Sari la conținut

Cele mai stupide taxe. De la cea pe laşitate la cea pe numărul de ferestre

De-a lungul timpului au fost impozitate lucruri sau activități firești, iar taxele instituite par cel puțin bizare, în prezent. Dintre acestea, taxa pe lașitate este una dintre cele mai stupide taxe percepute vreodată.

Taxa pe lașitate

În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100–1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege erau taxați, iar pentru ca efectul pshiologic să fie și mai puternic, taxa a primit numele de taxa pe lașitate. A fost eliminată după 300 de ani.

Taxa pe pălărie

Această taxă a fost aplicată de Guvernul Britanic între 1784 și 1811 pe pălăriile purtate de bărbați din simplul motiv că era o modalitate facilă de a genera venituri suplimentare la buget, având în vedere faptul că acest accesoriu era la modă în rândul bărbaților din toate păturile sociale.

Taxa pe numărul de ferestre

În 1696, tot în Anglia, a fost instituită, în timpul lui William III, o taxă pe numărul de ferestre ale locuințelor proprii. Scopul urmărit era să fie impozitați suplimentar persoanele avute, care aveau locuințe mari, cu un număr mare de ferestre. Efectul a fost diferit: un număr foarte mare de oameni simpli și-au zidit pur și simplu ferestrele locuințelor, refuzând astfel să plătească un impozit stupid pe lumina soarelui.

Citiţi mai multe informaţii pe acest subiect aici