Sistemul de vot la Eurovision 2023 a fost modificat

Data actualizării: Data publicării:
steag cu eurovision 2023
Concursul Eurovision 2023 va fi organizat în oraşul Liverpool FOTO: Profimedia Images

Telespectatorii din ţările care nu participă la Eurovision vor putea pentru prima dată în istoria concursului să îşi voteze artiştii preferaţi începând cu Eurovision 2023, au anunţat marţi organizatorii acestei competiţii muzicale.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a precizat că votul din "restul lumii" îi va permite publicului să îşi consolideze puterea de a influenţa rezultatul concursului şi să recunoască adresabilitatea globală a concursului, care a înregistrat anul trecut o audienţă TV de peste 160 de milioane de telespectatori.

Telespectatorii vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea concursului, organizat de obicei în luna mai.

"Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală", au anunţat reprezentanţii EBU.

Eurovision 2023 va fi organizat în oraşul Liverpool

Concursul Eurovision 2023 va fi organizat în oraşul Liverpool din nordul Angliei în numele ţării câştigătoare din acest an, Ucraina.

Conform unei tradiţii vechi de decenii, câştigătorul concursului găzduieşte ediţia din anul următor, însă EBU a decis ca evenimentul din 2023 să fie organizat în Regatul Unit din motive care ţin de siguranţa şi securitatea participanţilor, în contextul războiului din Ucraina.

EBU a anunţat, de asemenea, că a adoptat modificări şi pentru sistemul de votare în cadrul semifinalelor concursului Eurovision: artiştii calificaţi în marea finală vor fi decişi începând de anul viitor doar pe baza voturilor exprimate de către public, nu în baza unei combinaţii alcătuite din votul publicului şi votul juriilor naţionale alcătuite din experţi din industria muzicală.

Rezultatele din marea finală vor fi în continuare decise de o combinaţie formată din voturile exprimate de public şi de juriile naţionale.

EBU a precizat că aceste schimbări au fost adoptate pentru a proteja integritatea concursului, după ce a constatat o serie de "tipare neconforme de votare" în cazul a şase ţări care au participat la ediţia din 2022.

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul "Stefania", ce a primit un număr record de puncte - 439 - în urma voturilor exprimate de public.

După concurs, European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează Eurovision, a dat publicităţii un comunicat de presă în care a precizat că "anumite tipare neconforme de votare" au fost observate în cazul a şase ţări participante la concurs, inclusiv România.

"Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de votare pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară vizată atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculate pe baza rezultatelor altor ţări cu istoric similar de votare)", au precizat organizatorii în acelaşi comunicat.

În timpul finalei din 2022, difuzată în direct şi de TVR, punctajul juriului de la Bucureşti nu a putut fi transmis, organizatorii concursului de la Torino invocând anumite motive tehnice. Martin Osterdahl, responsabilul EBU cu operaţiunile de centralizare a voturilor, a anunţat că decizia juriului României a fost aceea de a acorda punctajul maxim - 12 puncte - pentru concurenţii din Ucraina.

După concurs, TVR a dat publicităţii, în luna mai, un comunicat de presă în care şi-a precizat punctul de vedere în legătură cu aceste controverse. "Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctajul maxim reprezentanţilor Moldovei".

"Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", au precizat reprezentanţii TVR.

La sfârşitul lunii august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, cu unanimitate de voturi, participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, care se va desfăşura în luna mai 2023 în Marea Britanie, precum şi iniţierea demersurilor necesare identificării unei firme elveţiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri