Cea mai mare crescătorie de rinoceri din lume, scoasă la licitaţie din cauza „costurilor exorbitante”

Data actualizării: Data publicării:
un rinocer cu pui
Cea mai mare crescătorie de rinoceri din lume, scoasă la licitaţie din cauza „costurilor exorbitante”. Foto: Profimedia

Cea mai mare crescătorie de rinoceri din lume, situată în Africa de Sud, va fi scoasă la licitaţie în luna aprilie de proprietarul său, care se confruntă cu costuri exorbitante asociate acestui proiect ce vizează salvarea unei specii ameninţate cu dispariţia din cauza braconajului, a anunţat luni omul de afaceri John Hume, informează AFP.

John Hume, în vârstă de 81 de ani, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Africa de Sud, a inaugurat în 2009 această fermă pe o proprietate de 8.500 de hectare în nord-vestul ţării. Exploataţia numără în prezent 2.000 de rinoceri albi şi are aproximativ 100 de angajaţi.

Anul trecut, magnatul sud-african a anunţat că intenţionează să elibereze în fiecare an 100 de exemplare în natură.

„Creşterea rinocerilor este o pasiune costisitoare”, a explicat el luni pentru AFP.

Potrivit omului de afaceri sud-african, care creşte rinoceri „de 30 de ani fără să facă profit”, îngrijirea unui singur exemplar până la vârsta de patru ani poate să coste peste 500.000 de ranzi (26.000 de euro).

Organizaţia care gestionează acest proiect, Platinum Rhino, a anunţat într-un comunicat de presă că se află în căutarea „unui cumpărător, ideal o persoană sau o fundaţie, care să aibă pasiunea pentru conservarea rinocerilor şi mijloacele necesare pentru a continua creşterea acestor animale”.

Africa de Sud deţine aproape 80% din populaţia mondială de rinoceri. Această ţară a devenit o ţintă preferată a braconierilor, stimulaţi de cererea de pe piaţa asiatică, unde coarnele de rinocer sunt utilizate în medicina tradiţională datorită presupuselor lor efecte terapeutice şi afrodiziace.

În 2022, 448 de rinoceri au fost ucişi în Africa de Sud, de trei ori mai puţini decât în anul precedent, potrivit Guvernului local, consecinţă a măsurilor consolidate împotriva braconajului adoptate în parcurile naţionale sud-africane.

În 2017, John Hume a organizat o controversată vânzare la licitaţie a unor coarne de rinocer pentru a strânge fonduri cu scopul de a finanţa conservarea acestor animale. Iniţiativa lui a stârnit indignarea asociaţiilor care militează pentru protejarea mediului înconjurător.

Coarnele puse în vânzare proveneau din operaţiuni de decornare: pentru a evita atacurile braconierilor, aceste mari mamifere terestre sunt anesteziate, iar coarnele le sunt tăiate de un medic veterinar. Procedura nu provoacă durere şi cornul începe apoi să crească din nou.

Coarnele de rinoceri, compuse din cheratină, se vând cu 60.000 de dolari per kilogram pe piaţa neagră, fiind mai scumpe decât cocaina, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri