Câinii ne pot prelungi viața

Data publicării:
caine oameni batrani
Foto: Shutterstock

Încă un studiu ne demonstrează că este bine să avem un animal de companie. Mai ales un câine, pentru că ne-ar putea prelungi viaţa.

Cercetarea făcută la Universitatea Uppsala a urmărit starea de sănătate a peste 3,4 milioane de suedezi, cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani, timp de 12 ani.

Specialiştii au descoperit că proprietarii de câini au avut un risc mai mic cu 15 la sută să moară de boală cardiovasculară.

Şi mai mult au de beneficiat persoanele singure, care nu au familie, dar au un câine alături, spune studiul. Îşi scad riscul de deces cu 33 de procente şi vor fi mai puţin predispuşi la boli de inimă, cum ar fi un infarct miocardic.

Cercetătorii suedezi nu ştiu exact care sunt explicaţiile, dar bănuiesc că are legătură cu faptul că patrupezii ne ţin mai alerţi, ne forţează să facem mişcare, în special dacă avem acasă un câine de vânătoare.

Totodată, sistemul imunitar se îmbunătăţeşte pentru că intrăm în contact cu mai multe bacterii.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri