Taxele GAFA, impuse Google, Apple, Facebook și Amazon, salvează Franța lui Macron de deficit

Data publicării:
Facebook
FOTO: Getty Images

Măsurile decise de Franța pentru dezamorsarea protestelor vor costa bugetul țării 10 miliarde de euro. Fără contramăsuri, Franța ar lua-o pe urmele Italiei cu un deficit care va depăși pragul european de 3%, mai precis poate ajunge la 3,3% din PIB.

proteste vestele galbene paris violente franta
Foto: Hepta

Măsurile de dezamorsare a protestelor din Franța de vest vor costa 10 miliarde de euro (9 miliarde de lire sterline, 11 miliarde de dolari), spune ministrul de finanțe Bruno Le Maire, potrivit BBC.

Acești bani vor fi compensați de reduceri ale altor cheltuieli ale guvernului, spune el. Bruno Le Maire, vorbind la o zi după ce președintele Emmanuel Macron a subliniat schimbările la televizor, a declarat că reformele planificate au rămas în curs, în ciuda concesiilor acordate protestatarilor.

Franța va onora totuși obiectivele privind ponderea deficitului bugetar în PIB, stabilite de UE, a declarat el jurnaliștilor britanici și americani.

"Atractivitatea Franței (pentru investitori) este în joc, de aceea este atât de important să menținem calea reformei", a spus el.

"Vrem să respectăm angajamentele noastre europene. Vom face tot posibilul pentru a reduce nivelul cheltuielilor publice și vom fi cât mai aproape de 3% în 2019."

Italia, sub presiunea Bruxelles-ului pentru a-și reduce bugetul, a avertizat deja Comisia Europeană să nu dea Franței avantaje speciale.

Emmanuel Macron a anunțat luni patru măsuri noi, menite să potolească protestatarii, a căror mișcare de patru săptămâni a creat cea mai mare criză a președinției sale.

- O creștere a schemei de prime guvernamentale pentru persoanele cu venituri reduse, astfel încât cei cu salariul minim să câștige 100 de euro mai mult pe lună

- Sfârșitul impozitelor și taxelor pentru orele suplimentare

- Eliminarea unei majorări a majorității pensiilor

  • Încurajarea întreprinderilor să dea un bonus gratuit personalului

Le Maire a declarat că președintele "a găsit cuvintele potrivite și răspunsul corect". "Dacă vedeți sondajele, există dovezi clare că el a fost înțeles de o mare parte a populației", a spus el.

"A trebuit să pună capăt crizei sociale, care a avut un impact asupra creșterii economice - în special asupra IMM-urilor. Trebuie să ieșim din mesajul pe care l-am înțeles".

Cheltuielile suplimentare ar urma să se situeze în jurul valorii de 0,5% din PIB, iar oficialii guvernamentali au declarat că economiile ar putea fi găsite în administrația de stat, ajutoarele pentru întreprinderi și în noile impozite aplicate multinaționalelor digitale precum Google, Apple, Facebook și Amazon, denumite colectiv "Gafa" .

Guvernul francez a declarat că va aduce o taxă așa-numită "GAFA" pe cont propriu, dacă nu poate fi convenită în interiorul UE.

La nivelul UE se poartă discuții privind impozitarea marilor companii de servicii IT acolo unde înregistrează veniturile, nu unde au declarate sediile fiscale.

Propunerile sunt însă de abia in fază de discuții la nivelul UE iar intrarea lor în aplicare ar putea avea loc peste mulți ani. Măsura este menită să contrabalanseze artificiile fiscale ale marilor giganți din IT care obțin venituri cifrate la miliarde de euro dar plătesc pe continent impozite derizorii.

Guvernul francez a bugetat pentru un raport de deficit de 2,8% în PIB în 2019. Fără nicio economie, noile măsuri ar însemna ca rata de creștere să se ridice la 3,3%.

Pentru a rămâne în cadrul normelor UE de stabilitate, orice creștere de peste 3% ar trebui să fie compensată prin reduceri.

Ministrul francez a declarat că protestele „Vestelor galbene” au fost simptomatice pentru o stare de rău la nivel european cauzată de salariile scăzute.

„Ceea ce vedem este un număr mare de cetățeni care lucrează, dar încă nu reușesc să își atingă scopurile. Este o problemă a tuturor societăților noastre - demnitatea muncii”.

„Chestiunea esențială este găsirea unui echilibru adecvat între un răspuns clar la temerile unei mari părți a populației noastre și necesitatea de a păstra pe calea reformei".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri