FOTO. Proiectul inedit al unui fotograf român, lăudat în presa internațională

Data actualizării: Data publicării:
horia manolache5

Fotograful român Horia Manolache, care locuiește în San Francisco, vrea să schimbe modul negativ în care sunt percepute persoanele fără adăpost cu ajutorul fotografiilor sale. Tânărul a întrebat mai multe persoane fără adăpost ce și-ar fi dorit să devină și apoi i-a adus în studioul lor și i-a fotografiat îmbrăcați în hainele corespunzătoare jobului pe care și l-au dorit. Imaginile surprinse de el au ajuns virale pe internet și au fost preluate de mai multe site-uri din străinătate, printre care Huffington Post.

maolache

Foto: Facebook.com/ HoriaManolache Photography

Când a ajuns prima dată în San Francisco, Horia Manolache a fost suprins de numărul mare de persoane fără adăpost din acest oraș. Fotograful a început să vorbească cu oamenii fără adăpost și încet, încet le-a câștigat încrederea și ei i-au dezvăluit cele mai intime vise ale lor.

poza horia manolache

(Horia Manolache, pentru Huffington Post: Bill a fost nevoit să fugă din statul în care locuia. Motivul poate părea incorect, dar alternativa era închisoarea. Și-a dorit să îi trimitem aceste fotografii mamei lui deoarece ea suferă de Alzheimer și așa l-ar putea recunoaște când se va întoarce acasă. Sursa: Facebook. com/ HoriaManolachePhotography)

În 2013, când Horia Manolache a ajuns în San Francisco, 7.350 de persoane de acest oraș nu aveau o locuință. În 2015, acest număr a crescut la 7.359, scrie Huffington Post.

După ce a început să stea de vorbă cu ei, Horia Manolache s-a întrebat ce anume i-a adus pe acești oameni în situația de a trăi pe străzi și dacă ar fi fost viața lor diferită dacă ar fi putut să își urmeze visul. În căutarea unui răspuns la aceste întrebări, Horia Manolache a pornit proiectul „Prinț și cerșetor”.

horia manolache5

(Horia Manolache, pentru HP: Această fotografie este un simbol pentru mine pentru zilele în care trăim. Identitatea i-a fost furată, iubita i-a furat portofelul și a ajuns pe drumuri. A realizat că viața l-a copleșit într-o asemenea măsură încât nu a avut timp să se gândească care este visul lui. Sursa foto:www.indiegogo.com)

În seria de fotografii „Prinț și cerșetor”, oamenii străzii sunt surprinși în două ipostaze, una reprezentând realitatea lor de zi cu zi și alta cum ar fi fost viața lor dacă ar fi ajuns ce și-au dorit.

„Proiectul meu este despre visele oamenilor care au uitat să viseze sau nu au putut. Au ajuns într-un moment în viața lor în care nu au de mâncare, apă, nu au unde să se spele, banca le-a luat casa, au mintea bântuită de ce au văzut în război, sau sunt căutați de poliție pentru că nu și-au plătit facturile. Acum imaginați-vă că sunteți în acea situație și tot ce vreți este să visați la altceva”, a conchis fotograful.

horia manolache3

(Horia Manolache, pentru HP: Mike a fost primul din acest proiect. Este din Ohio, dar a fost nevoit să fugă după ce poliția l-a prins fumând marijuana și l-au arestat. Încearcă să își recuonstruiască viața. Acum are un loc unde să stea și a început să muncească. Sursa foto: www.indiegogo.com)

Horia Manolache a aflat, după ce a intervievat mai multe persoane fără adăpost, că oamenii și-ar fi dorit să devină bucătari, piloți sau polițiști în timp ce alții își doreau doar ca societatea să își aducă aminte de ei pentru activitatea lor în cadrul armatei americane.

„Scopul proiectului meu este să surprind acești oameni într-o lumină diferită. Încerc să schimb mentalități, generalizările care și-au pus amprenta asupra oamenilor fără locuință”, a spus Manolache, subliniind că există tendința ca oamenii fără adăpost să fie catalogați ca fiind leneși sau ca având probleme psihice.

poza horia manolache2

(Horia Manolache, pentru HP: Max este un vetern al războiului din Vietnam și fin Golf. A făcut parte din armată 43 de ani. Când s-a întors a renunțat la tot și a ajuns pe străzi. Are probleme cu alcoolul acum și abia merge din cauza problemelor de sănătate. Regretul lui este că nu mai vorbește cu fiica sa. Sursa foto: www.indiegogo.com)

horia manolache4

(Horia Manolache, pentru HP: Tammy este vedetă pe Height Street în San Francisco. Dacă ea nu te poate face să zâmbești, atunci nimeni nu poate. Cea mai mare supărare a ei este că bunica sa și primul soț i-au luat copiii).

Horia Manolache strânge bani prin intermediul platformei de crowdfunding Indiegogo pentru lansarea unei cărți cu poveștile persoanelor fără adăpost.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...