Neamţul care salvează de la uitare un sat

Data actualizării: Data publicării:
bonton restaurator

Clopotele unei biserici lăsate în paragină au început să bată din nou în Munţii Semenic. I se datorează unui meşter care a reuşit să salveze amintirile comunităţii de germani din mica localitate Lindenfeld. Helmuth Kierer a străbătut în fiecare vară din ultimii 20 de ani un drum greu accesibil şi a restaurat, din propriul buzunar, biserica din sat.

„Asta-i poarta de la fosta şcoală şi aici se mai vede fânul unde am dormit când lucram aici. Mulţi din Lindenfeld, foştii proprietari de aici, or crezut că îmi fac casă şi o zis să le dau biserica înapoi, dar le-am zis că n-o fac pentru mine, o fac pentru toţi, să rămână ceva de amintire din satul ăsta”, spune Helmuth Kierer.

Au trecut 20 de ani de când Helmuth Kierer lucrează la restaurarea bisericii din Lindenfeld, un sat pustiu în care nu mai locuieşte astăzi nimeni. Bănăţeanul a emigrat în Germania în anul 1979, atunci când în evidenţa comunei erau 48 de case. Când s-a întors a mai găsit doar 3, în ruină. Germanii au început să plece după ce, în anii '80, Nicolae Ceauşescu le-a distrus drumul, i-a lăsat fără loc de munca şi i-a izolat de lumea civilizată.

Helmuth Kierer, restauratorul bisericii din Lindenfeld: „Oamenii au mers prima dată la Caransebeş, că n-au avut cum să meargă la lucru. Şi pe urmă s-au dus în Germania.”

Petre Damian avea prieteni în satul din munți şi de multe ori se întoarce aici. Doar mobilierul și uneltele din gospodăriile părăsite îi mai amintesc cât de gospodari erau nemţii.

Petre Damian: „Eu veneam cu drujba la reparat la neamțul ăsta, Gheorghe îl chema. Am învățat multe de la el. Neamțul avea, în octombrie, totul adunat acasă. El avea fân, lemne, pe timp de iarnă nu ieșea afară.”

Despre localitatea Lindenfeld se ştie că a fost întemeiată de coloniştii germani la sfârşitul secolului al XIX-lea. Helmuth Kierer, meşterul misterios, aşa cum este numit, a fost curios să le afle întreaga poveste. De când a descoperit locul, în 1990, când le-a adus ajutoare oamenilor din zonă, se întoarce aici în fiecare an.

Helmuth Kierer, restauratorul bisericii din Lindenfeld: „Primii care au fost în sat erau din Cehia, din Boemia. Am fost să mă interesez din ce zone au venit şi am fost şi în satele lor, şi alea dispărute. Am văzut doar cruci în zona de unde au venit primii din Lindenfeld.”

Povestea nemților care au trăit în satul din munți l-a inspirat şi pe regizorul Radu Gabrea să facă filmul „Lindenfeld, o poveste de dragoste”.

Astăzi, în sat nici câinii nu mai latră, însă Helmuth Kierer speră că într-o zi nemţii se vor întoarce. Lacatuş de meserie, germanul a devenit restaurator din pasiune. A investit până acum peste 2.000 de euro în reparaţia bisericii.

Helmuth Kierer, restauratorul bisericii din Lindenfeld: „Colectă n-am vrut să fac, să nu zică lumea că vreau să mă îmbogăţesc pe seama bisericii şi am făcut totul pe cont propriu. A fost tare greu şi trebuie să inventezi sistemul de lucru şi cum să faci. Deja să ajungi aici îi o minune, dar să mai faci ceva... Şi eu am avut plăcere mare să fac ceva aici.”

Ioan Buda, primarul comunei Gărâna: „A făcut lucruri foarte frumoase, mă bucur că se implică în această activitate şi pune suflet în ceea ce face şi vreau doar să-i mulţumesc pentru implicarea dumnealui. Dacă domnul Helmuth nu era, această biserică nu mai exista.”

Multă vreme oamenii din localităţile apropiate nu au ştiut cine este cel care restaurează biserica din Lindenfeld. Mulţi nu îl cunosc nici astăzi, însă există şi oameni care îi dau o mâna de ajutor.

„Geamurile ar trebui înlocuite şi acoperişul, ideea mea a fost doar să rămână pe uscat, să rămână ceva de amintire din satul ăsta. Mi-ar fi plăcut să restaurez şi o casă, dar banii n-au mai ajuns”, mărturiseşte Helmuth Kierer.

Restauratorul bisericii din Lindenfeld nu are cetăţenie română, însă îşi doreşte cu orice preţ să nu fie ultimul neamţ care a trecut prin Lindenfeld.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri