(P) Natural sau artificial: tot ce trebuie să iei în considerare înainte de a-ți cumpăra bradul de Crăciun

Data actualizării: Data publicării:
digi24_kelly-sikkema--BgRfZNdGSs-unsplash

Bradul de Crăciun este un element foarte important în decorarea de sfârșit de an, pe lângă faptul că decorarea lui este unul dintre cele mai distractive și speciale momente ale sezonului, însă, în fiecare an se pune întrebarea: natural sau artificial? Ambele opțiuni vă pun într-o dilemă și, bineînțeles, au avantajele și dezavantajele lor, pe care ar trebui să le luați întotdeauna în considerare înainte de a lua o decizie. Există o mulțime de brazi artificiali ieftini, dar și brazi naturali sau brazi argintii dintre care poți alege.

De aceea, pentru a vă ajuta puțin înainte de a alege bradul de Crăciun ideal, aflați tot ceea ce trebuie să luați în considerare și, astfel, umpleți-vă casa de magia Crăciunului și de toată dragostea și lumina care îl însoțesc.

Pomul de Crăciun și originile sale

Pomul de Crăciun este considerat de mulți ani un element important al sezonului și poate fi urmărit până în Germania, în secolul al VIII-lea, când Bonifaciu - evanghelizatorul Germaniei și al Angliei - a tăiat un stejar dedicat lui Thor în regiunea Hesse și, după ce a citit Evanghelia, i-a dăruit un brad, un copac al păcii care reprezintă viața veșnică, decorându-l cu mere care simbolizează ispita și lumânări care semnifică lumina.

De atunci, oamenii au început să taie brazi de Crăciun pentru a-i integra în decorațiunile caselor lor. Tradiția a ajuns în Finlanda în 1800 și în Anglia în 1829, până când s-a răspândit în întreaga Europă. Mai târziu, merele și lumânările s-au transformat în instalație brad, sclipici și globuri până când a fost asociat cu cadourile lui Moș Crăciun pentru cei mici din casă. Ulterior au apărut brazi artificiali ieftini.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când bradul de Crăciun este natural

Un pom de Crăciun natural stimulează economia fermierilor, iar plantațiile de pini ajută la încetinirea creșterii expansiunii urbane și contribuie la sechestrarea carbonului.

În momentul eliminării, copacii naturali, fie ei brazi argintii, ajută la generarea de compost care poate fi folosit ca îngrășământ. Pomii de Crăciun naturali au nevoie de 10-11 ani pentru a fi pregătiți pentru vânzare. În acest timp, ei au funcții ecologice, cum ar fi fixarea carbonului prin fotosinteză, prevenirea pierderilor de sol și contribuția la menținerea apelor subterane.

Unul dintre principalele dezavantaje ale unui copac natural este că, potrivit rapoartelor, 80% dintre copaci ajung la gunoi și doar 20% sunt replantați. Un alt dezavantaj este faptul că, fiind naturali, au nevoie de o îngrijire specifică (cum ar fi udarea lor și evitarea apropierii de surse de căldură), deoarece, până la urmă, sunt tot ființe vii, și sunt mult mai fragili atunci când vine vorba de amplasarea de ornamente și instalație brad pe ei, în comparație cu brazi artificiali ieftini.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când aveți un pom de Crăciun artificial

Pomul de Crăciun artificial are o durată lungă de viață, unul dintre cele mai mari avantaje ale sale, deoarece își poate îndeplini funcția timp de 10 ani (sau mai mult), iar costul său poate varia, ceea ce poate fi o opțiune bună având în vedere durabilitatea sa.

Un alt avantaj este că mulți brazi artificiali ieftini vin deja cu decorațiuni integrate sau au stiluri diferite, ceea ce duce la economii de materiale suplimentare și puțin timp de dedicare la amplasarea în casă. Puteți găsi brazi artificiali ieftini în diverse culori, inclusiv brazi argintii sau decorați cu zăpadă. De asemenea, bradul artificial este mult mai ușor de curățat și de refolosit, precum și de menținut ordinea și curățenia în casă, deoarece nu aruncă crenguțe, precum copacii naturali. Este și mult mai ușor de decorat cu globulețe, beteală și instalație brad.

Unul dintre cele mai proeminente dezavantaje ale copacilor artificiali este că sunt dăunători pentru mediu, deoarece sunt fabricați din polimeri, solvenți, vopsele, cantități mari de metal și PVC. Copacii artificiali au nevoie de mult timp pentru a se degrada (până la 100 de ani) și, în timpul acestui proces, compușii sunt adesea eliberați în sol și în apă, provocând poluare.

Care este cel mai bun brad de Crăciun atunci?

Experții în mediu au păreri împărțite, unii recomandă brazi artificiali, deoarece pot fi refolosiți cel puțin un deceniu, în timp ce alții susțin că este mai bine natural, datorită sprijinului acordat fermierilor. În plus, ei susțin că arborii naturali, brazi argintii, sunt recoltați, astfel încât rădăcina trunchiului să crească la loc și să fie plantată din nou. Mulți alții ne sfătuiesc să nu montăm un pom de Crăciun.

În mod ideal, ar trebui să vă alegeți bradul de Crăciun cu multă conștiință și să vă gândiți ce veți face cu el după ce se termină festivitățile. Dacă aveți probleme în a vă decide ce fel de brad să puneți în casă sau dacă nu doriți să cumpărați deloc unul, puteți căuta idei de brazi realizați din materiale reciclate, cum ar fi cărți, sticle, fotografii etc. și să le decorați cu instalație brad. Important este să aveți un Crăciun special în compania oamenilor pe care îi iubiți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri