Fondul Proprietatea: Măsurile propuse de Guvern sunt o bombă cu ceas pentru economia României

Data actualizării: Data publicării:
fondul-proprietatea

Fondul Proprietatea, administrat de firma americană Franklin Templeton, îi cere guvernului României să retragă de urgență planul anunțat de ministrul de Finanțe și spune că OUG pregătit de guvern este „o bombă cu ceas pentru economia României”.

Fondul Proprietatea a avertizează și că pensiile private sunt puse în pericol de deciziile Guvernului, întrucât acestea au fost susținute până acum de piața de capital.

Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă. Această măsura specifică va avea un impact foarte grav asupra pieţei de capital locale, a cărei creştere a fost constant susţinută de către fondurile private de pensii în ultimii ani. Dacă va fi adoptată, măsura va întârzia pe o perioadă nedefinită promovarea României la statutul de piaţă emergentă.

De asemenea, Fondul Proprietatea avertizează că propunerea unui impozit de 3% pe cifra de afaceri riscă să bage în insolvență companiile energetice și să declanșeze disponibilizări în masă, ceea ce ar pune în pericol securitatea întregului sistem energetic din România.

„Dacă vor fi adoptate, măsurile propuse vor avea efecte negative semnificative, care vor avea un impact asupra întregii economii a României, vor pune în pericol dezvoltarea și vor izola România de mediul internațional de afaceri. În plus, multe dintre măsurile propuse vor fi suportate de consumatorii finali, de cetățeni, din cauza creșterii prețurilor la energie și a costurilor de creditare. Pentru măsuri care au efecte atât de profunde în economie, predictibilitatea și transparența procesului legislativ sunt vitale, precum și luarea în considerare cu atenție a impactului economic și financiar pe care aceste măsuri îl vor avea”, a declarat Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri