat trasează mai întâi modelul, apoi cu polizorul desenează limitele sculturii și, la final, cu unelte speciale, începe să dea forma marmurei albe. De la 14 ani s-a apucat să sculpteze, iar acum ar putea lucra și cu ochii închiși.
De-a lungul celor 10 kilometri care duc spre carieră sunt zeci de firme care prelucrează marmura. Un astfel de bloc de marmură ajunge să coste între 50 și 100 de milioane de lei vechi.
După ce blocul este feliat începe producția. Cele mai căutate sunt monumentele funerare, dar nimic nu se pierde. Cele mai mici bucăţi sunt tăiate și folosite la placări, iar resturile sunt sfărâmate și folosite ca praf de marmură. E o munca greă, care necesită atenție maximă: odata spartă piatra, nimic nu mai poate fi reparat.
Așa cum ei sculptează marmura, viața de munte i-a sculptat pe ei. Au învăţat să lucreze în piatră și și-au făcut un mod de viață. Oamenii de aici se bazează pe ceea ce se extrage din munte și câta vreme cariera va funcționa și ei vor avea un loc de muncă.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.
- Etichete:
- marmura
- marmura de ruschita
- ruschita
- domul din milano
- biroul
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News