9 din 10 români se declară preocupați de drepturile animalelor, dar 61% se opun desființării ZOO, iar 49% vor să le vadă la circ (IRES)

Data actualizării: Data publicării:
ursi captivi la zoo
61% dintre români se opun desființării grădinilor zoologice. FOTO: Facebook AMP Liberty

Nouă din zece români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă pentru ei, dar doar 49% sunt de acord să se interzică folosirea lor în spectacolele de circ, iar 61% se opun desființării grădinilor zoologice, potrivit concluziilor unui sondaj IRES.

Sondajul a evaluat opiniile românilor cu privire la atitudinile și comportamentele privind protecția animalelor și percepțiile legate de cazul ursului brun vânat în România de către un membru al monarhiei din Liechtenstein. 

Protecția animalelor este foarte importantă, la nivel declarativ, pentru români. Pe un fond de notorietate foarte ridicată, cazul ursului vânat în România de către un membru al monarhiei din Liechtenstein este perceput de către români ca fiind un eveniment produs prin corupție și ilegalități, iar așteptările lor vizează schimbarea legislației în domeniu, dar și pe sancționarea celor implicați. Totuși unu din cinci români este de părere că acest caz  nu va avea nicio consecință, potrivit IRES.

Sondajul a relevat că românii sunt foarte preocupați de soarta animalelor și conștienți de lipsa în România a unei legislații care să apere drepturile acestora.

sondaj-ires-animale
Concluziile sondajului IRES privind percepția românilor cu privire la protecția animalelor. FOTO: IRES

Astfel, declarativ, nouă din zece români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă și foarte importantă pentru ei, iar mai puțin de 20% consideră că drepturile acestora sunt respectate.

Oamenii au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu anumite aspecte legate de modul în care sunt exploatate animalele în diferite scopuri.

În urma sondajului a reieșit că 61% dintre români se opun desființării grădinilor zoologice sau creșterii animalelor sălbatice în captivitate, doar 36% fiind de acord cu asemenea măsuri.

Citește și: Locuitorii din Piatra Neamț au decis: Grădina zoologică unde a fost captivă ursoaica Ina se închide. Ce se va întâmpla cu animalele

Mai mult de jumătate dintre români (52%) spun că nu ar fi de acord cu interzicerea creșterii animalelor sălbatice special pentru a fi vânate.

51% nu sunt de acord să se interzică creșterea focilor și delfinilor pentru delfinarii, măsură care ar fi susținută de 45% dintre respondenți.

Cât privește interzicerea folosirii animalelor în spectacolele de circ, deși România a adoptat în 2017 legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ, părerile sunt împărțite: 49% sunt de acord, iar 49% sunt împotriva acestei măsuri.

53% sunt de acord cu interzicerea comerțului cu blănuri ale diferitelor animale, iar 45% sunt împotrivă.

Un român din doi (54%) se declară favorabili interzicerii oricărui experiment asupra animalelor atunci când se demonstrează că pot fi folosite metode alternative.

Opt români din zece au auzit despre cazul ursului Arthur

Aproape 8 din 10 români au auzit despre cazul mediatizat în ultima perioadă privind un urs din România împușcat de un membru al monarhiei din Liechtenstein, în cadrul unei partide de vânătoare care ar fi avut loc în luna martie a acestui an. Mai informați cu privire la acest caz sunt bărbații decât femeile, iar gradul de informare crește proporțional cu vârsta și cu nivelul de educație.

Citește și: ANALIZĂ. Moartea lui Arthur, vânătorii și vestirea Micii Apocalipse a Animalelor

Aproape trei sferturi dintre respondenții care au auzit despre cazul ursului Arthur sunt de părere că partida de vânătoare pe parcursul căreia a fost împușcat ursul nu a fost legală, iar 16% cred că aceasta a fost legală. 

Tinerii și vârstnicii, dar și persoanele care locuiesc în Moldova cred în proporții mai ridicate decât alte categorii că partida de vânătoare nu a fost legală.

De altfel, tot trei sferturi dintre respondenții care au auzit despre cazul ursului Arthurț cred că în această situație a fost vorba despre acte de corupție.

În condițiile în care în mass-media s-a vorbit despre faptul că autorizația de vânătoare nu a fost emisă pentru ursul vânat, responsabilitatea pentru această situație este împărțită, în opinia participanților la sondaj, între statul român (44%) și organizatorii partidei de vânătoare (43%).  În timp ce vârstnicii, persoanele cu educație scăzută și respondenții din Moldova tind să susțină, în proporții mai ridicate, responsabilitatea statului român, în timp ce intervievații între 51 și 65 de ani și persoanele cu studii îi indică mai frecvent pe organizatorii partidei de vânătoare ca fiind cei responsabili.

Citește și: Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal. Ursul recoltat era periculos, în România există urși mult mai mari

Întrebați cum cred că se va rezolva acest caz, 1 din 5 respondenții care au auzit de acest caz cred că nu va exista nicio consecință a acestuia, fiind de părere că nu se va întâmpla nimic; 38% sunt de părere că legislația în domeniu va fi modificată; peste un sfert (27%) cred că reprezentanții fondului de vânătoare vor fi sancționați, iar același procent cred că vânătorul va fi sancționat.

La sondajul realizat în perioada 7-11 mai au răspuns 1004 persoane, cu vârste de 18 ani și peste.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...