Referendumul a eşuat. Rezultatele oficiale finale: peste 91 la sută din voturi sunt DA

Data actualizării: Data publicării:
referendum vot ziua 2_Inquam Photos Octav Ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Puţin peste 3,7 milioane de români au participat, până duminică seara, la ora 21:00, la referendumul pentru redefinirea familiei. Organizarea scrutinului, pe parcursul a două zile, a scos din buget peste 163 de milioane de lei şi a mobilizat zeci de mii de oameni, de la poliţişti şi jandarmi până la membri ai secţiilor de votare şi observatori ai organizaţiilor civice. Într-un singur judeţ, celebru pentru mănăstirile sale, a fost atins pragul necesar pentru validare. Au fost şi secţii de votare în care s-a înregistrat o prezenţă de 400%, dar şi unele în care nu a intrat, în două zile, absolut niciun alegător. 

sectie vot stampila referendum 2018_inquam ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 17:00. La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor FINALE anunţate, luni, la ora 17,00, de Biroul Electoral Central (BEC) în urma centralizării proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, organizat în 6 şi 7 octombrie, a fost de 18.279.011.

S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste.

Voturi valabil exprimate la răspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.


ACTUALIZARE 13:00. După centralizarea rezultatelor din 19.017 secții de vot din totalul celor 19.040 (99,8 la sută din voturi), rezultă o prezență la vot de 21,08 la sută dintre alegători. Aceștia au votat în proporție de 91,57 la sută „DA”, iar 6,46 la sută „NU”. Restul sunt voturi nule, a anunțat BEC.

ACTUALIZARE 10:00. Biroul Electoral Central a anunțat primele rezultate oficiale, după numărarea parțială a voturilor: sunt 91,61 la sută voturi „DA” și 6,42 la sută „NU”.

Din totalul persoanelor cu drept de vot, au participat la referendumul din weekend 3.778.716. Dintre acestea, 3.461.581, însemnând 91,61% din numărul participanţilor, au votat „Da”, 242.671, însemnând 6,42% din numărul participanţilor, au votat „Nu”, iar restul de 74.414 de voturi (1,97%) au fost nule.

Din totalul de 19.040 de secţii de votare, au fost verificate 18.724, a precizat preşedintele BEC.

Prezenţa la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei a fost de 20,96 la sută, nefiind validat.

Citiți și:  Câți români din diaspora au votat la referendum

ACTUALIZARE LUNI, 8 OCTOMBRIE, ORA 7:00. Oficial, votarea s-a încheiat luni, la ora 7:00, când s-au închis și secţiile de pe coasta de vest a Statelor Unite şi a Canadei. Diaspora a avut o reacţie suprinzătoare la acest referendum pentru redefinirea familiei. Prezenţa în străinătate era, duminică seară, mai mare decât cea înregistrată la alegerile parlamentare din urmă cu doi ani.

18,01% dintre românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate votaseră până la ora închiderii secţiilor de vot din ţară. Vorbim aşadar de 121 de mii de conaţionali care şi-au exprimat opţiunea în cadrul referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Cele mai multe voturi au fost exprimate, aşa cum era de aşteptat, în ţările unde trăiesc şi cele mai mari comunităţi de români. Cei mai activi au fost românii din Italia, ţară unde au fost înfiinţate şi cele mai multe secţii. Au votat aici peste 27 de mii de oameni. Urmează Spania, Marea Britanie şi Germania. În Statele Unite şi Canada au mers la referendum aproape 4.300 de români.

Există două secţii de votare unde nu a venit absolut nimeni: cea din Senegal şi cea din Brazilia.

Pe de altă parte, au fost şi secţii de votare unde oamenii au stat la coadă pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul pentru familie. Imagini apărute pe reţelele de socializare arată zeci de oameni aşteptând în faţa secţiilor din Londra, Dublin, şi Nurnberg.


Referendumul pentru familie urmează să fie invalidat. Legea prevede că decizia va aparţine Curţii Constituţionale, după ce Biroul Electoral Central anunţă rezultatele finale. Nu va fi, însă, nicio surpriză.

PSD susţine că prezenţa slabă la urne reprezintă un eşec al României. Mesajul principalului partid de guvernare a fost transmis de secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu. De cealaltă parte, USR, singurul partid parlamentar care s-a pronunţat împotriva modificării Constituţiei, cere demisia Guvernului şi explicaţii pentru cele 40 de milioane de euro cheltuite degeaba. Iar Coaliţia pentru Familie - organizaţia care a iniţiat proiectul de modificare a Constituţiei - a anunţat că nu va abandona lupta pentru revenirea României la tradiţii şi valori.

Actualizare 22.30. BEC anunță că prezența la vot a fost de 20,41%,  insuficientă pentru ca referendumul să poată fi declarat valid. În aceste condiții, Constituția nu se modifică și rămâne definiția de până acum a căsătoriei ca fiind între „soți”.

Aproximativ 3,73 de milioane de români au votat în cele două zile de referendum. Dintre aceştia, peste 1,9 milioane au fost alegători din mediul rural, iar circa 1,8 milioane, din urban.

Cei mai mulţi votanţi au fost în judeţul Suceava, singurul în care s-a depăşit pragul pentru validare. Acolo s-au prezentat la urne 30,67% dintre alegători.

Următoarele judeţe în top sunt Dâmbovița cu 28,98% și Bihor cu 28,98%.

La polul opus se situează Covasna, cu o prezenţă de doar 8,50%, Harghita, cu 11,12% și Tulcea 14,09%.

În Capitală, prezența la vot a fost de 15,74%. Potrivit BEC, în Bucureşti au votat aproape 282 de mii de persoane, din totalul de peste 1.790.000 de pe listele permanente.
Cei mai mulți votanți au fost în în Sectorul 1, cu o prezenţă de 18,51%, şi în Sectorul 6, cu 17,09%.

Cei mai puţini au venit în Sectorul 3, cu un total de 13,29% de persoane prezente. Urna mobilă a fost solicitată cel mai mult în Sectorul 5, unde 1.070 de persoane au cerut-o.

Pe listele suplimentare, pe primul loc s-a situat Sectorul 6, cu 4.920 de voturi.

EDITORIAL: "Mărturisitori" ai manipulării. Perdanţii neaşteptaţi ai referendumului

Românii au demonstrat că nu sunt proşti şi că sunt omenoşi, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El a vorbit despre elementele care au dus la eşecul referendumului din acest weekend:

De ce a eşuat referendumul. Analiza pe puncte a lui C. T. Popescu

Presa internaţională a scris, duminică seară, despre referendumul din România de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, subliniind în special prezenţa slabă la vot:

Presa internaţională: „România întoarce spatele referendumului, o lovitură pentru guvern”

Reacții după referendum:

Codrin Ştefănescu: Este un eşec al românilor şi al României. Dar 4 milioane de români ieșiți la vot e un număr gigantic

Barna: România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă pași înapoi

Coaliţia pentru Familie: Ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică de manipulare

Coaliția pentru Familie acuză PSD pentru „boicot” la referendum 

Grupul socialiştilor europeni, din care face parte PSD, aplaudă eşecul referendumului. Mesaj pentru Dăncilă

Ludovic Orban: Românii au refuzat confiscarea referendumului de către Liviu Dragnea

Preşedintele Asociaţiei Colectiv: A fost un referendum inutil, în urma căruia am pierdut toți

Propaganda rusă, despre referendumul pentru revizuirea Constituției: Se confirmă dezastrul

Băsescu: Eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular

Asociaţia Accept: Prezenţa scăzută la referendum demonstrează că pe români îi preocupă protecția reală a familiei

Preşedintele CNCD: Acum, că s-a terminat referendumul, este timpul să spunem stop discursului de ură și manipulării!

Biserica Catolică din România, după referendum: Reafirmăm cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie

Victor Ponta: PSD, PNL şi PMP vor deconta politic ticăloşia şi prostia liderilor egoiști

Mihai Chirica: Rezultatul referendumului reflectă starea de spirit a poporului față de actuala clasă politică

Și referendumul pentru redenumirea judeţului Olt în Olt-Romanaţi va fi invalidat, după ce numărul alegătorilor prezenţi a fost sub pragul minim de 30%. Este o a doua înfrângere pentru PSD în judeţul vicepremierului Paul Stănescu, după ce şi referendumul pentru familie a înregistrat o participare redusă. 

Chiar dacă prezenţa a fost foarte mică, incidentele nu au lipsit în cele două zile ale referendumului. În Dolj, un primar este cercetar pentru că ar fi făcut turism electoral. Iar în Caraş-Severin, un votant s-a prezentat la urne înarmat cu un pistol cu bile.

În localitatea Botoşeşti - Paia, din judeţul Dolj, primarul a dus la vot bătrânii rămaşi în comună chiar cu maşina Primăriei. Le-ar fi şi indicat unde să pună ştampila. Pentru asta, edilul va da explicaţii în faţa poliţiştilor.

Un alt incident înregistrat tot în judeţul Dolj a fost în localitatea Bistreţ, unde o salariată a Primăriei a fost prinsă că avea asupra sa nu mai puţin de 17 cărţi de identitate. Multe dintre ele fuseseră deja folosite pentru că numele de pe buletine se aflau pe lista celor care îşi exercitaseră dreptul la vot. Femeia este asistent social şi s-a ales cu dosar penal.

În judeţul Gorj, angajata unui local a fost amendată cu 500 de lei pentru că vindea băutură chiar peste drum de secţia de votare.

În Caraş-Severin, un alegător a mers la vot cu un pistol cu bile de cauciuc. În plus, era şi băut aşa că a fost sancţionat.

Actualizare 21.00. Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au închis duminică, la ora 21.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei.  Potrivit numărătorii paralele USR prezența la vot a fost de 19,5 la sută.

România de luni va fi exact aceeași ca cea de vineri. Cea a secolului 21, cu toți cetățenii ei”, a declarat președintele USR, Dan Barna. „Guvernul Dăncilă-Dragnea ar trebui să plece, a aruncat 40 de milioane de euro pe o fantasmă”, a mai declarat liderul USR.

Citiți și: Ce procente trebuie raportate ca referendumul să fie pe ritm de validare

Actualizare 20.30. BEC a furnizat prezența la vot până la ora 19:00: 18,87 la sută.

Total votanți: 3.450.189

Votanți pe liste permanente: 3.030.871

Votanți pe liste suplimentare: 374.267

Votanți cu urna mobilă: 45.051

Prezenţa la vot în Bucureşti - 14,64%

Cea mai mare prezență la vot a fost în județele:  SUCEAVA - 28,79 % , DÂMBOVIŢA - 26,85 % , BIHOR - 26,67 % , BOTOŞANI - 25,24 % , NEAMŢ - 25,06 %

Cea mai scăzută prezență s-a înregistrat în județele: COVASNA - 7,89% , HARGHITA - 10,25 % , TULCEA - 13,34 % , CONSTANŢA - 13,73%, SATU MARE -13,80 %.
 Actualizare 17:30. BEC a furnizat prezența la vot până la ora 16:00: 15,21 la sută.
 
Total votanți: 2.781.918

Votanți pe liste permanente: 2.438.608

Votanți pe liste suplimentare: 305.088

Votanți cu urna mobilă: 38.222 

Cea mai mare prezență la vot a fost în județele:  SUCEAVA - 23,08 % , DÂMBOVIŢA - 21,46 % , BIHOR - 21,39 % , BOTOŞANI - 20,49 % , NEAMŢ - 20,29 %

Cea mai scăzută prezență s-a înregistrat în județele: COVASNA - 6,47 % , HARGHITA - 8,36 % , TULCEA - 10,86 % , SATU MARE -11,05 %, SIBIU -11,27 %

Referendum pentru revizuirea Constituției. Au votat peste 14.000 de deținuți

Unicul alegător la o secţie din Bucureşti. Până la venirea lui, membrii comisiei „și-au făcut de cap”

Turism electoral în comuna din Dolj cu cea mai mare prezenţă la vot: „Primarul, gata, a venit și m-a luat. Am dat cu ștampila”


 Actualizare 14:30. BEC a furnizat prezenț la vot până la ora 13:00: 11,67 la sută.

Total votanti: 2.134.579

Votanti pe liste permanente: 1.864.593

Votanti pe liste suplimentare: 239.736

Votanti cu urna mobila: 30.250

Cea mai mare prezenţă a fost în judeţele Dâmboviţa - 17,03%, Bihor - 15,99%, Suceava - 15,59%, Dolj - 14,41%, Olt - 14,68%, Mehedinţi - 14,46%, Caraş-Severin -14,12%.

Cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în Covasna - 4,97%, Harghita - 6,19%, Satu Mare - 8,23%, Mureş - 8,91%, Maramureş - 9,16%.

În Bucureşti au votat 10,21% dintre cei 1.790.383 alegători înscrişi pe liste, respectiv 168.113. În plus, au votat 13.564 de persoane pe listele suplimentare şi 1.246 de persoane prin intermediul urnei mobile.

În mediul urban au votat 1.150.608 de alegători, iar în mediul rural 983.971.

Un număr de 63.241 de persoane au votat până duminică la ora 13.00 în secţiile din străinătate.

Citiți și: MAI: 16 sesizări legate de procesul de votare. Urne de vot sigilate incorect

Situație ieșită din comun. O casă din București „găzduiește” 5.000 de oameni


Actualizare 14:00. Ministrul de Interne Carmen Dan a votat la Facultatea de Arhitectură din București.

BEC urmează să anunțe la 14:30 noi date despre numărul votanților până la ora 13:00.


Actualizare 13:00. Digi24 a analizat secțiile de votare în care în continuare a fost prezență zero la ora 10:00, dar și cele în care prezența a depășit 100%.

Prezență zero:

2 secții în Harghita

2 în Hunedoara

2 în Mureș

1 în Iași

1 în București

Prezență peste 100%

Alba - 357 FOSTA ŞCOALĂCU CLASELE I-IV VALEA MĂNĂSTIRII - 106,97%

Bihor - 551 GRADINITA BAILE FELIX - 119,21%

Giurgiu - 165 ŞCOALA GENERALĂ PETRU RAREŞ - 100%

Neamț - 482 MANASTIREA SIHASTRIA  - 299,40%


Actualizare 11:30. BEC a anunțat primele date de astăzi cu privire la participarea la referendum. Până la ora 10:00, în a doua zi de vot, au votat 7,24%.

Total votanti: 1.324.642

Votanti pe liste permanente: 1.137.243

Votanti pe liste suplimentare: 162.067

Votanti cu urna mobila: 25.332

În comparația cu prima zi, până la ora 10:00 au votat în a doua zi 1,50% dintre cei înscriși pe liste. În prima zi, în intervalul 7:00-10:00 au votat 0,97%.


Actualizare 10:10. Ludovic Orban, președintele PNL, a votat în localitatea Dobroești din județul Ilfov. El a spus la ieşirea din secţia de votare că referendumul este cea mai puternică instituţie a democraţiei.

„Din 1990 nu am lipsit la niciun vot. (...) Referendumul este instituţia cea mai puternică a democraţiei, prin intermediul căreia fiecare cetăţean poate să se exprime direct asupra deciziilor pe care le ia o societate. Tema referendumului de astăzi este o temă, din punctul meu de vedere, extrem de importantă pentru că este vorba despre cum este constituită celula de bază a societăţii, familia, mai precis iniţiativa este de a defini în Constituţie modul în care era definit în legislaţie, modul în care se realizează căsătoria, respectiv între un bărbat şi o femeie”, a declarat Orban.

El a mai spus, referitor la modul în care s-a desfăşurat campania, şi de o parte şi de alta, că respinge „orice fel de exagerare din partea oricărei părţi”.

Citiți și:  Orban: Dacă nu se adună cvorumul, este vina lui Dragnea

ludovic orban la vot referendum_Inquam Photos George Calin (3)
Foto: InquamPhotos/George Călin

Actualizare 9:00. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a votat.

Actualizare 8:10. Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară, iar în prima zi a referendumului nu s-au înregistrat evenimente notabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

7 octombrie. Actualizare 7:00: S-au redeschis secțiile de votare pe teritoriul țării. 

Citiți și:  Ce scrie presa străină despre referendumul din România


Cum a decurs votul în prima zi de referendum, 6 octombrie:

Actualizare 22.30. Prezența la vot până la ora 21:00, la nivelul întregii țări, este de 5,72 la sută, anunță BEC, ceea ce înseamnă că 1.046.583 alegători s-au prezentat la urne.  Astfel, au fost 887.772 votanţi pe listele permanente, 133.733 pe liste suplimentare şi 25.078 votanţi cu urna mobilă.

În Bucureşti, prezenţa la vot a fost 6,5%.

Până la închiderea urnelor în România, după prima zi de referendum, românii din străinătate s-au dovedit a fi doar puţin mai harnici decât cei de acasă: 6,81 la sută este prezenţa la vot a diasporei pentru sâmbătă. Detalii pe țări, aici.

Citiți și: La mănăstirea Sihăstria, prezenţa la urne a fost 269,46%. LISTA secţiilor de votare cu participare peste 100%

LISTA. Secţiile de vot cu prezenţă 0% din Bucureşti şi din opt judeţe 

Referendum | Cei mai mulţi alegători înscrişi în listele suplimentare, în staţiuni şi la Iaşi

VIDEO Referendumul la sat. "Păi pe cine să votăm?"

Referendum | Cum a decurs votul în comuna cea mai săracă din ţară, dar şi într-una dintre cele mai avute

VIDEO. Plictiseală şi glume la referendum

Actualizare 21:00 Prima zi de vot s-a încheiat oficial. Secțiile de vot vor fi închise, sigilate și păzite până duminică dimineața, la ora 7:00, când se redeschid.

Prezența la vot la închiderea urnelor, ora 21, din monitorizarea paralelă USR: 5,86%, scrie Cătălin Drulă, pe Facebook. 

Actualizare 20.30. Prezența la vot până la ora 19:00, la nivelul întregii țări, este de 5,15 la sută, anunță BEC, ceea ce înseamnă că peste 942.381 de alegători s-au prezentat la urne.  Astfel, au fost 800.299 de votanţi pe listele permanente, 119.444 pe liste suplimentare şi 22.638 de votanţi cu urna mobilă.

La nivelul municipiului București, prezența la vot era până la ora 19:00 de 5,58 la sută. Sectorul fruntaș este sectorul 1, cu o participare de 7,10 la sută.

Judeţele în care s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot sunt Dâmboviţa - 7,78%, Bihor - 7,61%, Dolj - 6,90%, Mehedinţi - 6,67%, Caraş-Severin - 6,55%.

La polul opus sunt judeţele - Harghita - 2,03%, Covasna - 2,11%, Satu-Mare - 3,04%, Maramureş - 3,27% şi Tulcea - 3,62%.

Un număr de 36.942 de persoane au votat până la ora 19.00 în secţiile din străinătate.

Biroul Electoral Central va transmite următoarele date referitoare la prezenţa la vot la 22.30 - pentru ora 21.00, când se închid urnele.

Actualizare 18.00. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a prezentat la ors 18.00 situaţia incientelor înregistrate la referendumul pentru schimbarea Constituţiei. 

Citiți și:  Elena Băsescu: Nu poate niciun decident politic să spună că eu, Anastasia, Sofia și Traian Jr. nu formăm o familie

Actualizare 17:35 Prezența la vot până la ora 16:00, la nivelul întregii țări, este de 3,78 la sută, anunță BEC, ceea ce înseamnă că peste 692.000 de alegători s-au prezentat la urne. Dintre aceștia, 588.953 de alegători au votat pe listele permanente, 89.522 pe listele suplimentare, iar 13.497 au solicitat urna mobilă.

Participarea la vot este mai semnificativă în mediul urban - peste 433.000 de persoane au votat, în timp ce în mediul rural s-au mobilizat 258.000 de alegători.

La nivelul municipiului București, prezența la vot era până la ora 16:00 de 4,42 la sută. Sectorul fruntaș este sectorul 1, cu o participare de 5,28 la sută.

La nivelul țării, județele cu cea mai mică mobilizare la vot sunt: Harghita (1,50%), Covasna (1,62%), Satu Mare (2,25%), Maramureș (2,44%) și Mureș (2,67%).

Actualizare 14:50. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a votat la o şcoală din Arad, el declarând după introducerea buletinului în urnă că a votat ”cu toată inima” pentru modificarea Constituţiei.


Actualizare 14:30. BEC a anunțat prezența la vot până la ora 13:00: au votat 464.668 de oameni, adică un procent de 2,54 la sută.

Total votanti: 464.668

Votanti pe liste permanente: 397.322

Votanti pe liste suplimentare: 61.594

Votanti cu urna mobila: 5.752

Cea mai scăzută prezență este în județul Harghita (1,01%), iar cea mai mare în Bihor (3,66%). În București s-au înregistrat 51.641 de votanți. 

În mediul urban au votat 292.556 de persoane, iar în mediul rural au participat la vot până la această oră 172.112 de oameni.


Actualizare 14:00. Reprezentanții unor Birouri Electorale Județene spun despre cele nouă localități cu prezența de 100% sau peste, până la ora 10:00, că ar putea fi vorba despre erori de sistem.

Actualizare 12:20. Liviu Dragnea a venit singur la vot, la Liceul Jean Monnet din București. Președintele PSD a vrut să dea mâna cu membrii secției de votare, dar două persoane l-au refuzat.


Actualizare 12:00. Digi24 a analizat prezența la vot în fiecare județ - sunt nouă secții de vot în care prezența a atins 100% iar în unele chiar depășit acest procent.

1. SALA DE FESTIVITATI A PRIMARIEI BISOCA - Buzau - 487 de votanti - prezenta 100%
2. ŞCOALA GENERALĂ CADEA - Bihor - 933 de votanti - prezenta 100,1%
3. CĂMINUL CULTURAL SACIOVA - Covasna - 105 votanti - prezenta 100%
4. ŞCOALA CU CLASELE I-IV LAZU - Dolj - 273 votanti - prezenta 100,36 %
5. CABANA DE VANATOARE VALEA MANTEI- Prahova - 95 votanti - prezenta 104,39 %
6. ŞCOALA GENERALĂ LUMINIŞU - Salaj - 76 votanti - 101.33%
7. CĂMINUL CULTURALCRALOVĂŢ - Timis - 93 votanti - 103,33 %
8. ŞCOALA PRIMARĂ BENEŞTI - Valcea - 369 votanti - 100,54 %
9. ŞCOALAPATEŞTI - Valcea - 103 votanti - 100 %


Actualizare 11:30. Biroul Electoral Central a anunțat prezența la vot până la ora 10:00, la nivel național: 0,97%.

Total votanti: 177.941

Votanti pe liste permanente: 148.099

Votanti pe liste suplimentare: 29.348

Votanti cu urna mobila: 494


Actualizare 11:00. Fostul președinte Traian Băsescu și soția lui, Maria, au votat la Liceul Jean Monnet.

Actualizare 10:35. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, și Claudiu Manda, președintele comisiei parlamentare de control a activității SRI, au votat la Craiova.

La Oradea a votat și primarul Ilie Bolojan.

Actualizare 10:00. Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a votat la secția de votare din cadrul Școlii Nr. 74 Ienăchiță Văcărescu din București.

Actualizare 9:00. La 50 de secţii de votare din Sectorul 3 preşedinţii nu s-au prezentat la deschiderea urnelor.

Patru secţii de votare din cele şapte de la Şcoala 200, din cartierul Titan, au rămas închise la ora 7:00 din această cauză. Ulterior au venit 3 președinți desemnați și la această oră a mai rămas închisă o secție de vot.

De asemenea, în judeţul Teleroman, la o secţie de votare nu se votează și urmează să fie desemnat un alt preşedinte după ce cel desemnat iniţial a renunţat din cauza unui deces în familie.

Actualizare 8:45. Premierul Viorica Dăncilă a votat la Liceul Jean Monnet.

Dis de dimineață a votat și Bogdan Trif, mini9strul Turismului, la Sibiu.

Actualizare 7:00. S-au deschis secțiile de votare pe teritoriul României.


Buletinul de vot va avea înscrisă întrebarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” 

Întrebarea de pe buletinul de vot este una generală, pentru că aşa prevede legea referendumului, dar se referă la o problemă cât se poate de punctuală: alegătorul trebuie să spună dacă e de acord ca o căsătorie să fie definită în Constituţie drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Dacă puneţi ştampila pe NU, atunci înseamnă că preferaţi actuala formă a Constituţiei, în care căsătoria este uniunea dintre soţi.

Refrendumul nu este valid dacă nu se prezintă la urne cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele de vot. Adică cel puţin 5. 685.517 de cetăţeni trebuie să meargă la vot. Dacă 25% - 4.737.930 din voturi sunt valabile, referendumul poate fi validat.

Citiți și: Tot ce trebuie să știm despre referendumul din weekend

Votul la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei a început vineri, în afara ţării la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 21:00, ora României (sâmbătă, ora 7:00, ora locală), în secţia nr. 16, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în străinătate.

Potrivit MAE, după deschiderea secţiei de votare din Auckland, urmau să fie deschise secţiile organizate în Australia la Brisbane, Canberra, Sydney şi Melbourne, sâmbătă, la ora 0:00, şi la Adelaide, sâmbătă la ora 0:30, ora României.

sectie vot stampila referendum 2018_inquam ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În ansamblu, votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 58 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie, pe Coasta de Vest a SUA şi Canada (secţiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix şi Portland în SUA şi Vancouver în Canada) la ora 7:00, ora României.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 378 de secţii de votare în afara ţării. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Citiți și:  Referendum | Meleșcanu: Va fi un număr record de secții de votare în străinătate

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/46944

Cum s-au desfășurat pregătirile pentru referendum

În România, urnele se deschid sâmbătă la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00, pentru ca duminică scrutinul să continue, între aceleași ore. Puteţi vota și dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, la orice secţie de votare, şi veţi fi înscris pe listele suplimentare. 

Premierul Viorica Dăncilă a promis că face o campanie de informare, ca să ştie toată lumea ce votează la consultarea populară. Între timp, preşedinţii de secţii au luat în primire ştampilele şi buletinele de vot.

Preşedinţii secţiilor de votare din Bucureşti s-au încolonat încă de vineri dimineață în faţa Biroului Electoral ca să primească, pe semnătură, tot ce au nevoie pentru referendum. Microbuze speciale, însoţite de poliţişti, i-au dus apoi la secţii.

„În primul şi în primul rând trebuie să verificăm dacă există tot felul de afişe care ar putea să contravină votului, să aibă vreo influenţă asupra votului. Am verificat, pare că nu este nimic. Acum trebuie sigilate geamurile şi uşa şi predată cheia la cel care se ocupă cu ordinea în zonă”, explică președintele unei secții de votare, Constanța Cojocaru.

Aceeaşi agitaţie a fost în toată ţara. În judeţul Braşov, unde sunt pe liste 518 mii de alegători, primarii au dus la secţii tot ce trebuie, împreună cu un întreg alai.

În timp ce totul era pregătit deja pentru referendum, premierul Viorica Dăncilă promitea o campanie de informare.

La consultarea populară, întrebarea va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Cine votează DA votează pentru schimbarea definiţiei familiei, din „căsătorie între soţi” în „căsătorie între un bărbat şi femeie”. Cine votează NU dă posibilitatea parlamentarilor să schimbe, fără consultare populară, definiţia din Codul Civil.
- Am spus că partidul nu se implică în campania electorală. Vom face o campanie de informare pentru ca cetăţenii să voteze în cunoştinţă de cauză. Eu nu am auzit până acum că partidul s-a implicat în campania electorală, a declarat Viorica Dăncilă.
- Sunt câteva zeci de cazuri în care uneori primarii..., a menționat un jurnalist.
- Sesizaţi-le, eu nu ştiu de acest lucru. Eu, ceea ce am spus la Bruxelles menţin şi acum."

Referendumul pentru redefinirea familiei costă 163 de milioane de lei şi va fi validat doar dacă merg la urne cel puţin 30 la sută dintre alegători, adică cinci milioane 685 de mii de oameni.

MAI: Îndemnăm cetăţenii să ne sesizeze de fiecare dată când deţin informaţii despre o posibilă infracţiune la referendumul pentru modificarea Constituţiei

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) încurajează cetăţenii să sesizeze orice posibilă infracţiune la care sunt martori sau despre care deţin informaţii, la referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei, care va avea loc în weekend, dând asigurări că toate sesizările vor fi rezolvate cu celeritate. Reprezentanţii MAI amintesc că cetăţenii pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi sau la orice secţie de votare din localitatea în care se află, în cazul în care nu sunt în localitatea de domiciliu.

Orice cetăţean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă referendumul se desfăşoară pe parcursul a două zile, în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precum şi paşaportului simplu, paşaportului simplu temporar şi paşaportului simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cei care nu au carte de identitate valabilă şi doresc să participe la referendum pot apela la serviciile pentru evidenţa persoanelor care vor avea program cu publicul sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 şi 21.00.

„Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja vârsta de 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot. Nu au dreptul să voteze debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum şi cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Urna specială poate fi utlizată în baza unei cereri depuse de orice persoană la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, împreună cu copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate.

Referendum special pentru 300.000 de români

300.000 de oameni sunt așteptați la urne sâmbătă şi duminică în județul Olt și pentru un referendum organizat special pentru redenumirea judeţului. Propunerea iniţiatorilor este de a schimba numele judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, vechiul nume al judeţului din zona Caracalului, pe care Ceaușescu l-a eliminat cu totul de pe harta României în 1968. Referendumul nu va schimba însă cu nimic granițele sau documentele administrative ale județului.

Citiți și: 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...