„Permacriză” a fost desemnat cuvântul anului 2022

Data publicării:
femeie consultand un dictionar
„Permacriză” a fost desemnat cuvântul anului 2022 FOTO: Getty Images

Dicţionarul Collins a desemnat „permacriză” cuvântul anului 2022 în contextul unei perioade în care oamenii se confruntă cu război, inflaţie, schimbări climatice şi instabilitate politică, informează DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Cuvântul, definit ca „o perioadă prelungită de instabilitate şi insecuritate”, este unul dintre termenii de pe lista corespunzătoare anului 2022 a cărui utilizare a crescut în contextul crizelor în desfăşurare la nivel global.

Dicţionarul a motivat alegerea acestui cuvânt întrucât „rezumă succint faptul că anul 2022 a fost cu adevărat teribil pentru mulţi oameni”.

Şase dintre cele 10 cuvinte ale anului 2022 sunt sintagme recent introduse în CollinsDictionary.com, printre care şi „permacriză”, deşi termenul a început să fie menţionat în contexte academice încă din anii 1970.

Un alt cuvânt din listă este „partygate”, desemnând un scandal declanşat de întâlniri sociale organizate în ciuda restricţiilor sanitare publice şi care a dus la o perioadă extinsă de instabilitate politică.

„Kiev'” este de asemenea prezent pe lista cuvintelor anului după ce oraşul a devenit un simbol al rezistenţei Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei, precum şi ''warm bank'', care desemnează o clădire încălzită, cum ar fi o bibliotecă sau un lăcaş de cult, unde se pot adăposti oamenii care nu-şi permit să-şi încălzească propriile locuinţe.

Impactul la nivel personal al crizelor actuale a determinat prezenţa pe listă a sintagmei ''quiet quitting'' - acţiunea de a îndeplini sarcinile de bază la locul de muncă şi nimic în plus, fie ca mijloc de protest, fie ca modalitate de îmbunătăţire a echilibrului muncă/viaţa de familie, precum şi a ''vibe shift'', care se referă la ''o schimbare semnificativă în atmosfera sau cultura dominantă''.

Momentul istoric al decesului reginei Elisabeta a II-a în septembrie a fost marcat prin adăugarea în dicţionar a cuvântului „carolean”, care semnifică finalul celei de-a doua epoci elisabetane şi începutul domniei regelui Charles al III-lea.

A fost inclus de asemenea termenul ''lawfare'', care desemnează folosirea strategică a legii pentru a intimida sau a incomoda un adversar, precum şi termenul mai neobişnuit ''splooting'', care se referă la modul în care animalele îşi întind corpul pentru a se răcori - un fenomen observat frecvent în timpul perioadelor de caniculă intensă din timpul verii.

Lista este completată de „sportswashing” - modalitatea prin care organizaţiile sau ţările folosesc promovarea sporturilor în scopul creşterii reputaţiei sau al distragerii atenţiei de la activităţi sau politici controversate -, termen care a înregistrat o creştere a frecvenţei în anul apropiatului Campionat Mondial de Fotbal din Qatar.

„Limbajul poate fi o oglindă a ceea ce se întâmplă la nivelul societăţii şi al lumii în general, iar anul acesta au apărut provocări după provocări”, a spus Alex Beecroft, director al Collins Learning.

„Este de înţeles că oamenii s-ar putea simţi, după ce au trecut prin revoluţia provocată de Brexit, pandemie, fenomene meteo severe, războiul din Ucraina, instabilitate politică, criza energetică şi a costului vieţii, ca şi cum trăiesc într-o stare permanentă de nesiguranţă şi îngrijorare”.

„Lista noastră de anul acesta reflectă starea lumii la momentul actual - ştirile nu sunt prea bune, deşi determinarea poporului ucrainean reflectată prin includerea 'Kiev', precum şi ''carolean'' care se referă la zorii unei noi era în Marea Britanie, ar putea reprezenta o rază de speranţă'', a mai spus el.

Lexicografii dicţionarului Collins monitorizează baza de date de 18 miliarde de cuvinte, alături de o serie de surse media, inclusiv reţele de socializare, pentru a crea lista anuală a cuvintelor nou apărute şi remarcabile.

Anul trecut, cuvântul anului a fost ''NFT'' (acronimul sintagmei ''non-fungible token''), care a intrat în limbajul obişnuit după ce au fost cheltuite sume impresionante pentru achiziţionarea celor mai râvnite imagini şi înregistrări video. 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri