Tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau. Focuri de armă trase în zona palatului guvernamental din capitală

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0658285018
Militar în zona palatului guvernamental din Bissau, Guineea-Bissau. Foto. Profimedia Images

Uniunea Africană şi Comunitatea Economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat o tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau, după ce mai multe focuri de armă au fost trase în zona clădirii guvernamentale din capitala Bissau, unde şeful statului prezida o şedinţă a cabinetului, informează Reuters.

Update: Situaţia se află în acest moment sub controlul guvernului, conform unor mesaje transmise de preşedintele ţării pe reţelele sociale.

„ECOVWAS urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei din Guineea-Bissau, unde focuri de armă au fost auzite în jurul palatului guvernamental”, a precizat organizaţia statelor vest-africane, într-o declaraţie comună.

ECOWAS a mai cerut armatei să se retragă în cazărmi şi a făcut-o direct responsabilă de integritatea fizică a actualului preşedinte al ţării, Umaro Sissoco Embalo şi a membrilor guvernului, conform CNN.

În momentul izbucnirii focurilor de armă în capitală, preşedintele Embalo şi miniştrii se aflau în clădire, înonjuraţi de armată, conform unor surse diplomatice, din poliţia şi forţe de securitate, citate de Reuters.

Dacă lovitura de stat se confirmă, ar fi a doua preluare în forţă a puterii în regiune, în acest an, după o lovitură de stat militară dată în Burkina Faso, pe 24 ianuarie, când preşedintele acestei ţări, Roch Kabore, a fost reținut de militari răzvrătiți, deși guvernul a negat acest lucru

Istoria Guineei-Bissau a fost marcată de 9 lovituri de stat militare, după ce ţara şi-a declarat, în 1974, independenţa faţă de Portugalia. Conflictele interne au distrus întreaga economie şi infrastructură a ţării, una dintre cele mai sărace din lume.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri