Cătălin Țone, expert antidrog: Legalizarea canabisului recreațional ar fi o mare eroare. Medicamente cu THC ar trebui autorizate

Data publicării:
plante de canabis
Cel mai consumat drog în România este canabisul. Foto: Profimedia

Cel mai consumat drog în România este canabisul, dar marijuana care se consumă în prezent este mult mai puternică decât „pe vremea lui Bob Marley”, a spus expertul antidrog Cătălin Țone la Interviurile Digi24.ro. Țone spune că legalizarea canabisului în scop recreațional ar fi „o mare eroare”, dar că unele medicamente cu THC, substanța activă din canabis, ar trebui autorizate și comercializate.

„Cel mai consumat drog în România este canabisul. Ceea ce este trist este faptul că marijuana din ziua de astăzi nu mai are 3-4-5% THC ca pe vremea lui Bob Marley. Sunt plante hibrid foarte puternice și lovesc creierul. Și un procent însemnat se amestecă și se stropesc cu droguri sintetice. Nu ne putem juca cu așa ceva”, a spus Țone.

„Este o dependență înșelătoare, cea de canabis. Nevoia de a consuma revine. O tânără de 38 de ani, care a rămas însărcinată, naște prima sarcină la 38 de ani, ea consuma canabis de la 15 ani, și a născut o fetiță cu malformații. Medicii au constatat că a fost din cauza consumului acut de canabis”, a dat el un exemplu.

În ceea ce privește posibila legalizare a canabisului, expertul a spus: „Eu cred că aici lucrurile trebuie separate.Este un proiect de lege în Parlament care prevede legalizarea din punct de vedere medical. Canabisul are o substanță activă THC, care dă și caracterul stupefiant. În lume sunt anumite produse farmaceutice care au THC într-un anumit procent și sunt folosite pentru tratarea schizofreniei și epilepsiei. Eu cred că nu ar fi rău sau nu ar fi o greșeală dacă aceste medicamente autorizate ar fi comercializate”.

„Dacă vorbim de legalizarea în scop recreațional, este o mare eroare. Și haideți să vedem de ce. În primul, noi în combatere suntem insuficienți, din punct de vedere al prevenirii suntem insuficienți și nu avem clinici postcură. Este cazul să legalizăm? Și ar mai fi argumentul unui mecanism de comerț care trebuie foarte bine supravegheat”, a adăugat Cătălin Țone.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri