INTERVIURILE Digi24.ro. Eugen Teodorovici vorbește despre candidatura la șefia PSD și despre conflictul cu tabăra Ciolacu-Stănescu

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici eugen inquam ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat la Interviurile Digi24.ro că va candida la șefia PSD și că își dorește ca după alegerile parlamentare PSD să intre din nou la guvernare. 

Principalele declarații ale lui Eugen Teodorovici:

Despre pandemia de coronavirus și măsurile impuse de autorități:

-PNL guvernează și fuge de răspundere pentru că dă vina pe PSD. Actualul cadru legal este impus de Guvern. Parlamentul nu a modificat starea de alertă. 

-Am susținut relaxarea măsurilor, dar mă uit și la alte state europene care au decis o relaxare mult mai intensă decât în România. Acolo guvernele sunt responsabile. Nu poți să ți o țară blocată dând vina pe opoziție.

-Respect măsurile. Când intru într-un spațiu închis îmi pun masca, chiar dacă nu îmi place. Dar o respect, asta este regula. Distnațarea socială, eu mă uit la ceea ce spune guvernul și ceea ce face. E un lucru incorct. Acea poză în care erau mai mulți la masă, fumau și consumau băuturi. Poate românii nu au fost supărați că ei fumau sau beau ci pentru că o țară întreagă era blocată.

-Se fuma și în vremea mea în minister și în guvern. Și eu am făcut asta, am fumat în birou, recunosc, nu e o scuză, dar vino și fă ceva pentru țară. Românii nu au fost supărați pentru că au fumat, ci pentru că una au cerut și alta făceau.

-Au fost stocuri. Eu am făcut un împrumut anul trecut cu Banca Mondială de 400 de milioane de euro pentru situații de urgență, pentru domnul Arafat. Nu există să nu fie fost stocuri. Eu vă spun categoric, legea te obligă pe anumite tipuri de produse să ai pe anumite produse un stoc necesar. Nimeni nu își permite. Și dacă e așa, de ce nu au făcut o plângere, nu au făcut așa ceva.

Despre creștere pensiilor și dublarea alocațiilor

-Eu sunt ministrul care a semnat legea pensiilor. Propunerea de buget anul trecut a inclus acest impact bugetar pe 2020. Vârful dificil de acoperit e 2021 nu 2020. Pandemia nu este un motiv ca PNL să nu respecte această lege. Nu poți să nu iei în seamă 5 milioane de pensionari. Știm că 2 milioane dintre ei au sub 1000 de lei pensie astăzi, în timp ce coșul necesar e la 1600 de lei. 

-Eu vă spun că dacă eu aș fi fost ministru de finanțe aplicam  fără niciun fel de discuție.

-Nu aș fi amânat legea pensiilor.

Despre pensiile speciale

-Au trecut 7 luni de când au venit la guvernare, de ce nu au tăiat pensiile speciale?

-Proiectul meu care a fost modificat în Parlament nu contrazicea prevederile constituției. Și-au dorit în mod intenționat să cadă la curte și l-au modificat. Sunt convins că va fi declarat neconstituțional.

-Plafonul de până la 85% e un motiv de neconstituționalitate pentru că se consideră confiscare de venituri.

-Au modificat taxarea cu impozitarea. Când impozitezi, trebuie să impozitezi pe toată lumea.

- Este un joc din păcate pentru că este a doua încercare cu o astfel de lege.

-Lege propusă de mine a fost modificată într-un fel astfel încât să cadă la CCR.

- Era o sursă de venit. Poate să aducă către buget veniturile suplimentare.

-Zona publică are multe locuri de unde poți să reduci cheltuielile.

Despre vizita la DNA

-Eu am cerut să merg la DNA pentru un dosar închis, clasat din 2013. Nu m-a chemat nimeni, am fost acolo să am acces la informații, să consult documente. Din 2013 am fost înregistrat, nu știu cât a durat.

Despre candidatura la șefia PSD

-Este o decizie pe care toți colegii din partid o cunosc, o simt deja și o așteaptă, sper.

-Dacă îmi asum o astfel de candidatură este și o asumare a istoriei PSD, cu bune și cu rele, să nu uităm de NATO, de Uniunea Europeană.

-Trebuie să nu repetăm greșelile făcute anul trecut.

-Ce vreau eu de la PSD, vreau să pot să îi redau partidului ceea ce merită, onoarea.

-Simpatizanții, membrii de partid să aibă curajul și onoarea de a afirma public, da, mă mândresc cu asta.

-Eu sunt unul dintre cei care nu a fost la masă cu Liviu Dragnea, nu am dat la vâsle, nu am turnat în pahare, nu mă poate acuza nimeni din partid, nu pot fi pus într-o tabăra sau alta.

-Nu am fost la vreo masă a deciziilor din partid, când era mereu unanimitate.

-Toți au fost oarecum aproape de Liviu Dragnea, doar că eu nu m-am dezis de istoria partidului. Am avut o relație nu tocmai plăcută cu Liviu Dragnea.

-Astăzi se dezic cei pe care i-a pus în funcție. Paul Stanescu sau Marcel Ciolacu unde erau? Când spunea Dragnea „culcat”, erau sub mochetă.

-Faptul că colegi precum Codrin Ștefănescu, Ionel Arsene și alți ies și își spun opinia este vreun păcat? Nu e democrație?

-Nu știu ce a spus Liviu Dragnea în interviul de astăzi. Eu mi-aș dori să fi spus în interviu lucrurilor pe nume.

-Nu sunt de acord cu candidatura la Congres pe listă, în echipă. O moțiune nu e o formă corectă pentru că unii care sunt puși pe listă nu ar fi obținut niciun vot. Nu este o cale corectă.

-Am în vedere oamenii pe care să îi am în echipă, am discuții, nu mă ascund.

-Congresul trebuie făcut cât mai repede. PSD are nevoie de o locomotivă. Cei de la Comisia Europeană îmi spun „Buldozerul” pentru că tot timpul am obținut ce am vrut. Liderii se nasc, nu se formează.

-Și un singur vot dacă am să obțin, votul meu, va fi o victorie pentru mine.

-Nu o să cer nimănui să se expună, să semneze liste.

-Eu fac apel la fiecare membru al partidului care va vota să se gândească clar.

-Cine îl ia pe domnul Stănescu în seamă? E un fel de Cîțu al PSD-ului. Ce a făcut dânsul? A fost vicepremier. Omul de pe stradă sigur nu știe. Finanțările pentru primari au fost masive cât am fost eu ministru.

Despre alegerile locale și parlamentare și intrarea PSD din nou la guvernare

-Eu îmi asum ținte înalte. 40% este ținta pe care eu vreau să mi-o asum pentru alegerile parlamentare.

-I-am spus lui Liviu Dragnea în 2016, după parlamentare, că odată, cândva, PSD va obține un scor mai mare. 

-De ce PSD nu crește în sondaje? După 7 luni de guvernare PNL, tu să nu crești?

-Eu cred într-o alianță pe centru stânga. Pro România este principalul actor și ALDE, dar și cei care au astăzi noi proiecte politice. 

-Menirea unui partid este să guverneze nu să mimeze opoziția.


În ultimele zile a început un adevărat război al declarațiilor în PSD. Protagoniștii sunt oamenii loiali lui Liviu Dragnea, care au fost îndepărtați treptat de la conducerea partidului de tabăra lui Marcel Ciolacu. Lideri care altădată faceau parte din „cercul zero” al deciziilor în partid, se ceartă acum pe Facebook cu actuala conducere interimară. Miza? Congresul PSD din această vară, unde până acum și-a anunțat candidatura Marcel Ciolacu, care speră să își impună echipa. 

Lideri precum Ionel Arsene, baronul de Neamț, Codrin Ștefănescu, Răzvan Cuc sau Cătălin Rădulescu, altădată nelipsiți din biroul lui Liviu Drangea, au transmis mesaje prin care își arată dezacordul cu modul în care este condus partidul, dar mai ales în legătură cu declarațiile recente ale secretarului interimar Paul Stănescu, care a criticat o ieșire publică a lui Eugen Teodorovici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri