A fost creată prima bancă de sânge pentru animale din România

Data publicării:
kogy

Nu doar oamenii primesc o şansă la viaţă de la semenii lor. Şi câinii se pot salva reciproc. Şase medici veterinari, tineri şi ambiţioşi, au creat şi în România prima bancă de sânge pentru animale, relatează Digi24.

Ion, un exemplar din rasa Saint-Bernard, în vârstă de 9 ani, a fost diagnosticat cu babesioză, o boală parazitară are îi afectează sistemul imunitar şi duce la anemie. Aşa că are acum nevoie de trasfuzie sangvină.

A apărut apatia, câinele nu mai mânca, nu era activ, era ploştit, a fost la medicul veterinar de la ei din comună, sat”, spune Dumitru Iftimie, medic veterinar.

Câinele are nevoie de tratament timp de şapte zile, aşa că stăpânii lui au apelat la banca de sânge pentru animale.

Fiind un câine de 70 de kilograme a avut nevoie de 1 litru jumătate de sânge ca să aducem hematocritul şi hemoglobina cât de cât spre valorile normale”, spune Dumitru Iftimie, medic veterinar.

Banca funcţionează deja de aproape cinci ani şi este singura de acest fel din România.

Gruia sau eroul clinicii, asa cum îl numesc medicii, are 6 ani şi 50 de donări de sânge. Bullterrierul a salvat până acum zeci de alte patrupede.

„Tocmai ce a donat 100 mililitri săptămâna trecută pentru un yorkshire. Ar trebui să mai doneze luna viitoare, practic el donează în fiecare lună, este perfect sănătos, este căţelul pe care noi facem testele pentru a vedea în ce măsură se regenerează sângele”, spune Daniela Ţăranu, PR, manager Banca de sânge.

După ce se finalizează recoltarea, colegii mei se întorc la laborator şi încep analiza pungii sânge şi procesare în diferite subproduse. Plasmă sau concetrat eritrocitar”, afirmă Ruxandra Florea, medic veterinar.

De la înfiinţarea băncii de sânge pentru animale, peste 1.000 de pisici sau câini, au fost salvate datorită transfuziilor de sânge. Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, medicii recomandă deparazitarea la timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri