Sari la conținut
News Alert

Ce văd câinii când se uită la televizor?

Cei care au un câine au remarcat deja: îi place să se uite la televizior, la tablete, la ecrane de tot felul. V-ați întrebat ce se întâmplă cu adevărat în creierul caninelor când sunt în fața unui ecran?

caine se uita tv shutterstock_633648026

Foto: Shutterstock

Studiind văzul caninelor prin metode aplicabile vederii umane, cercetătorii au ajuns la concluzia că patrupedele domenstice au o preferință pentru anumite imagini și filme. Le plac imaginile care înfățișează alți câini, dar cercetătorii de la Universitatea din Lancashire au descoperit că adesea sunetul este cel care îi atrage mai ales la ecrane. Printre sunetele preferate sunt lătratul și scheunatul altor câini, al oamenilor care interacționează cu câinii și sunetul jucăriilor care chițăie. 

Cu toate acestea, câinii nu se uită la televizor ca noi. În loc să stea așezați și liniștiți, ei se apropie de ecran pentru a vedea mai îndeaproape și fac un adevărat du-te-vino între proprietar și ecran. Sunt telespectatori agitați și absorbiți de interacțiunea care se întâmplă o dată în cameră, a doua oară pe ecran.

De asemenea, ceea ce percep ei diferă de ceea ce vedem noi. Câinii sunt dotați cu o vedere dicromatică - asta înseamnă că nu disting decât nuanțe de albastru și galben. Culoarea este foarte importantă pentru ei, de aceea canalul TV specializat,  DogTV, acordă prioritate acestor tonuri în programele sale. 

De asemenea, ochii câinilor sunt mai sensibili la mișcare, iar medicii veterinari cred că rezoluția de înaltă definiție, de-acum deja ceva obișnuit, permite câinilor să perceapă mai bine imaginile difuzate la televizor. 

Le place câinilor să se uite la televizor?

Pentru a înțelege dacă patrupedele canine au preferințe în privința programului la care se uită, cercetătorii le-au pus în fața mai multor ecrane. Un studiu a dovedit că atunci când câinii sunt în fața a trei ecrane, ei sunt incapabili să decidă pe care l-ar alege și în final nu mai urmăresc niciunul. Preferă, așadar, un singur ecran, indiferent de programul difuzat. 

Știința a dovedit că pe câini îi interesează ceea ce se petrece pe ecran și au o preferință pentru anumite programe, dar rămâne de determinat dacă ei chiar iubesc să privească la televizor. Noi, ființele umane, ne uităm adesea la programe care ne tulbură și care ne pot aduce tot felul de emoții: derută, furie, groază. Nu ne uităm la televizor doar pentru a ne destinde. Și nu știm dacă și câinii au același gen de motivare atunci când se uită la TV. 

Pe de altă parte, ceea ce îi place unui câine la televizor nu înseamnă că le place tuturor patrupedelor de teapa sa. Depinde de personalitate, experiențe și preferințele animalului. Se presupune că gustul lor este influențat de ceea ce stăpânul obișnuiește să vadă la TV. Câinii au, într-adevăr, tendința de a urmări privirea stăpânului lor și sunt sensibili la alte semnale de comunicare, cum ar fi gesturi sau mișcări ale capului. 

Spre deosebire de ființele umane, câinii au adesea interacțiuni scurte cu televizorul, care durează mai puțin de trei secunde. Preferă să arunce o privire către televizor decât să se concentreze asupra unui program anume, așa cum fac oamenii. Chiar și atunci când se difuzează o emisiune special concepută pentru câini, aceștia petrec cel mai mult timp fără a privi fix ecranul. Prin urmare, televiziunea ideală pentru câini ar trebui să propună mici fragmente de acțiune decât lungi istorii. 

Dar chiar dacă au propriul canal de televiziune și se știe că le plac programele în care este vorba de alți câini, cu emisie în culori vii, cu interacțiuni de scurtă durată, nu se știe pe deplin ce percep câinii la televizor. Totuși, un lucru e sigur: tehnologia este acum în măsură să furnizeze divertisment și câinilor, contribuind la starea lor de bine atunci când sunt singuri acasă. 

(Versiunea originală a acestui articol este semnată de  ILYENA HIRSKYJ-DOUGLAS, doctorandă la University of Central Lancashire și a fost publicată în The Conversation)

Pe aceeași temă