(P) Kombucha, cea mai în vogă băutură. Ce este și ce proprietăți are?

Data actualizării: Data publicării:
digi24_kombucha_9 martie

Matcha? Chai? Nu! Cea mai recentă tendință în infuzii este kombucha, o băutură fermentată cu proprietăți probiotice și detoxifiante care, cu bulele sale mici, constituie o alternativă 100% naturală la băuturile răcoritoare tradiționale.

Kombucha se face amestecând un ceai - de preferință ceai verde sau negru - și o cultură simbiotică de drojdii și bacterii benefice cunoscută sub numele de SCOBY (Colonia Simbiotică a Bacteriilor și Drojdiilor) sau ciupercă kombucha, care are forma unui tort gelatinos și este capabilă de transformarea polifenolilor din ceai în alți compuși organici care împiedică dezvoltarea altor microorganisme.

Kombucha – bautură răcoritoare

Particularitatea acestei combinații, care umple frigiderele instagramerilor și dependenților de tendințele de wellness, este că trebuie lăsată să fermenteze între șapte și 14 zile, după care se transformă într-o băutură răcoritoare, oarecum acidă. Arome diferite pot fi obținute și dacă se adaugă fructe naturale după procesul de fermentare.

Ciuperca kombucha - care nu este cu adevărat o ciupercă - face posibilă crearea acestei băuturi. Ea aparține coloniei Zooglea, adică este formată din bacterii acvatice care tind să se unească cu altele creând o sedimentare în forma de gelatină, SCOBY, care este principala caracteristică a acestei infuzii fermentate. Pentru a vă face o idee despre ce și cum este această substanță, chefirul aparține și el acestei familii, deoarece atunci când este scufundat în lapte sau apă, are loc fermentarea și se generează produsul final care va fi în cele din urmă ingerat.

Kombucha- cât de veche este?

Kombucha nu este o descoperire a vreunui gastro-guru 2.0, iar primele atestări despre existența acestei băuturi datează din anul 220 î.Hr. în Manchuria (China), în timpul dinastiei Tsin, unde a fost considerat un adevărat elixir al vieții și al nemuririi. Încetul cu încetul, consumul acestei infuzii s-a răspândit în toată lumea, iar astăzi este foarte popular în Statele Unite și Australia, dar începe să devină și în Europa.

Kombucha are un procent minim de alcool, care este rezultatul fermentației și care poate crește dacă este lăsat să se odihnească mai mult decât se recomandă.

Proprietăți atribuite băuturii Kombucha

Dincolo de aroma sa - foarte asemănătoare cu cidrul de mere - proprietățile sale au făcut din kombucha un fenomen în creștere. Un studiu publicat în 2014 în revista Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, care se referă la proprietățile și efectele kombucha testate în studiile pe animale, remarcă următoarele:

  • Ajută la detoxifierea organismului, grație acidului glucuronic, care aderă la substanțele toxice și le elimină prin urină
  • Reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol
  • Ameliorarea simptomelor de artrită și gută
  • Ajută la echilibrarea florei intestinale și reglează activitatea acesteia
  • Aliat împotriva hemoroizilor
  • Reduce formarea calcificărilor renale
  • Ajută în caz de astm și bronșită
  • Minimizează durerile de cap
  • Ameliorează tulburările menstruale și bufeurile tipice menopauzei
  • Îmbunătățește sănătatea unghiilor, a părului și a pielii
  • Ajută la întârzierea îmbătrânirii
  • Promovează funcțiile ficatului
  • Printre componentele sale se numără vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K și acidul folic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri