Video Rușii au bombardat o bază de agrement și un bloc de locuințe din Odesa. Cel puțin 19 oameni au murit, inclusiv patru copii

Data actualizării: Data publicării:
salvatori ucraineni caută victime sau supraviețuitori după bombardarea Odesei de către ruși
Salvatori ucraineni caută supraviețuitori printre ruinele unei clădiri, după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente și un centru de agrement în Odesa. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 19 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de agrement în orașul-port Odesa, vineri dimineață, au declarat oficialii ucraineni, citați de The Guardian.

ACTUALIZARE 1 IULIE 13:23: Bilanțul victimelor bombardamentelor ruse de la Odesa a crescut la 19 persoane, anunță autoritățile ucrainene.

Conform presei ucrainene, rușii au lovit Odesa cu bombardiere strategice Tu-22, care au lansat rachete Kh/X-22 (sau AS-4 Kitchen în codificarea NATO), similare celei folosite la distrugerea centrului comercial din Kremenciuc.

Rachetele de croazieră aer-suprafață X-22 au fost produse în perioada sovietică, în anii 1960 - 1970 și, din cauza uzurii fizice, au devenit dificil și periculos de operat. Prin urmare, acestea au rămas în serviciul Forțelor Armate ruse, dar au fost menținute în depozite inclusiv înainte de declanșarea agresiunii împotriva Ucrainei, considerându-se foarte probabil că nu se va ajunge la utilizarea lor.

O aeronavă Tu-22M3 poate transporta până la trei rachete X-22 (Kh-22) fiecare cu un focos de până la o tonă, adică de două ori mai mare decât cel al rachetelor Iskander sau Kalibr.

Forțele armate ale Ucrainei au emis o alertă, îndemnând locuitorii să se adăpostească după ce trei explozii și alarme de raid aerian au fost auzite chiar înainte de ora locală 1.

Purtătorul de cuvânt al armatei din Odesa, Serghei Bratchuk, a transmis printr-un mesaj pe Telegram, că o „rachetă inamică” a lovit orașul-port. „Din păcate, există victime”, a adăugat el.

Ulterior, Bratchuk a precizat că atacul cu rachetă a fost lansat din direcția Mării Negre.

„O rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje, cealaltă un centru de agrement din regiunea Belgorod-Nistru”, a spus el.

profimedia-0704261264
Bloc de locuințe din Odesa, după ce a fost lovit de o rachetă lansată de Rusia. Foto: Profimedia Images

Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a transmis că, vineri, la ora 6 dimineața, 14 persoane au fost ucise și 30 au fost rănite – inclusiv trei copii – în atacul asupra blocului.

Trei persoane – inclusiv un copil – au fost ucise într-un atac separat asupra centrului de agrement, iar una a fost rănită, a spus SES.

Salvatorii continuă să caute printre ruine, anunță Serviciul de Stat pentru situații de Urgență.

Atacul asupra Odesei vine după ce forțele ucrainene au recâștigat Insula Șerpilor, o insulă strategică a Mării Negre în largul coastei de sud, lângă orașul Odesa. Rusia a descris retragerea de pe Insula Șerpilor ca pe un „gest de bunăvoință”.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri