(P) Acasă este acolo unde se află şi pisica ta. Te-ai gândit la sterilizarea acesteia pentru o sănătate optimă?

Data actualizării: Data publicării:
New Project

Pentru orice proprietar de pisică, bucuriile zilnice care vin din convieţuirea cu animalul de companie sunt motivul principal pentru adoptarea acestui stil de viaţă. Nu sunt de neglijat nici beneficiile pe termen lung pentru sănătatea fizică şi cea mentală şi, mai ales, plăcerea de a strânge oricând în braţe un prieten cu blană. Probabil de aceea, în România, pisicile sunt unele dintre cele mai des întâlnite animale de companie, iar proprietarii lor le răsplătesc cu grijă şi ştiu că alegerea de a le steriliza este o decizie cu impact asupra sănătăţii lor pe termen lung.

Conform studiului realizat în 2020 de PURINA® PRO PLAN®, aflăm că 4 din 10 români îşi împart casa cu una sau mai multe pisici, cu 1,7 pisici în medie pe fiecare locuinţă care le găzduieşte. Cifră impresionantă dacă ne gândim că totalul accestui număr se apropie de numărul total de case din România. Proprietarii de feline sunt destul de bine integrați în portretul statistic al populației ca vârstă și sex, încât se pare că pisicile își găsesc proprietari de toate vârstele, atât bărbați cât și femei. Şi, deşi sunt considerate nişte animale asociale, aflăm că peste 90% dintre feline îşi împart casa cu familii sau cupluri.

În România, mai mult de jumătate dintre proprietarii de animale de companie au decis că sterilizarea este alegerea potrivită. Motivele sunt simple: scăderea riscului contractării unor boli, care rezultă într-o durată medie de viață mai lungă decât durata de viață a pisicilor care nu sunt sterilizate. Procedura chirurgicală prin care se realizează sterilizarea durează aproximativ 30 de minute, iar recuperarea are loc în decurs de o săptămână, timp în care este important ca pisica să beneficieze de căldură şi de siguranţă. După intervenţie, este posibil ca patrupedele să se simtă confuze şi să aibă dureri, de aceea, este recomandat ca proprietarii să ceară sfatul medicului veterinar pentru o îngrijire cât mai atentă.

Cel mai important aspect pe care iubitorii de pisici îl iau în calcul după această intervenţie este alimentaţia. Pentru a menţine starea de sănătate a animalului pe termen lung, este necesar ca proprietarii să ştie cum se vor schimba rutina zilnică şi dieta acestuia. Iar conform studiului Purina, se pare că deja 60% dintre posesorii care au ales sterilizarea, îşi hrănesc pisicile cu mâncare specială. De ce? În urma sterilizării scade numărul de calorii de care pisica are nevoie pentru a avea o greutate optimă, însă, în acelaşi timp, îi poate creşte apetitul şi o poate face mai puţin activă fizic. Astfel, creşte riscul ca ea să mănânce prea mult şi să ia în greutate. Lucru care poate duce la probleme de sănătate şi poate creşte riscul apariţiei bolilor renale şi de infecţii ale tractului urinar inferior. De aceea este bine de ştiut că unele dintre aceste efecte adverse pot fi gestionate prin diete speciale, care menţin starea optimă de sănătate.

PURINA® PRO PLAN® cuprinde o gamă variată de diete echilibrate din punct de vedere nutriţional, care au fost special create pentru a gestiona nevoile nutriţionale specifice ale pisicilor sterilizate. Astfel că, ajută la menținerea unei greutăți ideale datorită nivelurilor echilibrate de proteine, carbohidrați și grăsimi; proteine crescut (41%) și grăsimi reduse (12%), iar în cazul pisicilor sănătoase, dieta contribuie la gestionarea nivelului pH-ului din urină şi la scăderea riscului de formare a pietrelor la rinichi.

Adoptarea unui animal de companie, precum o pisică, vine cu o mare responsabilitate, însă, este clar că ceea ce oferim pentru îngrijirea ei, ni se întoarce înzecit printr-o mulţime de beneficii: poate reduce stresul, anxietatea, depresia şi chiar poate îmbunătăţi, prin joacă, sănătatea cardiovasculară. Pentru copii este un motiv bun de a-i menţine activi, iar pentru adulţi, felinele pot oferi oricând o companie placută. Şi nu mai este demult un secret că o pisică poate înveseli orice casă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri