Câinii ar putea depista precoce boala Parkinson

Data publicării:
labrador shutterstock_519412900
Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă vor să înveţe câinii să depisteze boala Parkinson. Aceştia trebuie să identifice acele molecule de miros specifice afecţiunii, pe care corpul le elimină cu mult înainte de primele simptome.

Secreţiile pielii conţin peste 9.000 de molecule diferite, de aceea este greu de identificat cea vinovată. Aici intervin câinii.

Doi Labradori şi un Cocker Spaniel vor începe de săptămâna viitoare antrenamentele. Patrupedele vor mirosi probe de la 700 de persoane, ca să descopere un miros specific, ce apare cu ani înainte de primele simptome specifice bolii Parkinson. Adică probleme de mobilitate şi tremor.

De câţiva ani deja, câinii sunt folosiţi pentru depistarea cancerului. Este cunoscut că au 300 de milioane de receptori olfactivi, comparativ cu 5 milioane cât avem noi. În plus, aproximativ 30 la sută din creierul câinelui este dedicat analizei mirosurilor, o suprafaţă de 40 de ori mai mare decât la om.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri