S-a găsit soluţia pentru rezidenţiat: este eliminat ministrul Educaţiei din procedură

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Getty Images

Criza rezidențiatului ar putea fi rezolvată în Parlament. Examenul, care a fost amânat, s-ar putea desfășura chiar dacă Guvernul este interimar.

Soluția a venit în Comisia de educație a Senatului. Propunerea va merge în plenul Camerei Superioare.

Adrian Wiener, liderul senatorilor USR: „Comisiile reunite de sănătate şi educaţie au acceptat propunerea noastră de exceptare de la semnătura pe metodologia de examen a ministrului Educaţiei.

Practic, se va desfăşura în acelaşi mod, sub acelaşi auspicii doar că implicarea ministrului educaţiei formal în semnarea acestor ordine va fi exceptată pentru 2009”.

Ministrul demis al Sănătății le-a spus studenților, în urmă cu o săptămână, că examenul de rezidențiat nu se poate organiza dacă nu este numit un ministru la Educației, care să semneze cele 7 ordine pentru organizarea concursului.

Președintele Iohannis a refuzat numirea unui titular pe motiv că guvernul PSD nu mai avea susținere politică, iar acum cabinetul Dăncilă a fost demis și trebuie instalat altul, care nu se știe când va primi votul parlamentului.

Proiect: Din 2020, admiterea la rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, în unanimitate (72 de voturi "pentru"), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, prin care s-a stabilit că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.

"Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi prin concurs naţional în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale", prevede amendamentul senatorului PSD Liviu Pop.

Pentru anul în curs, concursul pentru rezidenţiat se va desfăşura aşa cum era stabilit, pe 8 decembrie, şi în acest sens, actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că "prin derogare concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie".

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri