Dăncilă: Este necesară OUG pentru contestaţia în anulare a sentinţelor date de completurile de 5 judecători

Data actualizării: Data publicării:
colaj dancila toader_govro

Premierul Viorica Dăncilă a spune că este necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru contestarea în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 2014-2018 și că a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader despre această ordonanţă.

viorica dancila sedinta guvern_gov ro
Foto: gov.ro

„Toţi oamenii care au suferit au dreptul să aibă acest proces corect. Ceea ce este trist e că mulţi oameni au făcut puşcărie, şi-au distrus familiile, sănătatea. (...) Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă“, a spus premierul la Antena 3, potrivit News.ro.

Viorica Dăncilă a susţinut din nou că în declaraţiile de la Bruxelles e foarte multă dezinformare.

„Preşedintele Comisiei Europene a spus că niciodată nu va abdica de la respectarea statului de drept, a drepturilor omului, lupta anticorupţie. Oficialii europeni ar trebui să privească cu realism unde sunt drepturile omului la cei care au fost condamnaţi de completurile nelegale. Faptul că vrem să dăm această ordonanţă nu împiedică lupta anticorupţie, o ordonanţă prin care cei care au fost condamnaţi le dăm şansa să îşi dovedească nevinovăţia în faţa unor completuri corecte”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că OUG privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este „cras neconstituţională” şi că PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că „atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”.

„La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri