Sari la conținut

Ce trebuie să faci când câinele tău înghite un obiect

De cele mai multe ori, înghițirea unor lucruri nedorite se întâmplă atunci când proprietarii nu sunt atenți sau când cățeii nu sunt ținuți în lesă. Patrupezii nu ne pot spune că au dureri sau că au confundat o piatră cu ceva bun de mâncat, însă primele semne clinice apar la o zi după ingerare.

Dr. Beatrice Ilea, medic veterinar: „În primul rând reacțiile sunt de a manifesta vărsături, nu mai este atât de activ, nu mai vrea să mănânce, dispare apetitul.”

Vizită la un medic veterinar este necesară în astfel de cazuri.

Dr. Beatrice Ilea, medic veterinar: „Le putem oferi tratament pe cale orală, tratamente uleioase care pot duce mai departe acel obiect în cazul în care este foarte mic.”

În situația în care obiectele înghiţite sunt mari, nu se poate interveni decât chirurgical sau prin endoscopie.

Constantin Ifteme, medic veterinar: „Dacă celelalte investigații sunt de la exterior, în endoscopie privim toate organele cavitare și, inclusiv în cazul laparoscopiei, cavitățile se pot examina cu mare precizie.”

Endoscopul este format dintr-un tub foarte subțire, dotat cu o camera video minusculă, care transpune imaginile pe un monitor. Medicul poate monta un clește în capătul endoscopului pentru a apuca obiectele înghițite de animal, dar și pentru a preleva probe de la nivelul aparatului digestiv.

Constantin Ifteme, medic veterinar: „Corpii străini de la nivel gastric sunt începând de la jucării, carpe, obiecte metalice, cuie, chei. Cel mai mare obiect a avut în jur de 35 cm lungime, era o săgeată de plastic a unui copil, avea un cățel de 3 luni de zile, un pui de labrador.”

Cea mai importantă este însă prevenția. Este recomandat să ținem cățeii sub supraveghere și să le oferim un dresaj pentru refuzul de hrană. Acest exercițiu ne protejează cățelul de indigestii, ocluzii intestinale și chiar otrăviri.