Exclusiv Ce spune Burduja de Nicușor Dan și Gabriela Firea. „Cei din coaliție să prezinte proiecte și candidați, să compare cu ce vine fiecare”

Data publicării:
sebastian burduja la interviurile digi24.ro
Sebastian Burduja a vorbit miercuri la „Interviurile Digi24.ro” despre Nicușor Dan și Gabriela Firea în contextul următoarelor alegeri pentru Primaria Capitalei.

Sebastian Burduja a vorbit miercuri la „Interviurile Digi24.ro” despre Nicușor Dan și Gabriela Firea în contextul următoarelor alegeri pentru Primăria Capitalei. Despre o eventuală susținere a lui Nicușor Dan pentru un nou mandat de primar general, ministrul Digitalizării spune că nu ar fi exclusă, dar totul va fi decis în vară, după evaluarea „decalogului” impus de PNL. Până acum, în viziunea lui Burduja, mandatul actualului edil este „problematic”. În ceea ce privește o susținere a PNL pentru Gabriela Firea, ministrul spune că „este o discuție care se va face anul viitor, și e prematură acum”. „Partidele din coaliție trebuie să pună pe masă proiecte și candidați, și să compare cu ce vine fiecare” a spus Burduja, care a precizat că și-ar dori totuși ca PNL să aibă candidat propriu.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Cam toate sursele noastre spun că veți fi președintele PNL București.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Cu mine, în PNL, nu a existat o asemenea discuție, și până nu va exista cu actuala conducere a partidului, nu pot să mă pronunț public pe ipoteze.

Alexandru Rotaru: Spunea Nicușor Dan că nu știe în momentul acesta dacă va fi susținut de PNL. Spune că are o relație bună cu PNL. Cum vedeți dumneavoastră mandatul lui Nicușor Dan?

Sebastian Burduja: Problematic, pentru că deja au trecut aproape 3 ani din 4, câți are la dispoziție. Bucureștenii n-au văzut rezultatele acestui mandat. Sigur, a făcut oarecum curățenie la nivelul companiilor municipale, dar și acolo persistă unele companii, nu s-au desființat chiar toate, așa cum s-a spus de la început, poate unele trebuie să fie în continuare, e o analiză de făcut.

Marile proiecte de infrastructură întârzie, termoficarea Bucureștiului, da, e într-un proces de îmbunătățire, dar ritmul este foarte lent, discutăm despre câțiva zeci de kilometri din câteva mii la nivelul sistemului de termoficare.

Primăria nu este transparentă, și ăsta este unul dintre punctele din decalogul acela pe care PNL l-a înaintat primarului general, care putea fi rezolvat destul de ușor.

Tot ce înseamnă dezvoltarea Bucureștiului a fost blocată, și nu mă refer aici la blocurile între case, pentru că nimeni nu susține așa ceva. Mă refer la a da posibilitatea unei capitale de talie europeană să crească, să se dezvolte.

Vom aștepta să se împlinească termenul de 6 luni, să vedem câte dintre cele 10 puncte vor fi îndeplinite de actualul primar general, apoi o să avem o discuție cu dânsul.

Cred că mai sunt în jur de 3 luni.

Alexandru Rotaru: Deci în vară aveți o evaluare a lui Nicușor Dan și atunci stabiliți dacă îl susțineți, sau nu.

Sebastian Burduja: Așa este corect, pentru că i s-a dat un termen de 6 luni. Trebuie văzut ce va face în timpul rămas.

Alexandru Rotaru: Pe de altă parte, sursele spun despre discuții din ce în ce mai prezente și mai intense pentru o posibilă susținere, cel puțin tacită din partea PNL, a fostului primar general – Gabriela Firea. Ați susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei?

Sebastian Burduja: E greu de spus ce se va întâmpla până anul viitor. Cred că Bucureștiul merită un primar general liberal. Asta susțin, și cred că PNL a demonstrat în toată țara că acolo unde există o administrație liberală există dezvoltare, există investiții în infrastructură, există o calitate a vieții mai bună, de la Oradea, până la Piatra Neamț și Slobozia.

Alexandru Rotaru: Deci, nu ați susține pe Gabriela Firea.

Sebastian Burduja: Din punctul meu de vedere asta este o discuție care se va face anul viitor, și e prematură acum.

Alexandru Rotaru: Dacă în partid se discută susținerea Gabrielei Firea, Sebastian Burduja când merge la vot ar pune ștampila pe Gabriela Firea?

Sebastian Burduja: În PNL, și nu numai, eu voi susține un candidat liberal. Avem nevoie de un candidat al Partidului Național Liberal.

Alexandru Rotaru: Și dacă nu aveți un candidat al PNL în momentul votului, o votați pe Gabriela Firea?

Sebastian Burduja: Voi vedea ce voi face, sper să nu fiu în poziția de a nu avea un candidat al PNL.

Alexandru Rotaru: Nicușor Dan a fost un candidat susținut de PNL, dar nu a fost membru de partid, motiv pentru care revin la întrebare. Între Nicușor Dan, care nu ar fi un candidat al PNL, dar poate ar fi susținut, și un candidat aprobat de către conducere, cel puțin tacit, ați alege Nicușor Dan, sau Gabriela Firea?

Sebastian Burduja: Nu mă aștept la un asemenea proces, dacă se va merge pe candidaturi comune, ceea ce eu personal nu cred, ci cred în continuare că PNL trebuie să aibă candidați proprii la Primaria Generală și la toate primăriile de sector, cred că partidele din coaliție trebuie să pună pe masă proiecte și candidați, și să compare cu ce vine fiecare. Nu cred că va fi o înțelegere tacită, mă aștept poate chiar la o competiție. Care este mai bun pentru bucureșteni? Ce a făcut unul, ce a făcut celălalt, ce imagine are, ce potențial, ce reputație? Deci sunt multe variabile, și cred că nu e o alegere pe care să o tratăm cu lejeritate.

Alexandru Rotaru: Deci nu susțineți un candidat comun?

Sebastian Burduja: Susțin un candidat al PNL, categoric.

Alexandru Rotaru: Ați văzut acum sondajul, ce cotă de încredere are Gabriela Firea în București? Este cea mai bine cotată.

Sebastian Burduja: Da, ca un om care a condus Primăria Generală are un grad de notorietate mare, nucleul dur al PSD există și în București, deci nu sunt date surprinzătoare. PNL trebuie să-și pună problema care este cea mai bună soluție pentru bucureșteni. Și eu nu văd să existe rival între modelul de dezvoltare pe care PNL l-a aplicat în țară, în diverse localități, și ceea ce s-a întâmplat totuși la București.

Nu poți să compari Oradea, Clujul, Reșița și alte orașe liberale cu ce s-a întâmplat în București cu patru ani înainte.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri