VIDEO. Miting pentru unitatea Spaniei în capitala Cataloniei

Data publicării:
llosa tribuna barcelona - el pais

Sute de mii de oameni care se opun secesiunii Cataloniei au umplut duminică străzile din Barcelona pentru a-şi face auzită vocea. Ei au ieşi la miting într-o atmosferă festivă şi au făcut un apel la dialog şi la respectarea legii.

În mijlocul protestarilor a fost şi scriitorul Mario-Vargas Llosa, de origine peruană, dar care are cetăţenie spaniolă. Câştigător al premiului Nobel pentru literatură în 2010, Llosa a trăit în Barcelona în anii 70 şi acum pledează pentru unitate în Peninsula Iberică.

„Trăiască libertatea! Trăiască Catalonia! Trăiască Spania! Pe lângă un trecut uneori glorios, alteori tragic, Spania este un pământ al libertărţii, un pământ al legii, iar curentul separatist nu va distruge asta. O să le demonstrăm acestor separatişti minoritari că Spania este o ţară modernă, o ţară care a ştiut să îşi câştige libertatea şi care nu va renunţa la ea pentru o conjuraţie care vrea să reducă (Spania, n.r.) la o țară din lumea a treia”, a declarat Mario Vargas-Llosa.

Doar 43% din cei peste 5 milioane de catalani cu drept de vot şi-au exprimat voinţa la referendum, deşi aproape toţi au optat pentru separarea de Madrid. Cei care se opun independenţei cer dialog pentru păstrarea unităţii Spaniei.

„Cerem să înceteze violenţa şi represiunile în creştere ale grupurilor radicale catalane, să se întoarcă la căile legale şi să urmeze regulile jocului, pe care le-am impus cu toţii. Trebuie să revenim la calea legală şi de acum înainte să ne dezvoltăm împreună cu Spania”, a declarat Mariano Goma, reprezentant al ONG-ului Societatea Civilă Catalană.

„Sunt aici pentru că nu doresc separarea Cataloniei de Spania. Eu sunt spanioloaică şi catalnă, din Catalonia”, spune o femeie.

Şi în capitala Spaniei, la Madrid, a avut loc, sâmbătă, un marş antiseparatist. Măsurile de securitate au fost sporite pentru a preveni incidente violente. Premierul spaniol a insistat că nu va accepta nicio discuţie despre secesiune.

„Trebuie să ne întoarcem la legalitate, să o facem repede, și să ne întoarcem la normalitate. Le spun (n. red. cetăţenilor spanioli) să aibă certitudinea că Guvernul va împiedica orice efect al unei declaraţii de independenţă. Spania va continua să fie Spania pentru mult timp de acum încolo. Acum ei (n. red. separatiştii catalani) au luat-o pe un drum care nu duce nicăieri, au ales radicalismul. A dus la acest proces de diviziune care se întâmplă acum, la această tensiune care a cuprins pe toată lumea. A dus la plecarea companiilor, este de necrezut cât de multe companii importante abandonează Catalonia. Naţionalismul catalan moderat şi de bun simţ trebuie să se întoarcă”, a declarat premierul Mariano Rajoy.

Autorităţile din Catalonia vor să proclame independenţa regiunii într-o şedinţă a parlamentului local ce ar urma să aibă loc marţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri